Hyppää sisältöön

Ruotsin hallitus sai luvan sulkea ravintolat ja ostoskeskukset niin halutessaan – Laki astuu voimaan lauantaina

Maan parlamentin on mahdollista äänestää päätöksiä kumoon, mikäli kokee ne tarpeettomina.

Stefan Löfvenin hallitus saa lauantaista alkaen järeämmät aseet taisteluun koronavirusta vastaan. Kuva: Anders Wiklund / TT

Ruotsin valtiopäivät vahvisti torstaina lain (siirryt toiseen palveluun), jonka myötä maan hallitus saa aiempaa laajemmat valtuudet taistelussa koronavirusta vastaan.

Uuden lain myötä pääministeri Stefan Löfvenin johtama hallitus voi esimerkiksi sulkea ostoskeskuksia, baareja, ravintoloita, yökerhoja ja kahviloita. Lisäksi myös esimerkiksi kuntosalit ja muut urheilutilat sekä kirjastot ja museot voidaan sulkea koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Laki antaa mahdollisuuden lisäksi lentokenttien ja rautatieasemien sulkemiselle ja kuljetusrajoituksille sekä muille saman luonteisille rajoituksille, kuten julkisille kokoontumisille.

-On tärkeää, että hallituksella on käytössään enemmän työkaluja taistelussa koronavirusta vastaan, mikäli ne ovat tarpeen, sosialidemokraattien kansanedustaja Kristina Nilsson sanoi parlamentin istunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mikäli maan parlamentti kuitenkin kokee hallituksen päätökset tarpeettomiksi, sen on mahdollista kumota päätökset äänestyksellä. Ruotsissa on jo kielletty yli 50 hengen kokoontumiset ja vierailut vanhainkoteihin.

Uusi laki astuu voimaan lauantaina huhtikuun 18. päivä ja on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Matkustusrajoitukset jatkuvat toukokuun puoliväliin

Ruotsin hallitus päätti torstaina jatkaa kuukaudella matkustusrajoituksiaan. Se päätti maaliskuussa, että kaikki ei-välttämätön matkustaminen Ruotsiin pääasiassa Euroopan ulkopuolelta kielletään koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ruotsin poliisin mukaan noin 60 ihmistä on pysäytetty kiellon voimassaoloaikana.

– On vielä liian aikaista löysätä rajoituksia tai suosituksia, Löfven sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän huomautti, että toimet koronaviruksen pysäyttämiseksi saattavat jatkua vielä kuukausia.

– Muistakaa, että kyse ei ole vain teistä itsestänne vaan kaikkien hyvinvoinnista. Muistamme loppuelämämme ajan kevään 2020 aikana, jolloin jaoimme taakan ja teimme uhrauksia toinen toistemme vuoksi, Löfven sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun):n mukaan.

Ruotsissa on kuollut yli 1300 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Maassa on harjoitettu huomattavasti höllempää otetta koronaviruksen suhteen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ruotsissa asuva Sirpa Nikula puolustaa maan koronalinjaa: "Eivätkö suomalaiset sairastu, kun kömpivät ulos luolistaan?"

Suosittelemme sinulle