Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Eläkeläisrouvan puhelin soi kesken kahvihetken – mies pyysi verkkopankkitunnukset ja tileiltä lähti yli 7000 euroa

Rovaniemeläisnaisen mukaan uskottavasti esiintynyt soittaja kertoi olevansa pankista. Käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä rahanpesurikoksista.

Eurosedlar i en hög.
Rovaniemeläisnaiselta verkkopankista huijatut rahat nostettiin Helsingissä. Kuvituskuva. Kuva: Anssi Leppänen/Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä rahanpesurikoksista vankeusrangaistuksiin. Miehet olivat mukana huijauksessa, jossa rovaniemeläiseltä iäkkäältä naiselta kalasteltiin pankkitunnukset huijaussoiton avulla ja anastettiin tuhansia euroja rahaa.

Iäkäs nainen joutui huijarin uhriksi Rovaniemellä lokakuussa 2016. Hän kertoi olleensa kahvilla kauppakeskuksessa, kun puhelin soi. Soittaja oli sanonut olevansa pankista. Naisen mukaan mies puhui uskottavasti ja todella asiallisesti.

Soittaja selitti olevansa päivittämässä tietoturvajärjestelmää ja pyytänyt naiselta verkkopankkitunnuksia ja turvakortin loppuosan viimeisiä numeroita. Nainen oli uskonut miestä, koska oli lukenut saman päivän lehdestä aiemmin, että pankit tekevät päivityksiä.

Kun nainen meni parin tunnin päästä koneelle maksamaan laskuja, hän huomasi tililtään lähteneen lähes 4000 euroa, miehensä tililtä 2000 euroa ja poikansa tililtä 1500 euroa rahaa.

Tämän jälkeen nainen kuoletti tilinsä ja verkkopankkitunnuksensa. Joitakin päiviä myöhemmin samasta puhelinnumerosta tuli uusi soitto, jossa yritettiin kalastella hänen tunnuksiaan, mutta tällä kertaa hän ei niitä antanut.

Tilisiirtoja tuntemattomilta

Kolmelta uhrilta huijattujen rahojen alkuperää yritettiin häivyttää siirtelemällä tilisiirtojen ja käteisnostojen avulla.

Yksi tuomituista selitti tapahtumia poliisille niin, että oli saanut yhteydenoton tuntemattomalta mieheltä, joka oli tiedustellut tämän tilinumeroa siirtääkseen sille 3500 euroa rahaa. Rahat siirrettiin toisen epäillyn tilille, joka nosti ne Helsingissä.

Kolmas tekijä kertoi saaneensa puhelinsoiton tuntemattomasta numerosta. Hänen tililleen siirrettiin 4000 euroa rahaa, jotka piti tuoda Helsingin rautatieasemalle. Mies sai rahojen siirtämisestä palkkiona 50 euroa.

Kolmannen epäillyn ei katsottu toimineen yhdessä kahden muun epäillyn kanssa.

Yhdellä syytetyistä aiempia rahanpesutuomioita

Lapin käräjäoikeus katsoi kolmikon syyllistyneen tahalliseen rahanpesurikokseen ottamalla vastaan rikollisella menettelyllä saatuja varoja ja pitämällä niitä hallussaan hankkiakseen itselleen tai toiselle hyötyä.

Yksi syytetyistä tuomittiin 60 päiväksi ehdottomaan vankeuteen. Rangaistukseen vaikutti se, että 19-vuotias mies oli saanut kaksi aiempaa tuomiota rahanpesusta. Kaksi muuta syytettyä, 18- ja 19-vuotiaat miehet saivat 20 päivää ehdollista vankeutta. Heillä ei ollut aiempia rikostuomioita.

Kolmikko tuomittiin myös korvaamaan tileiltä viedyt rahasummat eli yhteensä yli 7000 euroa rikoksen uhreille.

Käräjäoikeuden tuomiosta ei käy ilmi, kuka naiselle soittanut henkilö oli. Myöskään rahat vastaanottaneen miehen henkilöllisyys ei käy ilmi tuomiosta.

Pankista lainaa selviytymiseen

Eläkeläisrouva kertoi oikeudessa, että rahojen vieminen oli vaikuttanut oleellisesti perheen talouteen. Heillä oli vain pienet eläkkeet ja heidän oli pitänyt ottaa pankista lainaa selvitäkseen. Tapahtuma oli aiheuttanut huomattavaa ahdistusta ja pelkoa perheen selviämisestä. Rikos aiheutti perheelle myös ylimääräisiä kuluja.

Uhrit vaativat 1000 euron korvauksia tilanteen aiheuttamasta äkillisestä ja yllättävästä taloudellisen aseman järkkymisestä ja kärsimyksestä. Käräjäoikeus totesi, että vaatimus kärsimyksen osalta hylätään lakiin perustumattomana, mutta muilta osin vaatimus hyväksyttiin esitetyn mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että syytetyt velvoitetaan korvaamaan uhreille taloudellisena vahinkona vielä yhteensä 1000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomiosta ei valitettu, joten se on saanut lainvoiman.

Suosittelemme