Hyppää sisältöön

Oikeuskanslerille jo 10 kantelua suojavarustesotkusta – ministeri Tuula Haataisen ja HVK:n ex-johtajan Tomi Louneman toimista halutaan selvitys

Oikeuskanslerinvirasto päättää lähiaikoina, miten kanteluita ryhdytään käsittelemään.

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema ja työministeri Tuula Haatainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva, Jussi Nukari / Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustetilaukset ovat poikineet useita kanteluita Oikeuskanslerinvirastoon.

– Tällä hetkellä meillä on kymmenen kantelua suojavarustetilauksiin liittyen, sanoi esittelijäneuvos Outi Kostama Oikeuskanslerinvirastosta tiistaina aamupäivällä.

Kanteluissa pyydetään oikeuskansleria selvittämään, onko suojavarustetilauksissa toimittu lain vastaisesti.

Kostamo avaa Ylelle, mistä kanteluissa on tarkemmin kyse.

– Kantelun tekijät haluvat oikeuskanslerin esimerkiksi selvittävän, toimittiinko Huoltovarmuuskeskuksessa lain mukaisesti, kun suojavarusteiden myyjien liikemies Onni Sarmasteen ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhän taustoja ei selvitetty riittävän huolellisesti, Kostama kertoo.

Useassa kantelussa pyydetään selvitystä Huoltovarmuuskeskuksen eronneen toimitusjohtajan Tomi Louneman toimista. Yksi kantelun tekijä haluaa oikeuskanslerin selvittävän myös työministeri Tuula Haataisen (sd.) toimintaa.

Yhdessä kantelussa halutaan selvyyttä myös siihen, mikä Sarmasteen ja Jylhän suhde on Lounemaan, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajiin.

Useassa kantelussa pyydetään selvitystä Huoltovarmuuskeskuksen, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön vastuista suojavarustetilauksessa.

Huoltovarmuuskeskuksen valvonta- ja ohjausvastuu kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) sekä sosiaali- ja terveysministeriölle (STM). TEMin vastuulla on HVK:n toiminnanohjaus ja STM vastaa oman alansa huoltovarmuuden hankintatarpeista.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja erosi viime viikolla

Oikeuskanslerinvirastossa uskotaan, että suojavarustetilaukseen liittyviä kanteluita saattaa hyvinkin tulla lisää.

– Kaikki aiheeseen liittyvät kantelut käsitellään samassa kokonaisuudessa. Ja sen jälkeen eri tahoilta pyydetään selvitystä aiheeseen, Kostama sanoo.

Oikeuskanslerinvirasto päättää lähiaikoina, miten se ryhtyy käsittelemään suojavarusteista saamiaan kanteluita.

Kiinasta tuli Suomeen viime viikolla hengityssuojaimia. VTT:n testissä kävi ilmi, etteivät Sarmasteen yritykseltä tilatut hengityssuojaimet soveltuneet sairaalakäyttöön.

Suojavarustesotkun vuoksi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Luonema on eronnut ja Huoltovarmuuskeskus hallitus on hyllyttänyt väliaikaisesti kaksi johtoryhmän jäsentä.

Juttua tarkennettu klo 16.00: VTT:n testeihin päätyivät vain Sarmasteen yritykseltä tilatut suojamaskit.

Lue lisää:

Tässä usimmat tiedot koronasta

Miten maskiskandaali eteni siihen pisteeseen, että tilauksista vastuussa oleva erosi ja väliaikainen johtaja astui tilalle?

Suomen Kiinasta tilaamat hengityssuojaimet eivät läpäisseet testejä – Huoltovarmuuskeskuksen mukaan suojainmarkkinat kaaoksessa

Huoltovarmuuskeskus maksoi miljoonia hengityssuojaimista Jylhän ja Sarmasteen yrityksille – pahoittelee, ettei tarkistanut yritysten taustoja

Suosittelemme sinulle