Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskus maksoi miljoonia hengityssuojaimista Jylhän ja Sarmasteen yrityksille – pahoittelee, ettei tarkistanut yritysten taustoja

Normaalioloissa kauppaosapuolten taustat olisi tarkistettu ja kauppa purettu, jos tuotteet eivät ole tilatunlaisia.

Finnairin kone toi 7. huhtikuuta kaksi miljoonaa kirurgista maskia Suomeen. Kuvan koneesta twiittasi Huoltovarmuuskeskuksen silloinen johtaja Tomi Lounema. Kuva: Huoltovarmuuskeskus

Hengityssuojainten puute ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) ovat puhuttaneet viime päivinä. HVK päätti järjestää torstai-iltana tiedotustilaisuuden sotkua selventääkseen.

Koronapandemian puhjettua erilaisten hengityssuojainten kysyntä on aiheuttanut suojainmarkkinoilla maailmanlaajuisen kaaoksen, jonka seurauksena suojainten hinnat ovat moninkertaistuneet tarjonnan puutteessa.

Suojaimet ovat välttämättömiä sairaalatyössä ja tärkeitä myös vanhusten hoivapalveluissa ja kotihoidossa ja niistä on myös Suomessa ollut huutava pula.

Kertakäyttösuojainten puutteessa kotihoidon työntekijöitä on suositeltu suojautumaan kankaisella suojaimelle. Ohjeet ovat olleet osin ristiriitaisia.

HVK kertoi viime viikolla tehneensä suuria ostosopimuksia Kiinassa valmistetuista hengityssuojaimista.

Tiistaina Suomeen saapui ensimmäinen erä Kiinasta tilattua tavaraa. Hengityssuojaimet testattiin VTT:n laboratoriossa ja keskiviikkona selvisi, että ne eivät läpäisseet sairaalakäytön kriteerejä.

Torstaina kävi ilmi, että HVK:n tekemään suojainvälinetilaukseen liittyi myös taloudellisia epäselvyyksiä ja mahdollinen huijaus.

Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat uutisoivat, että Suomeen Kiinasta hankittujen hengityssuojainten kauppaan liittyy monimutkainen riita, jossa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä ja liikemies Onni Sarmaste riitelevät siitä, kumpi on huijannut kumpaa Huoltovarmuuskeskuksen kanssa tehdyssä kaupassa. Myös poliisitutkinta on aloitettu asiaan liittyvään vahingontekoon ja kotirauhan rikkomiseen.

Useat Ylen haastattelemat lähteet eivät ole yllättyneet HVK:n kannalta varsin kiusallisesta uutisesta.

Myös muut suomalaisyritykset ovat tarjonneet suojaintoimituksia HVK:lle. Yrittäjät kuvailevat markkinoita villeiksi.

HVK:n toimitusjohtaja: Sarmasteelle ja Jylhälle maksettu miljoonia euroja

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi tiedotustilaisuudessa HVK:n tehneet kaupatOnni Sarmasteen ja Tiina Jylhän yhtiöiden kanssa.

Lounema myönsi pahoitellen, että vallitsevassa tilanteessa ja kiireessä ei ehditty tehdä tarpeeksi kattavaa taustaselvitystä kaupan osapuolista.

Sarmanteelle oli Louneman mukaan maksettu koko kauppasumma eli noin viisi miljoonaa euroa ja Jylhälle puolet kauppasummasta eli 2,5 miljoonaa euroa. Tiistaina saapuneet suojaimet on toimitettu Sarmasteen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella.

– Virossa toimivan Tiina Jylhän yhtiölle maksettu kauppasumma on jäädytetty. Sitä kuka on jäädytyspäätöksen tehnyt en voi kertoa. Sopimukseen perustuvia suojaimia ei ole toimitettu Suomeen, Lounema sanoi.

Lounema toi esiin, että vaikka tiistaina Suomeen saapuneita suojaimet eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia, niitä voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotipalvelussa.

"Normaalioloissa vaatimus tilatusta tavarasta tai kaupan purku"

Lounema korostaa, että normaalioloissa, jos saapuneet tuotteet ovat erilaisia kuin tilauksessa määritellyt, tavarasta reklamoidaan ja toimitus kieltäydytään ottamasta vastaan sekä esitetään vaatimus oikean tavaran välittömästä toimituksesta tai kauppasumman palauttamisesta.

– Olemme syvästi pettyneitä ja pahoillamme siitä, että ensimmäinen toimitettu tavaraerä ei ollut tilauksen mukainen, emmekä ole noudattaneet taustojen tarkistuksessa sitä huolellisuutta, jota meiltä on perusteltua odottaa.

Lounema korostaa, että kriisin aikana jokainen maa yrittää hankkia tavaraa mahdollisimman paljon ja nopeasti.

– Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisesti vertaillen runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa suojainten kulutus on poikkeuksellisen suurta. Tämän vuoksi HVK on sosiaali- ja terveysministeriön tukipyyntöihin perustuen pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisen hankkiakseen lisää materiaa markkinoilta.

Huoltovarmuuskeskus on Louneman mukaan siksi tässä poikkeustilanteessa päätynyt tekemään kauppoja, jotka normaalitilanteessa jäisivät hankintaohjeiden ulkopuolelle.

– Suojavälineillä on kriittinen merkitys ja olemme siksi pyrkineet hankkimaan mahdollisimman ripeästi välineitä ja tässä yhteydessä valitettavasti poikenneet normaalista hankintaprosessista.

Louneman mukaan suomalaisen tuotannon käynnistys vie useita viikkoja.

Ulkopuolinen tarkistus HVK:n kauppatoimista

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus päätti torstaina tilata jo tehdyistä kauppatoimista ulkopuolisen tarkastuksen, jossa selvitetään, millä tavoin kaupoissa on noudatettu ohjeita ja sääntöjä.

– HVK:n hallitus päättää selvityksen perusteella toimenpiteistä. Hallitus edellyttää keskuksen etujen turvaamista ja toimia mahdollisten vahinkojen rajaamiseksi, mikä saattaa edellyttää kauppojen purkamista, Lounema kertoo.

Myös työministeri Tuula Haatainen (sd.) on esittänyt asian johdosta selvityspyynnön HVK:n hallitukselle. Siihen on Louneman mukaan tarkoitus vastata ensi tiistaina HVK:n hallituksen kokouksen yhteydessä.

– Suomeen on saapumassa lisää tilattuja suojaimia pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Niille on niin kova tarve, että on tehtävä kaikki voitavamme, että maahan saadaan mahdollisimman paljon suojaimia, hän painottaa.

Lounema korostaa, että jatkossa on kuitenkin oltava tarkempi kauppaosapuolten kanssa tehdyistä sopimuksista.

– Vallitsevassa kaoottisessa markkinatilanteessa hinta on yksi kriteeri, toinen merkittävä seikka on nopea toimitus. Olemme saaneet satoja tarjouksia ja yhteydenottoja suojaintoimituksiin liittyen-

– On pyritty varmistamaan, etteivät tilauksemme häiritse sairaanhoitopiirien itsenäisesti tekemiä kauppoja, vaan operoidaan muiden toimijoiden kanssa.

Suojavälinemarkkinat ovat nyt Louneman mukaan sen verran rauhoittuneet, että pystytään paremmin katsomaan vastapuolen riskiä kauppoja tehtäessä.

Ensi viikolla Suomeen odotetaan saapuvaksi neljä koneellista suojaimia. Yksi lentokoneellinen materiaalia maksaa Louneman mukaan useita miljoonia, joten kauppoja on tehty kymmenien miljoonien edestä.

Lisää aiheesta:

Ministeri Kiuru: Koronarajoitusten purkamista voidaan miettiä toukokuun alussa

Suosittelemme sinulle