Hyppää sisältöön

Trump keskeyttää rahoituksen Maailman terveysjärjestölle – Yhdysvallat tekee selvityksen järjestön toimista

YK:n pääsihteerin mukaan "nyt ei ole oikea aika" vähentää WHO:n rahoitusta.

President Donald Trump får hård kritik för sitt beslut att sparka spionorganisationernas generalinspektör som avslöjade klagomål om presidentens berömda Ukraina-samtal.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi lopettaa WHO:n rahoituksen jo viikko sitten. Kuva: AOP
Saara-Miira Kokkonen,
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ohjeistanut hallintoaan keskeyttämään rahoituksen Maailman terveysjärjestö WHO:lle toistaiseksi. Yhdysvallat on YK:n alaisen WHO:n suurin rahoittaja.

Trump kertoi päätöksestään päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Trump syyttää WHO:ta koronavirustilanteen huonosta hoitamisesta. Hänen mukaansa WHO on epäonnistunut velvollisuuksissaan ja järjestön on kannettava siitä vastuu.

Trumpin mukaan koronaviruspandemia olisi ollut hallittavissa, jos WHO olisi lähettänyt asiantuntijansa Kiinaan tutkimaan koronavirustilannetta "objektiivisesti" paikan päälle. Näin hänen mukaansa oltaisi vältytty suurelta määrältä kuolonuhreja.

WHO:n asiantuntijaryhmä lensi Kiinaan tutkimaan koronavirusta ja sen genetiikkaa helmikuun alkupuoliskolla.

Trump syyttää WHO:n myös peitelleen koronavirusepidemian vakavuutta ennen kuin se levisi Kiinasta muualle maailmaan.

Presidentin mukaan rahoitus lopetetaan siihen asti, kunnes maan hallinto on tehnyt WHO:n toimista selvityksen.

Trump sanoi myös olevansa syvästi huolissaan siitä, ettei Yhdysvaltojen "avokätisyyttä" ole käytetty järjestössä parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdysvallat tuki WHO:n toimintaa viime vuonna 400 miljoonalla dollarilla.

Trump uhkasi leikata WHO:n rahoitusta jo viikko sitten. Tuolloin hän totesi päivittäisessä tilannekatsauksessaan ensin leikkaavansa rahoitusta, mutta kielsi pian sanoneensa näin ja sen sijaan harkitsevansa asiaa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo lausunnossaan, että "nyt ei ole oikea aika" vähentää WHO:n rahoitusta. Guterres julkaisi lausuntonsa pari tuntia Trumpin ilmoituksen jälkeen.

– Nyt ei ole oikea aika vähentää resursseja Maailman terveysjärjestön tai muun humanitäärisen järjestön toimissa viruksen vastaisessa taistelussa, Guterres sanoo.

Guterresin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi nyt työskennellä solidaarisesti yhdessä, jotta koronavirus sekä sen aiheuttamat "järkyttävät seuraukset" voitaisiin pysäyttää.

WHO julisti hätätilan, Trump vertasi flunssaan

Trumpin hallinnon mukaan WHO tukeutui liikaa kiinalaisviranomaisten antamiin tietoihin sen jälkeen, kun koronavirus alkoi levitä Wuhanin kaupungista joulukuussa.

Presidentti viittasi lehdistötilaisuudessa WHO:n 14. tammikuuta julkaisemaan tviittiin, jossa kirjoitetaan kiinalaisviranomaisten alustavan tutkimuksen tuloksista. Niiden mukaan ihmisten välisistä tartunnoista ei ollut tietoa.

Samalla järjestö kehui Kiinan läpinäkyvyyttä koronatiedottamisen kanssa. Trump itsekin kiitteli Twitterissä 24. tammikuuta Kiinaa läpinäkyvyydestä.

– Kiina on työskennellyt kovasti hillitäkseen koronaviruksen leviämisen. Yhdysvallat arvostaa suuresti heidän pyrkimyksiään ja läpinäkyvyyttään. Kaikki tulee menemään hyvin! Erityisesti haluan kiittää amerikkalaisten puolesta presidentti Xitä! Trump tviittasi.

CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) päiviä myöhemmin Trump sanoi, ettei puhu Kiinan läpinäkyvyydestä tai usko mitään kuulemaansa. Tammikuun 30. päivä WHO julisti koronaviruksen takia kansanterveyden hätätilan.

Washington Post kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että tuolloin Trump vielä vertasi koronan aiheuttamaa tautia tavalliseen flunssaan. Hänen neuvonantajansa varoittivat häntä tilanteen vakavuudesta jo tammikuussa.

WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 11. maaliskuuta. Useat maat, kuten Yhdysvallat ja Britannia, eivät kuitenkaan noudattaneet järjestön neuvoja, kirjoittaa Guardian (siirryt toiseen palveluun).

WHO:n puolestapuhujat ovat kertoneet, että järjestö olisi suljettu ulkopuolelle, jos se olisi haastanut Kiinan aggressiivisesti. Samalla tavoin järjestön kerrotaan olleen lempeitä myös Yhdysvaltain toimia kommentoidessa.

Juttua korjattu 15.4. klo 20.47: Wuhan on kaupunki, ei maakunta, kuten jutussa ensin kirjoitettiin.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Trumpilla on pakottava tarve löytää syntipukki koronaan – tähtäimessä on nyt Maailman terveysjärjestö WHO

Trump uhkaa lopettaa rahoituksen Maailman terveysjärjestölle – syyttää WHO:ta koronaepidemian huonosta hoidosta

Suosittelemme sinulle