Ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjähankkeen tapaamisissa päättyy.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo päättäneensä asiasta tänään keskusteltuaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.
Puolustusministeriön linja on nyt, että Suomen monitoimihävittäjä- eli HX-hankkeen valmistelussa on vastaisuudessa "pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa".
– Käytäntö koskee kaikkia tapaamisia ja muita yhteyksiä, ja se astuu voimaan välittömästi. HX-hanke tulee vetoamaan kaikkiin tarjoajiin, jotta konsultteja ei käytettäisi myöskään virallisissa neuvotteluissa, Kaikkonen sanoi eduskunnassa tiedotusvälineiden edustajille tänään iltapäivällä.
Virallisesti nyt tehdyn linjauksen perusteena on, että HX-hankkeessa on siirrytty uuteen vaiheeseen eli lopullisen tarjouspyynnön valmisteluun. Kaikkosen mukaan tässä vaiheessa halutaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välillä.
Puolustusministeri myönsi kuitenkin, että linjaus liittyy myös eiliseen uutiseen. STT kertoi torstaina, että Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg konsultoi yhdysvaltalaista Lockheed Martinia HX-hankkeen osalta.
– Lindberg on toiminut vasta puolustusvoimien komentajana, joten voi todeta, että eihän tämä hyvältä näytä, Kaikkonen sanoi.
– Sinänsä hänellä on ollut voimassaoleva kuuden kuukauden karenssisopimus, ja hän on sen loppuun mennyt.
Tieto Lindbergin uudesta roolista saavutti puolustusministeriön eilen.
Kansliapäällikkö: Konsulttien suitsimista harkittiin jo aiemmin
Puolustusministeriön listauksesta selviää, että myös muilla kuin Lockheed Martinilla on apunaan entisiä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön edustajia.
Esimerkiksi Puolustusvoimain komentajana vuosina 2001–2009 toiminut Juhani Kaskeala konsultoi Boeingia ja Uudenmaan prikaatin entinen komentaja Karl Gustav Storgårds Saabia. Entinen puolustusministeri Jan-Erik Enestam on puolestaan BAE Systemsin käyttämän Cocomms-viestintätoimiston vanhempi neuvonantaja.
– Hävittäjätarjoajien on aivan turha luulla, että näillä rekrytoinneilla saisi lisäpisteitä, puolustusministeri Kaikkonen sanoi tänään.
Kaikkoselta kysyttiin, mitkä kaikki yhtiöt ja konsultit rajataan nyt ulkopuolelle. Tai entä jos hävittäjävalmistaja haluaa palkata konsultin suoraan palkkalistoilleen, ilman erillisen yhtiön käyttämistä partnerinaan?
– Ei ole (olemassa) yhtiölistaa, tämä on kategorinen linjaus, Kaikkonen sanoi.
– Ja linjaus on varmaan selkeä, odotamme sen hengen mukaista toimintaa.
Vaikka puolustusministeriö odottaisikin tietynlaista henkeä, ei se voi täysin häätää konsultteja hankkeen ympäriltä.
Kansliapäällikkö Jukka Juusti kertoo Ylelle, että vastaisuudessa konsulttien rooli rajautuu vain kanssakäynniksi koneita tarjoavan yrityksen kanssa.
– Linjaus tarkoittaa sitä, ettei HX-hanke eikä puolustushallinto käy keskusteluja konsulttien kanssa. Tämä poistaa ulottuvuuden, joka on koettu kiusalliseksi ja sellaiseksi, että se ei olisi tasapuolinen kaikkien tarjoajien osalta, Juusti sanoo.
Juustin mukaan konsulttien erottamista kasvokkain käytävistä neuvotteluista on harkittu jo aiemmin. Juusti kuvailee uutta käytäntöä palomuuriksi konsulttien ja hallinnon välillä.
– Mutta voi sanoa ihan selkeästi, että kyllä tämä (Lindbergin konsultointi) nopeutti ratkaisua.
Lindberg nähnyt vain yhteenvedon
Saabin johtaja Anders Gardberg twiittasi eilen, ettei Lindbergin toiminta konsulttina vertaudu täysin muihin. Gardbergin mukaan Lindberg on ainoana nähnyt myös muiden hävittäjävalmistajien tarjoukset entisen asemansa vuoksi.
Ministeri Kaikkonen painotti, että asiassa on menty voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti.
– Sinänsä nämä sopimukset ja kilpailutus ovat salassapidettävää tietoa, ja sen mukaan Lindberginkin on toimittava, hän sanoi.
– Nyt olisi syytä pohtia tarvitaanko pidempiä karenssiaikoja. Puolustushallinnon näkövinkkelistä vuosi tai kaksi vuotta voisi olla parempi. Pitää ajatella myös, miltä tämä näyttää.
Kansliapäällikkö Juusti painottaa, ettei Lindberg ole käynyt kaikkia tarjouksia seikkaperäisesti läpi.
– Korostan vielä sitä, että Lindberg on nähnyt alustavia tarjouksia ensimmäisen tarjouskierroksen osalta. Ja niidenkin osalta oikeastaan yhteenvedon. En minäkään ole tarjouksia kokonaisuudessaan nähnyt eikä niihin voi kaikkiin perehtyäkään. Kaikki työaika menisi siihen.
Juustin mukaan hänen tietoonsa ei ole tullut valituksia tai yhteydenottoja Lindbergin konsultoinnista muilta hävittäjien tarjoajilta.
– Olemme kyllä nähneet näitä Twitter-viestejä, Juusti sanoo viitaten Gardbergin twiittiin.
– Mutta kyllä tätä on harkittu jo aikaisemmin. Nyt päädyttiin tähän ehkä vähän nopeutetussa järjestyksessä. Tarjoajat voivat kokea olevansa enemmän tasa-arvoisessa asemassa tämän jälkeen.
Juustin mukaan on vedottu Lindbergin korkeaan asemaan ja siihen, että hän voisi vaikuttaa prosessiin ulkopuolelta.
– Sellaisesta ei ole ollut merkkiäkään, mutta edes mielikuvat, että hän keskustelisi entisten alaisten kanssa jäävät nyt pois, Juusti sanoo.
Lockheed Martin kertoo sähköpostitse Ylelle, ettei Lindbergin rooli muutu yhtiössä puolustusministerin linjauksen jälkeen.
Lockheed Martin kuvailee Lindbergin Suomalainen kenraalikonsultointi -yhtiön roolia näin:
– Suomalainen kenraalikonsultointi Oy tarjoaa liikkeenjohdon neuvontapalveluita Lockheed Martinille Suomen HX-ohjelmassa. Se ei tarjoa lobbauspalveluita.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 18.4. klo 23:een saakka.
Juttua on päivitetty klo 15.18 kansliapäällikkö Juustin kommenteilla. Juttuun on lisätty klo 19.33 Lochheed Martinin kommentit.
Lue myös: