Hyppää sisältöön

Uudenmaan eristys puretaan jo tänään, pääministeri Marin vetoaa: "Nyt ei ole oikea aika lähteä mökille"

Pääministerin mukaan rajasululle ei ollut enää oikeudellisia perusteita. Keskusta toivoi jatkoa, perussuomalaiset moittivat päätöstä.

Hallituksen tiedotustilaisuus liikkumisrajoituksista
Hallituksen tiedotustilaisuus liikkumisrajoituksista

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta jäi vajaan kolmen viikon mittaiseksi. Hallitus ilmoitti keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan maakuntarajan yli päätyy jo tänään.

Hallitus antoi asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta yleisistunnossaan kello 13, jonka jälkeen rajasulku päättyi välittömästi. Esteiden purkaminen rajalta vie kuitenkin pidempään.

Ministerit korostivat tiedotustilaisuudessaan aamupäivällä useaan otteeseen, että eristämisen jatkamiselle ei ollut oikeudellista perustaa. Marin kertoi, ettei rajoitus ole sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan enää välttämätön tavalla, jota poikkeusolojen takia käyttöönotettu valmiuslaki edellyttää.

Marin viittasi perustuslakivaliokuntaan, joka on korostanut, että epidemiatilanteen muuttuessa asetus rajasulusta pitää kumota, jos perusteita ei enää ole.

Uudenmaan rajasulku oli katkolla sunnuntaina, mutta Marinin mukaan kumoaminen pitää tehdä välittömästi, joten rajoitustoimi päättyi heti tänään keskiviikkona.

Uudellamaalla on edelleen selvästi eniten tautitapauksia, mutta ero muuhun maahan on supistunut. Rajasulun lopettamista perusteltiin myös sillä, että tautitapausten kuntakohtaiset erot ovat varsin suuria, eivätkä noudata erityisesti maakuntien rajoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan rajasulun alkuaikaan verrattuna sairaaloissa on nyt ehditty varautua tautiin ja epidemian kulku on hidastunut. STM:n mukaan Suomen tehohoitokapasiteetti riittää koronaepidemiassa, ja potilasmäärät ovat olleet viime päivinä jopa oletettua pienempiä.

Keskusta tuo kantaansa esiin, perussuomalaiset moittivat

Marin ohitti tiedotustilaisuudessa kysymyksen hallituksen mahdollisista poliittisista jännitteistä rajasulun purkamisessa.

Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmä olisi toivonut, että Uudenmaan rajoitusta olisi voitu jatkaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) tviittasi tiedotustilaisuuden jälkeen, että valmius- ja perustuslaki eivät tähän kuitenkaan taipuneet.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset arvostelivat sulun purkamista tuoreeltaan huonoksi päätökseksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) moitti tiedotteessa, että taudin leviäminen maakuntiin nopeutuu ja ihmishenkiä menetetään enemmän kuin olisi ollut pakko.

Hallitus suosittaa edelleen välttämään tarpeetonta liikkumista kotimaassa. Marin vetosi, että nyt ei ole oikea hetki lähteä mökille. Hän kuitenkin totesi, että mökille lähtö on ihmisten oman harkinnan tuotos.

Pääministeri varoitti, että jos tautitilanne pahenee, kertaalleen purettuja rajoituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön uudelleen.

Ministereille kysymyksiä maskeista mökkiläisten kauppakäynteihin

Yle seurasi keskiviikkoista tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan voi lukea alta:

Lue lisää:

Osa oikeusoppineista näki Uudenmaan eristämisessä huomattavia ongelmia – Poliitikot sulkivat rajan silti

Miten pitkälle hallitus voisi mennä poikkeuskeinoissaan? Katso lista mitä hallitus jo tekee ja mikä olisi mahdollista

Uusimmat tiedot koronaviruksen vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Suosittelemme sinulle