Hyppää sisältöön

Annimari Korte herää puoli viideltä aamulla, jotta ehtii harjoitella ulkonaliikkumiskieltoon asetetussa Kissimmeessä – tavoitteena on rikkoa oma Suomen ennätys vielä tällä kaudella

Annimari Korte harjoittelee parasta aikaa Yhdysvalloissa.

Annimari Korte, Jyväskylän GP 2019
Annimari Korte on jo rikkonut Tokion olympiarajan. Kuva: Vesa Pöppönen/AOP
Kimmo Porttila,
Hinni Hirvonen

Koronaviruspandemia on pysäyttänyt urheilukilpailut, mutta ei kesän mahdollisiin kilpailuihin valmistautuvia urheilijoita. Toisiin pandemia on vaikuttanut enemmän kun toisiin – ja sitten on joitakin, joiden suunnitelmat pysyvät samana, vaikka olosuhteet muuttuisivat radikaalistikin. Yksi heistä on Annimari Korte, joka vaikuttaa tällä hetkellä Kissimmeen kaupungissa Yhdysvaltain Floridassa.

– Treenipaikat vaihtuivat kuukausi sitten, kun täällä meni paikat kiinni. Muuten olen normaalisti treenannut ja treenaan kesän kisoja varten kuten alun perinkin, Korte kertoo Yle Urheilulle.

– Puntin teen vuokrakämppämme takapihalla, kun salit ovat kaikki kiinni. Kentät ovat kiinni, mutta kentänvalvoja on sanonut minulle, että kunhan käyt aamulla ennen kahdeksaa treenaamassa, asia on OK. Eli käyn joka päivä kuudelta aamulla treenaamassa.

Aina Kortteen ei tarvitse treenata yksin, sillä noin joka toista hänen aamutreeniään vahtii pikaviestin maailmamestari Dwight Thomas. Puolet treeneistä sujuu sveitsiläisen pikajuoksija Alex Wilsonin ja hänen valmentajansa Lloyd Cowanin kanssa.

– Dwight katsoi treenejäni jo IMG Academyssa, hän on siellä valmentajana. Oli ihan suunniteltu juttu, että hän katsoo treenejäni. Kun minun piti lähteä sieltä ja tulla tänne Orlandoon, niin samalla kentällä sattui olemaan Alex Wilson ja hänen valmentajansa. Dwight ei ole päässyt katsomaan kaikkia treenejäni töidensä takia, niin Lloyd on sitten katsonut.

Arki ei poikkea juurikaan

Yhdysvallat on yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä valtioista maailmassa. Sunnuntaina kuolleita oli jo yli 20 000, enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tartuntatapauksia on yli puoli miljoonaa eli eniten maailmassa.

Kaikkiin USA:n osavaltioihin on julistettu hätätila, mitä ei ole tapahtunut vielä kertaakaan Yhdysvaltain historiassa.

Floridassa tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin esimerkiksi New Yorkissa.

– Täällä koronaa ei hirveästi huomaa. Koulut ja ravintolat ovat kiinni, kaikki liikuntapaikat ovat kiinni ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa, mutta sekin tarkoittaa, että saa käydä kaupassa. Ulkona saa periaatteessa olla, ihan normaalisti ihmiset täällä liikkuvat, Korte kertoo.

Sen verran koronaviruspandemia on kuitenkin sotkenut suunnitelmia, että suomalaisaituri suuntaa Espanjan-kotinsa sijasta Suomeen.

– Alkuperäiset lentoni olivat Espanjaan, mutta Espanjassa tilanne on niin paljon huonompi kuin Suomessa.

WA:n päätös oikea

Annimari Korterikkoi viime kesänä 100 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen. Joensuun GP-kisassa syntynyt 12,72 alitti samalla Tokion olympiarajan 12,84.

Korte ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan tavoitteena on tehdä uusi oma ennätys ja samalla Suomen ennätys – poikkeuksellisista oloista huolimatta.

– Uusi Suomen ennätys on tälle kaudelle tavoitteena. Jos EM-kisat tulevat, totta kai haluan EM-kisoista mitalin hakea. Jos ei, yhtä iso tavoite minulle rikkoa omia ennätyksiä.

Yleisurheilun EM-kisoja ei vielä ole peruttu, vaan ne on tarkoitus käydä Pariisissa elokuun lopulla. Sen sijaan Tokion olympialaiset on varmuudella siirretty ensi kesään, mikä sai Kansainvälisen yleisurheiluliiton (World Athletics) tekemään tiukkoja päätöksiä. WA nimittäin ilmoitti, ettei Tokion olympiarajoja voi tehdä yleisurheilussa tänä kesänä tai ensi syksynä. Seuraavan kerran olympiarajoja on mahdollista rikkoa joulukuussa.

Korte pitää päätöstä reiluna.

– Mielestäni päätös on kaikista reiluin. Kaikilla oli viime vuonna sama mahdollisuus tehdä nyt tulosraja. Se periaatteessa helpottaa tulosrajan tekoa, kun saa monta kuukautta lisäaikaa. Tänä vuonna puoletkaan, jotka haluaisivat kilpailla, eivät pääse kilpailemaan ollenkaan. Ei se olisi reilua, että osa voi rikkoa rajoja ja osa ei.

Lue myös:

Nooralotta Nezirin mielestä WA:n päätös olympiakarsinnan keskeyttämisestä joulukuulle asti on liian raju ja rankaisee joitain urheilijoita

Suosittelemme sinulle