Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Google ja Apple ryhtyvät kehittämään koronasovellusta yhteistyössä – lähes kaikissa älypuhelimissa on käytössä yhtiöiden käyttöjärjestelmät

Piilaakson jättien harvinainen yhteistyö on jo saanut asiantuntijoilta myönteistä palautetta.

Nainen tuijottaa älypuhelinta.
Yhtiöiden suunnitelmana on jäljittää koronavirukselle altistuneet ihmiset ja auttaa näin koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Saara-Miira Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teknologiajätit Apple ja Google kertoivat perjantaina, että yhtiöt ryhtyvät kehittämään yhteistyössä koronaviruksen tartuntaketjuja jäljittävää mobiilisovellusta.

Ympäri maailmaa on viime aikoina kerrottu vastaavien mobiilisovelluksien kehittämisestä. Myös Suomessa valmistellaan tartuntoja jäljittävää sovellusta.

Applen ja Googlen käyttöjärjestelmät ovat käytössä 99 prosentissa maailman älypuhelimista. Yhtiöiden uudella sovelluksella olisi siis suuri merkitys tartuntaketjujen selvittämisessä, kun liikkumisrajoitukset päättyvät, asiantuntijat sanovat.

Jäljitysohjelma olisi tarkoituksena lisätä suoraan Applen iPhone- ja Googlen Android-puhelimiin. Se olisi siis kiinteä osa käyttöjärjestelmää eikä erikseen puhelimeen ladattava sovellus.

Applen ja Googlen ohjelmiston avaintekijänä on puhelimen Bluetooth-yhteys. Bluetooth-signaalien avulla puhelin tallentaa tiedot toisista puhelimista noin parin metrin säteellä. Tiedot tallentuisivat käyttäjälleen salattuna ja tunnistamattomina.

Jos sovellusta käyttäneellä todetaan koronavirus, hän voisi lähettää ohjelmaan tiedon tartunnastaan, jälleen salattuna.

Tiedon saatuaan ohjelma hälyttää niihin puhelimiin, joiden käyttäjät ovat olleet lähietäisyydellä tartunnan saanutta.

Teknologiayhtiöt kertovat, että tarkoituksena on kerätä kaikki tieto salattuna eivätkä yhtiöt pääse dataan sen enempää käsiksi.

Bluetoothin on myös sanottu suojaavan käyttäjien yksityisyyttä paremmin kuin sijaintitietojen tai mobiilidatan keruu.

Yksityisyydensuojaan on siis tarkoitus panostaa. Jopa alan asiantuntijat ovat antaneet varovaisen myönteistä palautetta asiasta.

– Apple ja Google ovat ilmoittaneet käytännöistä, jotka näyttävät vähentävän pahimpia yksityisyys- ja keskittämisriskejä, sanoi valvonta- ja kyberturvallisuusneuvoja Jennifer Granick Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liitosta.

– Hallitukset eivät tule saamaan henkilötietoja niistä ihmisistä, jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen (koronavirustestistä), sanoi puolestaan Maailman tietosuojafoorumin pääjohtaja Pam Dixon.

Yksityisyydensuojan sekä kansalaisten oikeuksien puolesta kampanjoivat aktivistit muistuttavatkin, että jäljittämiseen suunnitellut sovellukset ja ohjelmistot on suunniteltava niin, etteivät hallitukset voisi hyväksikäyttää niitä kansalaistensa seuraamiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että Kalifornian Piilaakson jättien yhteistyö vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja hänen hallintonsa aikoo perehtyä asiaan.

Lue myös:

Kuinka lähellä olit ja kuinka kauan – altistuitko? Näin toimii virallinen koronasovellus, jollainen voi kohta olla sinunkin puhelimessasi

Euroopassa tehdään yhteistyötä tartuntaketjuja jäljittävän mobiilisovelluksen kehittämiseksi, mutta lopulta Suomi luo oman sovelluksensa

Koronavirus teki puhelimesta vahdin ja varoittajan – Pandemia on nostanut ihmisten valvonnan uudelle tasolle

Suosittelemme sinulle