Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sodankylän elokuvajuhlat toteutetaan tänä vuonna virtuaalisesti – koronavirus lykkää festivaalin 35-vuotisjuhlat seuraavaan kesään

Keskiyön auringon elokuvajuhlaa on järjestäjien mukaan mahdotonta lykätä syksyyn.

Yleisömerta ennen mykkäelokuvan alkua viime kesän elokuvajuhlilla.
Yleisömerta ennen mykkäelokuvan alkua kesän 2019 elokuvajuhlilla. Kuva: Venni Ahlberg/Midnight Sun Film Festival
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Festivaalijärjestäjät ovat kuumeisesti toivoneet hallitukselta koko kesäkauden kattavaa linjausta suurtapahtumien kohtalosta. Mitä lähempänä tapahtumaa tilaisuus joudutaan perumaan, sitä kovempi lasku siitä koituu järjestäjille.

Etenkin alkukesän festivaalien osalta käsillä ovat nyt kriittiset hetket.

Kuinka käy festarikesän? – Hallitukselta perätään kolmen kuukauden linjausta massatapahtumista

Viranomaisen sana painaa, kun festivaalijärjestäjä päättää kesätapahtuman kohtalosta – Tutkija varoittaa riskeistä, vaikka lupa annettaisiin

Kaivattua viranomaislinjausta odotettiin tänään keskiviikkona hallituksen tiedotustilaisuudesta, jossa kerrottiin Uudenmaan eristyksen päättymisestä. Sitä ei kuitenkaan saatu.

Sodankylän elokuvajuhlien tiedottaja Saija Holm kertoo puhelimessa, että festivaalin oli pakko tehdä omat johtopäätöksensä. Fyysistä festivaalia ei tänä kesänä järjestetä, vaan juhlat toteutetaan tänä vuonna virtuaalisesti “osallistujien olohuoneissa”.

Juhlien ajankohta on 10.–14. kesäkuuta.

– Festivaalia ei varsinaisesti peruuteta, eikä siirretä. Se muuttaa muotoaan. Viimeiset neljä viikkoa on suunniteltu rinnan sekä perinteistä festivaalia että vaihtoehtoisia toteutustapoja. Kaikki luovuuden voimat on vapautettu, kuvailee Holm.

Hiljaisuus-kyltti kinoteltan seinällä Sodankylän elokuvajuhlilla.
Kyltti Kinoteltan ovensuulla kesällä 2019. Kuva: Risto Koskinen / Yle

"Kaikki on ollut ja on yhä epävarmaa"

Mitä elokuvajuhla yleisön olohuoneissa käytännössä tarkoittaa, siitä kerrotaan tarkemmin toukokuun alussa samalla, kun festivaalin ohjelma ja vieraat julkistetaan. Luvassa on joka tapauksessa elokuvanäytöksiä, tapahtumia ja yleisöä osallistavaa toimintaa.

– Kaikki on ollut ja on niin tavattoman epävarmaa, ettemme pysty ihan täsmällisesti vielä kertomaan. Toukokuun alussa yhteistyökumppanit ovat varmistuneet niin, että pystymme paljastamaan suunnitelmamme.

Sodankylän elokuvajuhlat on pidetty aina kesäkuun alkupuolella, ja jo nimikin kertoo, että festivaalin siirtäminen oli mahdoton ajatus runtelematta tapahtuman ydintä.

– Jos tapahtuma siirrettäisiin, ei voitaisi tietenkään enää puhua Midnight Sun Film Festivalista.

Järjestäjien haaveissa on toteuttaa pienimuotoiset, fyysiset tapahtumat syksyllä sekä Sodankylässä että Helsingissä, mutta Holmin mukaan niistäkään ei oikein vielä uskalla puhua sen enempää.

– Festivaalijärjestäjät ovat todella ahtaalla, kun viranomaislinjausta ei ole koko kesäksi, saati sitten kesän yli. Taloudelliset riskit ovat todella suuria.

Sodankylän elokuvajuhlien oli tarkoitus juhlia kesäkuussa 35-vuotissyntymäpäiväänsä. Nyt juhlinta siirtyy kokoontumisrajoitusten vuoksi kesään 2021.

– Ensi vuonna juhlitaan sitten paikan päällä entistäkin suuremmalla palolla.

Suosittelemme