Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen kohukaupat puretaan suurelta osin – tuore selvitys antaa moitteet johdolle muun muassa taloussääntöjen rikkomisesta

Keskusrikospoliisi kertoo aloittaneensa esitutkinnan hengityssuojainkauppoihin liittyen.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen (vas.), työ- ja elinkeinoministeriö kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström valmistautuvat työ- ja elinkeinoministeriön tiedotustilaisuuteen.
Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoivat suojamaskijupakasta tiistaina Helsingissä. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tallenteen klikkaamalla kuvaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tänään saanut Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) hallitukselta selvityksen hengityssuojainkauppoja koskevassa jupakassa.

  • Yle näytti ministeriön tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa, että selvityksen perusteella julkisuudessa olleissa kauppatoimissa on jätetty ”laajasti noudattamatta” HVK:n taloussääntöä, työjärjestystä ja normaaleja hankintaprosesseja.

– Lisäksi on havaintoja runsaasti puutteellisesta varmistumisesta toimittajien luotettavuudesta ja tuotteiden sertifikaateista. Nämä laiminlyönnit ovat laadultaan sellaisia, että koronakriisistä tullut kiire ja työmäärä eivät tee niitä hyväksyttävimmiksi, Gustafsson sanoi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) vaati HVK:ta tekemään selvityksen viime torstaina, kun lehtitiedot paljastivat keskuksen tilanneen sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta yrittäjältä Onni Sarmasteelta. Suojamaskeja oli tilattu myös kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus tilasi erillisselvityksen suojavarusteiden hankinnasta tilintarkastusjätti KPMG:ltä ja on selvittänyt asiaa myös sisäisesti.

– Saamastani selvityksestä voi todeta, että HVK:n hallitus ja uusi toimitusjohtaja ovat ryhtyneet sellaisiin toimenpiteisiin, joita ministeriö voi heiltä kaiken tapahtuneen ja selvitysten perusteella voi odottaa, Gustafsson sanoi.

– Ministeriö ei esitä HVK:lle uusia selvityspyyntöjä vaan tyytyy saatuihin selvityksiin, lukuun ottamatta näihin kahteen kauppaan liittyviä epäselvyyksiä, joiden osalta selvitystyö vielä jatkuu.

Sarmasteella ja HVK:n hallituksella eri näkemys tilatuista tuotteista

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja, ministeriön ylijohtaja Ilona Lundström kertasi, että kohukauppojen kokonaissumma on yhteensä noin 10 miljoonaa euroa.

Sarmasteen LDN Legal Partners -yrityksen kanssa tehty kauppa on arvoltaan noin 4,9 miljoonaa euroa ja Jylhän The Look Medical Caren kanssa tehty kauppa vastaavasti noin 5,3 miljoonaa euroa.

LDN Legal Partnersille summa on maksettu kokonaisuudessaan. The Look Medical Carelle on maksettu noin 2,6 miljoonaa euroa, mutta summa on jäädytetty.

– Selvityksen mukaan nämä ovat ainoat (kyseisten) yritysten kanssa tehdyt kauppatoimet, Lundström sanoi.

LDN Legal Partners Limitedin kanssa tehdystä kaupasta arviolta yksi kolmasosaa kaupan kohteena olevista tuotteista on toimitettu Suomeen. Huhtikuun 7. päivänä saapuneessa toimituksessa vaikuttaa Lundströmin mukaan olleen virhe sekä tuotteen laadussa että määrässä.

– (Tästä syystä) HVK on ryhtynyt kaupan osittaiseen purkuun ja vaatii maksun palauttamista toimittamatta jääneen tavaran perusteella sekä hinnanalennusta virheen perusteella. Kaupasta on myös tehty tutkintapyyntö poliisille, Lundström sanoi.

Hengityssuojaimet eivät olleet Lundströmin mukaan sairaalakäyttöön sopivia, mutta niitä on voitu käyttää esimerkiksi kotipalveluissa. Sarmaste on todennut julkisuudessa useaan otteeseen (siirryt toiseen palveluun), että hän on toimittanut juuri sellaisia suojaimia, joita häneltä on ostettukin.

– Meidän selvityksemme ei tue tätä väitettä. Toimeksianto, joka on saatu sosiaali- ja terveysministeriöstä ja sen perusteella tehty tilaus ovat samanlaisia. Niiden perusteella tavara olisi ostettu sairaalakäyttöön, ylijohtaja Lundström sanoi.

– Samaan aikaan totean jo nyt, että kauppa on riitainen. On todennäköistä, etteivät osapuolet ole asiasta samaa mieltä.

KRP on aloittanut esiselvityksen asiassa

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi illalla, että se on vastaanottanut useita tutkintapyyntöjä liittyen HVK:n tekemiin hengityssuojainkauppoihin.

KRP on aloittanut asiassa esitutkintalain mukaisen esiselvityksen.

– Asiaa selvitetään ja sen perusteella katsotaan, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Selvityksen keskiössä on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastaako toimitus näiden sopimusten sisältöä, rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoi KRP:n tiedotteessa.

Ennen tutkintapyyntöjen vastaanottamista KRP:n Rahanpesun selvittelykeskus on jo viime viikolla tehnyt epäilyttäviin liiketoimiin liittyviä jäädytyksiä Suomessa olevaan varallisuuteen reilun kahden miljoonan euron edestä.

Ilona Lundströmin mukaan Tiina Jylhän The Look Medical Carelle on esitetty kaupanpurkuilmoitus rahanpesuepäilyn vuoksi. Toiseksi syyksi on kerrottu, että yhtiö olisi markkinoinut vastaavia tuotteita väärennetyillä sertifikaateilla.

– Yritys on kiistänyt purkuperusteen ja asia on ollut riitainen.

”Nämä olivat aivan ensimmäisiä kauppoja”

Moni Ylen viime viikolla haastattelema ammattilainen kertoo tarjonneensa apua suojainkaupoissa Huoltovarmuuskeskukselle. Julkisuudessa onkin ihmetelty, miten juuri kyseiset yritykset valikoituivat lopulta HVK:n kumppaneiksi.

– Nämä ovat aivan ensimmäisiä tehtyjä kauppoja, Lundstöm vastasi.

– Nyt tilanne on se, että HVK on saanut noin 3 000 yhteydenottoa eri toimijoilta yhteistyöhön liittyen. Alkuvaiheessa näitä ei suinkaan ole ollut yhtä paljon.

Lundströmin mukaan tehdyt kaupat ovat ”monien epäonnekkaiden valintojen tulos”, jotka olisi pystytty välttämään kunnollisilla tarkastuksilla.

– Nyt on tärkeintä, että virheet voidaan korjata ja vahinko rajata.

Tiedotustilaisuudessa ministeriön edustajilta kysyttiin, oliko kaupassa taustalla aiemmat suhteet HVK:n johdon ja kauppakumppaneiden välillä.

– Tätä väitettä on esitetty julkisuudessa. Sitä tukemaan ei ole kuitenkaan löytynyt todistusaineistoa. Tätä on tarkasteltu laajasti esimerkiksi sähköpostien kautta, Lundström sanoi.

– Mutta kun otetaan huomioon selvityksen lyhyt aikajänne, niin emme pystyy sataprosenttisesti sanomaan, etteikö se olisi mahdollista.

Lue myös:

Oikeuskanslerille jo 10 kantelua suojavarustesotkusta – ministeri Tuula Haataisen ja HVK:n ex-johtajan Tomi Louneman toimista halutaan selvitys

Huoltovarmuuskeskus antaa ministeriölle selvityksen sekoilusta kasvomaskikaupoissa

Miten maskiskandaali eteni siihen pisteeseen, että tilauksista vastuussa oleva erosi ja väliaikainen johtaja astui tilalle?

Keskustelu on auki keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Juttu on päivitetty loppuversioon klo 21.20 ja hetki hetkeltä -seuranta on poistettu.

Suosittelemme sinulle