Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Luontoa kunnostetaan miljoonilla euroilla tulevina vuosina – Tähtäimessä auttaa satoja uhanalaisia lajeja ja elinympäristöjä

Hankkeessa on tarkoitus ennallistaa ja suojella soita, kunnostaa lintuvesiä ja kosteikkoja sekä ranta- ja vesiluontoa ja hoitaa perinnemaisemia

Kuvassa Rummelön maisemaa Kokkolasta, taustalla Harrbådan majakka
Kuvassa Kokkolan Rummelö-Harrbådan lintuvesialue. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Koko maassa on alkamassa miljoonien eurojen satsaus luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi.

10 vuotta kestävässä Helmi-hankkeessa on tarkoitus ennallistaa ja suojella soita, kunnostaa lintuvesiä ja kosteikkoja sekä ranta- ja vesiluontoa ja hoitaa perinnemaisemia.

Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa yritetään vuosien aikana auttaa kymmeniä uhanalaisia lajeja. Tällainen on esimerkiksi Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta sekä Pohjanmaan puolelta Luodosta löytyvä uhanalainen suolayrtti. Se on voimakkaasti harvinaistunut ja kasvaa merenrantahietikoilla.

Suupohjassa taas yritetään auttaa hyvin pienellä alueella elelevää harvinaista tummaverkkoperhosta.

Rannikon lintuvesien kunnostamisella kiire

Pohjalaismaakunnissa kiireellistä kunnostusta kaipaavat etenkin lintuvedet eli rannikon merenrantaniittykohteet. Ne ovat olleet aiemmin tärkeitä etenkin kahlaajille.

Myös sisämaan lintujärvet ovat päässeet huonoon kuntoon viime vuosina, samoin muuttolintujen ja aluella pesivien lintujen määrä on vähentynyt.

Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa sijaitsee reilut 30 lintuvesikohdetta ja niiden kuntoa arvioidaan tulevina vuosina. Tärkeimmät kohteet sijaitsevat rannikolla ja ne ovat olennaisia harvinaisen etelänsuosirrin elinaluetta.

Tällaisia ovat esimerkiksi valtakunnallisesti arvokkaat Kokkolan Rummelö-Harrbådan lintuvedet sekä Maalahden Petolahden jokisuisto sekä Kokkolan Marinkaisten ranta.

Tänä vuonna kartoitus- ja suunnittelutyöhön kuluu noin kolme miljoonaa pohjalaismaakunnissa.

Etelä-Pohjanmaan Elyn alueella suurhankkeeseen palkataan lisätyövoimaa eli 7 ihmistä 2–4 vuoden pituisiin työsuhteisiin.

Jättiponnistus koko maassa

Helmi-hankkeella yritetään pysäyttää elinympäristöjen väheneminen ja niiden laadun heikkeneminen.

Valtakunnassa tähtäimessä on auttaa satoja lajeja vuosien varrella ja isoa osaa Suomen uhanalaisista luontotyypeistä

Eduskunta on myöntänyt luonnonsuojeluun 100 miljoonaa euroa lisämäärärahaa vuodelle 2020. Siitä Helmi-ohjelman osuus on 42 miljoonaa. Tänä vuonna käynnistyvätkin toimenpidesuunnitelmat ja selvitykset.

Helmi-ohjelman tavoitteena on valtakunnallisesti suojella noin 20 000 ja ennallistaa noin 12 000 hehtaaria soita vuoden 2023 loppuun mennessä.

Suosittelemme sinulle