Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

THL:n pääjohtaja kehottaa suomalaisia pukemaan kangasmaskin julkisilla paikoilla – "Näin oireeton tartuttaja suojelee muita"

Asiantuntijoiden näkemykset suojuksien tarpeellisuudesta vaihtelevat edelleen THL:n sisälläkin, pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo.

 THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta THL:n infotilaisuudessa koronaviruksesta.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan suositus kangasmaskin pitämisestä ei ole määräys. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kankaisen suojanaamion käytöstä on tulossa arvovaltaisen asiantuntijan suosittelema tapa varjella kanssaihmisiä koronavirukselta julkisilla paikoilla.

Suositus tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajalta Markku Tervahaudalta.

Tieto oireettomien tartuttajien määrästä kasvaa koko ajan – eli meissä saattaa olla varsin paljon tietämättään sairastuneita, Tervahauta sanoo Ylen haastattelussa.

Miksi suosittelette kangasmaskia?

Kun lähdetään kauppa-asioille, liikennevälineisiin tai muualle, jossa väistämättä tulee kohtaamisia toisten kanssa, suojusta käyttämällä voimme vähentää tarttumisriskiä meistä muihin.

Suu- ja nenäsuojuksella voidaan ehkäistä esimerkiksi puhuessa syntyvien sylkipärskeiden päätymistä toisen kasvoille ja limakalvoille. Koronavirus leviää pisaratartuntana.

Tämä suositus koskee nyt jokamiehen käyttötarpeita. THL:n ohjeet ovat tähän mennessä liittyneet lähinnä ammattilaisten käyttöön.

Tietämättään sairastaneiden hoitotyöntekijöiden aiheuttamat tartunnat muun muassa muissa Pohjoismaissa ovat olleet tärkeä osoitus kasvojen suojaamisen tarpeesta.

Kuka nyt suosittelee, pääjohtaja vai THL?

Minä suosittelen. Aiheesta kertyneiden tietojen perusteella olen päätynyt suosittamaan kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla.

Seisooko muu THL suosituksenne takana?

Kasvomaskien tarpeellisuudesta on edelleen monenlaisia asiantuntijamielipiteitä niin THL:n sisällä kuin muualla virkamieskunnassa ja tiedeyhteisössä.

Miten antamanne suositus näkyy johtamanne THL:n viestinnässä?

Pyrimme varmaankin kertomaan kasvomaskien käyttötarkoituksesta : mitkä ovat oikeat tavat käyttää suojusta, kuinka sitä huolletaan tai kuinka suojuksen voi valmistaa itse.

Monet kotimaiset asiantuntijat eivät ole pitäneet tavallisten kansalaisten suojuksia tarpeellisina. Mikä nyt on muuttunut?

Ehkä varsinaista tarvetta ei ole nytkään. Mutta, jos haluamme joukolla estää viruksen leviämistä, siinä keino voi olla hyvä.

Koronaviruksen torjunnan suhteen moni kysymys on avoinna, kuten se, mikä osa väestöstä lopulta kohtaa viruksen tai millaisen immuniteetin COVID-19:n sairastaminen antaa.

Oireettomien tartuttajien merkitys tuntuu nyt kuitenkin korostuvan.

Suu- ja nenäsuojuksen käyttö voi olla relevantti hidastamistoimenpide, jos se voi vaikeuttaa viruksen leviämistä ihmisestä toiseen.

Suojuksia käytetään Suomessa ehkä ainakin sen aikaa, kun väestön immuniteetti virusta vastaan ei ole vielä kovin korkea.

Kasvomaskin oikeaoppinen käyttö edellyttää mm. tietynlaista pukemista ja pesemistä. Millainen tartuntavaara piilee vääränlaisessa käytössä?

Kyllähän siinä on riski, että suojusta tulee käytettyä huolimattomasti. Mutta sama riski koskee muidenkin hygieniaohjeiden, kuten riittävän käsienpesun laiminlyömistä, Markku Tervahauta sanoo.

Yle kertoi viime viikolla Kiinassa tehdystä mallinnuksesta, jonka mukaan 80 prosenttia koronatartunnoista on peräisin oireettomalta kanssaihmiseltä.

Tervahauta kirjoitti tuolloin Twitterissä asiasta tarvittavan lisää tutkimusta, mutta samanlaiset löydökset toistuessaan puoltaisivat "kangasmaskien käyttöä ihmisten ilmoilla". Ja tämän suosittamiseen Tervahauta on nyt päätynyt. Ensimmäisenä pääjohtajan suosituksesta kertoi tiistaina Helsingin Sanomat.

Lue lisää:

Kiinassa tehtiin mallinnus: Neljä viidestä koronatartunnasta on peräisin oireettomalta kanssaihmiseltä

Kertakäyttöisen kasvosuojuksen voi tehdä itse vaikka talouspaperista – Asiantuntija: "Maskin läpi pitää pystyä hengittämään"

Kasvomaskin ompelu- ja käyttöohje (Martat)

Kertooko paine rinnassa infektiosta ja miten tauti kurittaa sisäelimiä? Näin koronavirus voi vaikuttaa kehoosi

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä

Suosittelemme