Ylen tietojen mukaan Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskuksen jäädyttämät noin 2 miljoonaa euroa olivat liikemies Onni Sarmasteen hallinnoimalla tilillä. Sarmaste kertoi itsekin jäädytyksestä Ilta-Sanomissa.
KRP kertoi toissapäivänä tehneensä reilun kahden miljoonan edestä "epäilyttäviin liiketoimiin liittyviä" jäädytyksiä.
Tähän mennessä julkisuudessa ei ole ollut siitä tietoa, kenen varoja KRP oli jäädyttänyt.
Keskusrikospoliisi tekee parhaillaan esiselvitystä Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekaupoista. Ylen tietojen mukaan Sarmasteen yrityksen tilillä olleiden varojen jäädytys liittyy kiinteästi esiselvitykseen.
Esiselvitystä johtava rikostarkastaja Markku Ranta-aho ei halua vahvistaa jäädytystietoja.
Onni Sarmaste: Rahojen jäädytys on absurdia
Onni Sarmaste pitää poliisin tekemää rahojen jäädytystä "absurdina".
– Minun toimittamani tavara on mennyt käyttöön. Eli he (Huoltovarmuuskeskus) ovat hyväksyneet tilauksen. Jos tuote ei olisi vastannut laatukriteerejä, se olisi tullut palauttaa minulle. Siinä vaiheessa minä olisin palauttanut ne tehtaalle ja vaatinut sieltä hyvitystä. Ja olisin toimittanut sitten käyvän tuotteen heidän uusien speksien mukaan, mitkä he olisivat siinä vaiheessa minulle toimittaneet, Sarmaste sanoo.
VTT:n testissä kävi ilmi, etteivät suojavarusteet sovi sairaalakäyttöön. Sarmaste ja Huoltovarmuuskeskus ovat eri mieltä siitä, millaisia suojamaskeja oli tilattu.
Sarmasteen Huoltovarmuuskeskukselle toimittamasta suojavarustelastista puuttui osa.
Sarmaste sanoo, että puuttuvien suojamaskien jälkitoimituksesta oli sovittu Huoltovarmuuskeskuksen kanssa viime viikolla. Sarmaste kertoo olleensa yhteydessä Huoltovarmuuskeskukseen, mutta hän sanoo, ettei hänelle ei ole vastattu.
– He eivät palaa minun yhteydenottoihin. Minulla juoksevat koko ajan varastointikulut ja monet muut kulut. Ja tulen hakemaan näistä vahingonkorvausta valtiolta.
Kuinka suurta vahingonkorvausta aiotte hakea?
– Puhutaan miljoonista euroista. En osaa vielä sanoa tarkemmin. Tuolla käydään jatkuvasti neuvotteluja, ja tulen vaatimaan valtiolta korvausta jokaisesta diilistä, minkä minä menetän valtion möhläyksen takia, Sarmaste toteaa.
Jos tutkinta alkaa, luksusautot voivat päätyä takavarikkoon
Rahojen jäädytyksen taustalla ovat surullisen kuuluisat suojavarustekaupat, joissa Huoltovarmuuskeskus tilasi suojavarusteita pikavippiyrittäjä Onni Sarmasteelta ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä.
Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoi toissapäivänä tiedotustilaisuudessa, että Huoltovarmuuskeskus on maksanut noin viisi miljoonaa euroa Sarmasteen yritykselle ja noin 2,6 miljoonaa Jylhän yrityksen tilille.
Rahat eivät kuitenkaan koskaan päätyneet Jylhän tilille, kun virolainen pankki jäädytti ne.
Keskusrikospoliisi päättää hyvin pian, aloittaako se tutkinnan suojavarustekaupoista.
– Päätös tehdään viimeistään maanantaina, rikostarkastaja Ranto-aho kertoo.
Poliisi pyrkii selvittämään, onko suojavarustekaupoissa syytä epäillä rikosta. Jos on, poliisi aloittaa asiassa varsinaisen rikostutkinnan.
Seiska uutisoi eilen, että liikemies Sarmaste osti heti suojavarustekauppojen jälkeen kaksi luksusautoa Bentleyn ja Porschen.
Jos poliisi aloittaa rikostutkinnan, on hyvin todennäköistä, että poliisi kiinnostuu myös Sarmasteen julkisuudessa olleista luksusautoista. Poliisi voi vaatia niitä vakuustakavarikkoon.
Huoltovarmuuskeskus maksoi Sarmasteelle siis viisi miljonaa euroa. Poliisi ei kuitenkaan ehtinyt saada koko summaa jäädytetyksi, vaan KRP:n jäädyttämänä on tällä hetkellä reilut 2 miljoonaa euroa.
On hyvin todennäköistä, että poliisi aloittaa rikostutkinnan suojavarustekaupoista.
Juttuun lisätty 16.4. kello 18.40 Sarmasteen kommentit.
Lue myös: