Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja sateenkaarinuorille: Korona-aikana ei kannata tulla ulos kaapista

Voi olla parempi odottaa poikkeusaikojen yli jos on epävarma, miten vanhemmat tai muut läheiset reagoivat tilanteeseen.

Mikko Ala-Kapee
Mikko Ala-Kapee on Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja ja vastaa valtakunnallisesta Sinuiksi- tuki- ja neuvontapalvelusta. Kuva: Eino Nurmisto
Tuomas MacGilleon
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotona vietetään entistä enemmän aikaa, eivätkä vertaisryhmät kokoonnu. Ihmisillä voi olla suuri puhumisen tarve, mutta kotona ei välttämättä ole luontevaa keskusteluyhteyttä.

Setan Sinuiksi-neuvontapalvelusta vastaava Mikko Ala-Kapee kertoo, miten poikkeusolot vaikuttavat sateenkaarinuorten elämään.

– Vedenjakajana tässä on se, onko tullut kaapista ulos vai ei, hän sanoo.

Voit kuunnella sateenkaarinuorten tilannetta käsittelevän Takaisin Pasilaan -podcastin jakson tästä.

Tilanne on Ala-Kapeen mukaan erityisen herkkä, jos nuori on epävarma siitä, miten vanhemmat suhtautuvat asiaan. Hän suosittelee harkitsemaan, onko nyt ylipäätään otollinen hetki kertomiselle.

– Jos suinkin mahdollista, en neuvoisi tulemaan ulos kaapista koronan aikana. Sen sijaan voi ottaa meihin yhteyttä ja valmistautua kertomaan asiasta sitten, kun korona-aika päättyy.

Ala-Kapeen neuvon taustalla on huoli nuorten turvallisuudesta: poikkeusolot kiristävät perheenjäsenten välejä ja lähisuhdeväkivallan riski on nyt tavallista suurempi. Samalla yhteiskunnan tukitoimet, kuten lastensuojelu, ovat ylikuormitettuja.

– En halua maalata piruja seinille, mutta ikävä kyllä edelleen tapahtuu tilanteita, joissa nuori tulee ulos heitetyksi ja näitä turvaverkkoja joudutaan käyttämään, Ala-Kapee sanoo.

Ilmiö näkyy myös muualla. Esimerkiksi Britanniassa asunnottomien LGBT-nuorten oikeuksia ajava säätiö ohjeisti nuoria pysymään kaapissa, kunnes pandemia on ohi.

Valitse oikea hetki ja tapa kertoa

Kouluterveyskyselyn mukaan jopa 40 prosenttia sateenkaarinuorista on kokenut kotona henkistä väkivaltaa. Yläkoululaisista sateenkaarinuorista joka neljäs on kokenut fyysistä väkivaltaa.

Mikko Ala-Kapee muistuttaa, että suurin osa ulostuloista sujuu hyvin. Siitä huolimatta Seta suosittelee tekemään aina turvasuunnitelman sen varalta, että niin ei käykään.

Kasvotusten kertominen voi tuntua ainoalta oikealta tavalta toimia, mutta Ala-Kapee sanoo, että viestin lähettäminen voi olla viisaampaa – ainakin jos vanhempien suhtautumista ei osaa ennakoida.

– Viestissä voi kertoa itsestään ja jopa neuvoa vanhempiaan, miten heidän tulisi suhtautua asiaan. Se antaa myös vanhemmille aikaa löytää oikeat sanat ja tavat reagoida. Jos asia tulee yllätyksenä, vastaanotto ei aina ole paras mahdollinen.

Ala-Kapee sanoo, että muulloin kuin korona-aikana viesti kannattaisi lähettää esimerkiksi luotetun ystävän luota, joka tietää asiasta jo.

– Tällöin tuki on lähellä, vaikka vastaanotto olisi toisenlainen kuin olisi toivonut.

Homopojan oppaan kirjoittaja Eino Nurmisto.
Tämän kylän homopoika -blogista tunnettu Eino Nurmisto suosittelee myös valitsemaan harkiten ajankohdan, jolloin tulee ulos kaapista. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Eino Nurmisto: “Odota muutama kuukausi tai vuosi”

Tämän kylän homopoika -blogista tunnetuksi tullut Eino Nurmisto on samaa mieltä Setan Mikko Ala-Kapeen kanssa siitä, että nyt ei ole paras hetki tulla ulos kaapista.

– Nuorena toki tuntuu siltä, että elämä tapahtuu tässä ja nyt ja pian on vanha ja kaikki loppuu. Haluan silti kannustaa rauhoittumaan ja odottamaan parempia aikoja.

Nurmisto sanoo kipuilleensa itse nuorena paljon kaapista tulemisen kanssa. Hän teki ratkaisun vasta asuessaan jo omillaan.

Nurmiston mukaan samojen tunteiden ja paineiden kanssa kamppailevien nuorten kannattaa tiedostaa, että asiasta kertomisella ei ole kiire.

– En tarkoita, että kaapissa pitää pysyä, vaan odottaa muutaman kuukauden tai vuoden. Esimerkiksi siihen asti, että saa turvallisen etäisyyden tai jopa oikean oman elämän käyntiin. Siinä vaiheessa, kun on oma koti ja muutenkin omat ympyrät, perheen painoarvo elämässä ei ole enää niin suuri.

Jutun otsikkoa muokattu: Täsmennetty otsikkoa. Alkuperäisessä otsikossa ilmaistiin virheellisesti, että kyseessä olisi Setan kanta valtakunnallisena järjestönä.

Lue lisää:

Susi Nousiaisen kolumni: Lopetetaan “näistä asioista” puhuminen ja puhutaan näistä asioista

Eino Nurmisto tunsi olevansa kylän ainoa homo – hän kirjoitti opaskirjan homopojille, ettei kenenkään tarvitsisi kokea olevansa yksin

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Suosittelemme sinulle