Hyppää sisältöön

Lintujen muuttoaika kuulostaa surinalta, kitinältä ja jäiden helinältä – puolankalainen Riitta Nykänen tunnistaa 50 linnun äänet

Lintuja pystyy tunnistamaan muillakin keinoilla kuin näköhavainnoilla.

Pulmunen lumihangessa
Pulmuset kuulostavat Riitta Nykäsen mielestä joskus jäiden helinältä. Arkistokuva. Kuva: Yle / Risto Salovaara
Sanna Kähkönen

Kevät on Puolangan vaaramaisemissa asuvalle Metsähallituksen erikoissuunnittelija Riitta Nykäselle erittäin mieluista aikaa. Hän pääsee kuuntelemaan muuttolintujen ääniä. Erityisesti Nykänen odottaa pulmusia, jotka ovat kevään ensimmäisiä tulijoita Puolangan vielä kovin talvisiin olosuhteisiin

– Se on hauska lintu. Ne lentävät vähän niin kuin paperilennokkien parvena ja linnuista kuuluu jäiden helinään verrattavaa ääntä.

Pulmusen ääni on Nykäsestä niin tunnistettava, että se kuuluu ennen linnun näkemistä.

Tällä hetkellä linnut ovat aloittelemassa pesäkautta. Myös tiaiset viehättävät Nykästä.

– Talitiaiset ovat jo siivoamassa pönttöjä täällä hyvin talvisillakin alueilla.

Sinitiainen puolestaan kommunikoi puolisonsa kanssa, kun se siivoaa pesää. Linnun ääni on iloinen, mutta se osaa pitää yllä myös varoitusrähinän tapaista tsäkättävää rääkymistä.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Riitta Nykänen tunnistaa noin 50 lintulajin äänet. Lintujen lauluja onkin näin keväällä helppo tunnistaa, kun linnut laulavat reviirilauluja.

– Varsinkin parviäänet ovat usein lajityypillisiä. Sitten on kyllä kaikenlaisia yksittäisiä surinoita, kitinöitä ja tiukutuksia, joista on vaikea heti sanoa kuka siellä laulelee.

Muuttoaika on hyvää aikaa tunnistaa ääniä, kun linnut tulevat vähitellen. Toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa aikaisin aamulla on vaikea tunnistaa tiettyä lintua.

– Se on niin hirveä laulukuoro, koska siellä lintujen äänet ovat toistensa päällä ja sisäkkäin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle