Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jämälangat kerälle ja pörriäisille hotelli – pieni marttayhdistys päätti selättää korona-arjen, mutta ei aavistanut millaiseen urakkaan ryhtyi

Kauhavan Martat aikoo jakaa kotoiluvinkkejä päivittäin niin pitkään kuin poikkeusaika jatkuu. Se alkaa olla haastavaa jopa martoille, kun kotona olemiselle ei näy loppua.

Tiia Ojala leipoo leipää
Tiia Ojala tietää, että käsillä tekeminen auttaa pitämään ajatukset kasassa ja kurissa vaikeinakin aikoina. Kuva: Elina Kaakinen / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauhavan Martat ovat sitoutuneet jakamaan sosiaalisessa mediassa kotoiluvinkkejä joka ikiselle päivälle niin pitkään kuin koronarajoitukset jatkuvat.

Lupaus annettiin, kun marttailtojen järjestäminen ei ollut enää mahdollista.

– Me ajattelimme, että kaikilla pitäisi olla kotona mielekästä tekemistä ja ehkä nyt olisi aika löytää itselleen myös jotain uutta, sanoo Kauhavan Marttojen sihteeri Tiia Ojala ja nostaa hellin käsin hapanjuuritaikinan leivinpöydälle.

Hapanjuuri on Ojalalle uusi juttu. Kaksi yritystä on nyt takana, toinen onnistui, toinen ei.

Ei kukaan osannut silloin ajatella, että vinkkejä tarvitaan näin pitkäksi aikaa.

Tiia Ojala

Kun kokoontumiset kiellettiin, panivat Kauhavan Martat heti tuulemaan. Whatsapp-ryhmässä syntyi nopeasti idea tarjoilla jokaiselle koronapäivälle jotain tekemistä. Jäsenistö haastettiin vinkkaamaan toinen toisilleen mukavaa puuhaa.

Marttailua etänä -vinkit päätettiin julkaista Facebookissa ja Instagramissa. Tämä tapahtui reilu kuukausi sitten.

– Ensimmäisellä viikolla tuli paljon vinkkejä, ja silloin luulimme, että ne riittävät. Ei kukaan osannut silloin ajatella, että vinkkejä tarvitaan näin pitkäksi aikaa. Että nyt niitä on jo yli 40, nauraa Ojala.

Urakka jatkuu eikä loppua näy

Ojala uskaltaa luvata, että vinkit eivät ainakaan ihan vielä lopu. Hän on ilokseen huomannut, että vinkkejä on tullut jo muiltakin kuin martoilta ja ne ovatkin hyvin tervetulleita. Kukaanhan ei tiedä, kuinka pitkään koronarajoituksen jatkuvat.

– Vinkkejä tarvitaan lisää. Toivottavasti marttamme ovat aktiivisia! Onneksi puutarhakausi on alkamassa, ja voimme laajentaa neljän seinän sisältä ulos.

työkalutaulu
Kauhavan Marttojen Mia Kärkkäisen vinkki: "Reikälevy on oivallinen työkaluseinä. Siitä on helppo löytää ja ottaa työkaluja ja tarvikkeita käyttöön ja palauttaa ne paikoilleen. Näin kaikki pysyvät tallessa, järjestyksessä ja ehjinä." Kuva: Mia Kärkkäinen

Tavallinenkin arki on nyt erilainen

Ojala on perhepäivähoitaja eikä hänen arkensa ole muuttunut kovin paljon koronaepidemian takia. Kouluikäiset lapset ovat kotona ja iltaisin ei liikuta niin kuin ennen, mutta muuten arki rullaa entiseen malliin.

Silti Ojalakin on kaivannut käsilleen tekemistä tavallista enemmän.

– Leipominen on minulle tärkeää ja käsityöt ovat vallanneet olohuoneen. Villasukkia on syntynyt jo useat viimeisen kuukauden aikana.

Kauhavan Marttojen vinkeistä Ojala on poiminut joitakin toteutukseen. Viimeksi pisti silmään hyönteishotellin ohje.

– Jokaisellahan meillä on ampiaisongelma, joten todennäköisesti ensi kesänä meilläkin on pihalla hyönteishotelli.

Ojala sanoo, että näinä aikoina käsillä tekemisen merkitys korostuu. Jos ei ole mielekästä tekemistä, on helppo lösähtää sohvalle katsomaan televisiota pitkäksikin aikaa.

– On se sitten leipomista, käsitöitä, puutarhatöitä tai vaikka piirtämistä, se pitää mielen virkeänä ja ajatukset välillä poissa koronasta.

Korona-kalenteri tuli tarpeeseen

Marttojen tapaan myös Helsingin Työväenopiston käsityönopettajat julkaisevat päivittäin käsillä tekemisen vinkkejä käsityöopetuksen blogissa.

Korona-kalenterista löytyy ohjeita muun muassa etätyöpöydän tekemiseen, kasvomaskin ompelemiseen ja karkkipapereiden kierrättämiseen.

Tai ihan vaan vinkkejä aivojen nollaamiseen.

Käsityönopettaja Kirsti Soukka kertoo blogissa, että korona-karanteenissa siivoillessa oli laatikon pohjalta löytynyt vanhoja puisia pulmapelejä.

– Välillä on ihan pakko saada ajatukset pois koronasta ja etätyöstä. Pulmapuuhat tyhjentävät pään tehokkaasti tai antavat muuta ajattelemisen aihetta, Soukka kirjoittaa.

Kokenut käsityönopettaja tietää, että käsillä tekeminen voi oikeasti tuoda helpotusta koronakevääseen.

– Monilta olen kuullut, että puikot ovat heiluneet ahkerasti viime viikkoina, naurahtaa Soukka puhelimessa.

Käsityön opetusta on Työväenopistossa annettu etänä ja Soukan mukaan palautteen perusteella oppilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä etäopiskelun mahdollisuuteen.

Korona-kalenteri on toinen tärkeä tapa pitää yhteyttä opiskelijoihin.

– Blogin lukijamäärät ovat kolminkertaistuneet sen jälkeen, kun aloimme julkaista kalenteria.

Tiia Ojala polkupyörien kanssa
Tiia Ojala vinkkaa, että nyt on polkupyörien keväthuollon aika. Hän aikoo pistää perheen pyörät kuntoon lähipäivinä. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Yhteisöllisyyttä verkossa

Kauhavan Martat aikovat sinnikkäästi jatkaa päivittäisten puuhailuvinkkien antamista. Tarkoitus on laittaa vähän uuttakin pökköä pesään ja haastaa kaikki Suomen marttayhdistykset julkaisemaan Kauhavan Marttojen sivuilla ruokavinkkejä korona-arkeen.

Helppotekoisten arkiruokien ohjeita kaivataan, kun kodeissa tehdään nyt enemmän ja useammin ruokaa kuin tavallisesti.

Kauhavan Marttojen puheenjohtaja Tuija Varvas ja sihteeri Tiia Ojala sanovat kumpikin yllättyneensä. Korona ei saanutkaan marttoja uinumaan vaan päinvastoin.

Tuija Varvas on joutunut olemaan tiiviisti kotona. Aika on kulunut käsitöitä tehden. Yhteydenpito muiden marttojen kanssa on olllut tärkeää.

– Meidän Whatsapp-ryyhmässä keskustellaan paljon!

Etämarttailua ja epäonnistuneita pullia

Tiia Ojala on pannut merkille, että koronakevään vinkkikampanja on herätellyt niitäkin marttoja, jotka eivät tähän asti ole liiemmin osallistuneet toimintaan.

– Paljon on niitä, joista ei ole kuulunut oikeastaan koskaan yhtään mitään ja nyt he jakavat innokkaina vinkkejä. Ehkä tämä aika saa ihmiset kaipaamaan toistensa yhteyteen ja yhteisöllisyys saa näin uusia muotoja. Yhdessä tekemisen kokemus voi toteutua näinkin.

Ojala on pohtinut sitäkin, että kynnys osallistua voi olla matalampi, kun voi osallistua etänä. Ehkä on hauskempi leipoa kotona kuin osallistua vaikka kurssille, jossa tuotokset ovat kaikkien nähtävillä ja arvioitavissa.

Yksin kotona tehdessä ei haittaa, vaikka kaikista pullista ei tulisi aivan priimaa. Ojala paljastaakin lopuksi ehkä parhaan vinkkinsä:

– Jos 18 pullaa on ihan susia, mutta kaksi on onnistunut, niin sen kauneimman pullan voi kuvata, laittaa muille jakoon sosiaalisessa mediassa ja huudella perään: Hei, katsokaa minkä näköisä pullia! Näin ainakin itse teen, nauraa Ojala.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Luuletko, että korona-arki on tylsää? On sitä pärjätty ennenkin – 1800-luvulla suurta kotihupia olivat käpylehmät ja avainleikit

Suosittelemme