Hyppää sisältöön

Nicaragualainen Norvin Lanzas on jumissa Porissa, kolumbialainen Oriana Aristizabal Ortiz Raumalla – eivätkä he ole ainoita, sanoo poliisi

Raumalaisessa taiteilijaresidenssissä pyritään tekemään työtä uudella tavalla. Hakemuksia viisumien jatkamisesta tulee poliisille selvästi enemmän kuin tavallisesti.

Belquin Lanzas lapsineen kotinsa portailla Porissa. Lippalakkipäinen pikkuveli Norvin kuvassa keskellä. Kuva: Karri Laihonen / Yle
Ari Welling

Nicaragualainen Belquin Lanzas on asunut Porissa jo lähes kymmenen vuotta. 22-vuotias pikkuveli Norvin saapui lomailemaan hänen luokseen viitisen viikkoa sitten.

Paluumatkalle piti lähteä huhtikuun lopulla. Samalla piti käydä tapaamassa sukulaisia Espanjassa. Myös piipahdus Ruotsiin tai Viroon oli käynyt mielessä.

Nyt paluumatkan ajankohta on täysin auki ja käynti Espanjassakin joudutaan unohtamaan. Belquin löytää tilanteesta jotain hyvääkin.

– Hyvää on se, että saan viettää enemmän aikaa veljeni kanssa. Haluaisin, että sukulaiset voisivat käydä useammin luonani.

Norvin Lanzasia huolettaa tilanne kotimaassa, sillä siellä koronapandemiaan on suhtauduttu lähinnä välinpitämättömästi.

– Virus voi helposti levitä koko maahan. Nicaragua on köyhä maa, eikä siellä ole sosiaaliturvaa, kuten Suomessa. Kaikki eivät maksa veroja. Jos joutuu karanteeniin, on vaikeaa saada ruokaa ilmaa rahaa. Monet elävät kädestä suuhun.

Kun koronaepidemian ensimerkit ilmestyivät Nicaraguaan, bussilasteittain ihmisiä kuljetettiin osallistumaan rakkausmarsseille. Välinpitämättömyys huolestuttaa Norvin Lanzasia. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Norvin kokee olevansa onnekas, koska hänellä on Porissa veli. Suomessa on jumissa myös paljon turisteja, joilla ei ole ketään läheisiä auttamassa vieraassa kulttuurissa.

– Menemme eteenpäin päivän kerrallaan. Olisi kiva, jos Norvin voisi tehdä töitä ja saisi rahaa. Nautimme olostamme, vaikka olemmekin paljon sisällä. Metsäkävelyillä olemme kyllä käyneet.

Belquin naurahtaa, että suomalaisille omissa oloissaan oleskelu on helppoa. Toisin on nicaragualaisten laita.

– Suomalaiset ovat valmistautuneet tähän tilanteeseen jo pitkään. Nicaraguassa on hankala pysyä sisällä, koska kaikki haluavat olla koko ajan ulkona ja nähdä sukulaisia.

Belquin on anomassa Norvinille lisäaikaa oleskeluunsa. He uskovat, että saavat helposti kolmen kuukauden lisäajan. Veljeksiä pohdituttaa se, riittääkö tämäkään lisäaika siihen, että Norvin voi palata turvallisesti kotiin.

Viisumihakemuksia tulee poliisille runsaasti

Norvin Lanzas ei suinkaan ole ainoa, joka ei voi palata kotimaahansa. Lounais-Suomen poliisille hakemuksia viisumien jatkamisista on tullut selvästi enemmän kuin tavallisesti. Ylikomisario Markus Laine kertoo, että normaalisti hakemuksia tulee vuosittain viitisenkymmentä. Tänä vuonna niitä on tullut tähän mennessä jo melkein yhtä paljon.

– Suullisia kyselyitä on tullut kymmenittäin. Annamme neuvontaa ja tarvittaessa ohjaamme Maahanmuuttoviraston puolelle. Maahanmuuttovirasto käsittelee sellaiset tilanteet, joissa viisumi on jo vanhentunut.

Viisumin jatkamisesta tulee tehdä hakemus ja liittää siihen esimerkiksi tiedot matkalipuista, majoittumisesta ja varallisuustilanteesta.

– Mikäli asiakirjat ovat kunnossa voi päätöksen saada nopeastikin, jopa samana päivänä. Toimimme niin sanotusti normaalikaavalla, eikä joustoa viisumien myöntämisessä ole sen enempää kuin yleensäkään.

Poliisille on soiteltu myös Raumalta ja kysytty apua viisumiasioissa.

Rauman taiteilijaresidenssissä keksitään uusia keinoja

Raumalaisessa taiteilijaresidenssissä vietetään kovin toisenlaista arkea kuin mihin on totuttu. Yhdysvaltalainen kuvataiteilija Lelia Byron saapui Suomeen helmikuussa, laulaja-pianisti Oriana Aristizabal Ortiz Kolumbiasta maaliskuun alussa.

Sekä Lelia Byron että Oriana Aristizabal Ortiz ovat ensimmäistä kertaa Suomessa. He asuvat RaumArsin residenssissä. Kuvassa myös toiminnanjohtaja Hannele Kolsio. Kuva: Paula Collin / Yle

Sekä Byron että Ortiz tulivat Raumalle taiteilijavierasohjelman kautta ja asuvat RaumArsin residenssissä.

Koronapandemian vuoksi kaikista alkuperäisistä suunnitelmista on jouduttu luopumaan. Orianan konsertit Raumalla, Eurassa ja Säkylässä jouduttiin perumaan. Lelia oli tekemässä taideprojektia seitsemäsluokkalaisten kanssa, mutta se keskeytyi. Onneksi oppilaat ehtivät tehdä osan teoksista valmiiksi, joita on tarkoitus käyttää taidenäyttelyssä.

Lelia Byron ehti työskennellä taideprojektinsa parissa kahdessa raumalaisessa koulussa, ennen kuin työt koronan takia keskeytyivät. Installaatioon tulee 400 paperivenettä. Kuva: Paula Collin / Yle

Myös Byronin puoliso on Suomessa. Hänen oli tarkoitus käydä Suomessa vain vierailulla, mutta koronavirus muuttikin tilanteen.

– Aluksi olimme peloissamme, kun rajat sulkeutuivat. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, että olemme yhdessä emmekä erossa. Meidän piti lähteä toukokuun lopussa, mutta noudatamme määräyksiä ja jäämme siihen asti kunnes on voimme matkustaa.

Ortizin piti lähteä takaisin Kolumbiaan jo tällä viikolla, mutta nyt hän jää Suomeen. Viisumi on voimassa toukokuun loppuun asti.

– Projektini ei toteutunut kuten ajateltiin, enkä voi lähteä täältä Puolaan kuten suunnittelin. Toisaalta olen todella onnellinen täällä, olen turvassa ja saan tehdä musiikkia.

Toiminnanjohtaja Hannele Kolsio RaumArs taiteilijavierasohjelmasta kertoo, että tilanne taiteilijaresidensseissä on samankaltainen eri puolilla maailmaa.

– Niin Suomessa kuin maailmalla tilanne on sekava. Taiteilijat ovat jääneet joko jumiin residensseihin tai palanneet kotiin muutaman viikon jälkeen.

Kolsio kiittelee taiteilijoiden kykyä mukautua uuteen tilanteeseen. Byronin näyttely toteutetaan nyt siten, että se on katsottavissa Rauman taidemuseossa ulkoapäin ikkunoiden läpi. Ortizin konserttien tilalla nähdään musisointia YouTubessa, sillä nainen on säveltänyt Suomessa ollessaan uusia lauluja.

Juttua muokattu 14.4.2020 kello 10.30 - maininta "eteläamerikkalaisista" muutettu "nicaragualaisiksi"

Suosittelemme sinulle