Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuoden lumiennätys rikottiin pääkaupunkiseudulla – lumeton talvi muuttui lumiseksi kevääksi

Ennätykset paukkuivat rikki Kaisaniemessä, Tapiolassa ja Nuuksiossa.

Espoon Olarissa lapset pääsivät tekemään talven ensimmäisiä lumiukkoja. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudulla on koettu poikkeuksellisen lämmin talvi. Lunta ei ole ollut maassa juuri lainkaan ja ihmiset olivat jo valmistautuneet kevääseen. Torstaina Etelä-Suomessa herättiin kuitenkin valkeaan aamuun ja paikoin lumen syvyys rikkoi koko talven ennätykset.

– Yön aikana sadealue liikkui etelässä ja lännessä. Lunta tuli etenkin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. Pääkaupunkiseudulla tilanne oli siitä jännittävä, että paikoitellen torstaiaamuna saatiin maahan tämän talven isoimmat lumimäärät, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Ennätykset paukkuivat rikki Kaisaniemessä, Tapiolassa ja Nuuksiossa. Ennätys tosin irtosi tänä vuonna vain muutamalla sentillä.

Kaisaniemessä lunta oli aamulla kolme senttimetriä, Tapiolassa neljä ja Nuuksiossa kahdeksan. Kaikilla kolmella mittausasemalla kuluvan talven edelliseen ennätykseen tuli vain yhden sentin lisäys.

Viralliset mittaukset asemilla tehdään aina aamusta, joten myöhemmin päivällä satava lumi ei vaikuta tulokseen.

Kotakorven mukaan ei sinäsä ole erikoista, että lumiennätyksiä tehdään vielä näin myöhään talvella. Se kuitenkin on poikkeavaa, että ennätykseksi riittää vain muutaman sentin lumikerros.

– Koska talven aikana ei ole ollut juuri lainkaan lunta, pienetkin lumimäärät ovat nyt ennätyksiä, sanoo Kotakorpi.

Kovin pitkän aikaa lumipeite ei maassa pysy, sillä lämmin ilma sulattaa sen nopeasti pois. Teille kerääntynyt sohjo ehti kuitenkin aiheuttaa lukuisia pieniä kolareita Uudellamaalla aamun aikana.

Lue myös:

Huhtikuu toi Suomeen lunta, räntää ja aurinkoa – tyypillinen kevätsää, rauhoittelee meteorologi

Suosittelemme