Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

RoPSin pelaajien palkanmaksu on toistaiseksi jäissä eikä lomautukselle näy päätöstä – "Tulot romahtavat pitkälle ajalle"

Rovaniemen Palloseura on lomauttanut pelaajistonsa 13. huhtikuuta lähtien eikä maksa heille palkkaa.

rops fanit
Rovaniemen Palloseura on joutunut lopettamaan pelaajiensa palkanmaksun. Kuva: AOP
Noora Takamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon miesten Veikkausliigassa pelaava Rovaniemen Palloseura on päättänyt lopettaa pelaajiensa palkanmaksun. RoPSin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Risto Niva kertoo, että nyt tavoitteena on pelastaa seura. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Ennen päätöstä seurassa käytiin yhteistoimintaneuvottelut, jonka jälkeen pelaajat viettivät vuosilomia 13. huhtikuuta asti. Siihen katkesi myös palkanmaksu.

– Onhan tämä inhimillisesti katsoen pelaajille ja muillekin seuran työntekijöille tosi, tosi ikävä asia. Mutta hyvin he ovat ymmärtäneet ja tietävät, ettei tässä ole paljon vaihtoehtoja. Itse tässä on katsottava, että seura olisi pystyssä koronan jälkeenkin, ja seuraavinakin vuosinakin vielä, Niva sanoo.

Nivan mukaan seura pistää toivonsa hallituksen tukipakettiin, jossa on myönnetty urheilulle noin 20 miljoonan euron tuki. Ilman sitä palkanmaksu ei Nivan mukaan ole mahdollista.

– Mehän tietenkin toivomme, että saamme oikeasti sieltä ministeriöstä jonkinlaisen tukipaketin pelaajien palkkoihin, jolloin me pystyisimme niitä maksamaan.

Palkanmaksu on jäissä toistaiseksi. Seuralla on toki jonkin verran varoja kirstun pohjalla, mutta toimitusjohtajan mukaan ne on varattu juoksevien kulujen, kuten vuokrien, vakuutusten ja sähkön, maksamiseen. Palkkoja niistä ei hänen mukaansa voi maksaa.

Palkat tuskin palautuvat heti entiselle tasolle

Toimitusjohtaja kuitenkin arvelee, että tilannetta voisi alkaa normalisoida, jos kauden alkamisesta saataisiin lisätietoa.

– Kun on näkyvyys siihen, milloin tilanne lähtee laukeamaan, niin sittenhän meidän pitää saada pelaajat töihin ja jotain korvauksia maksettava, että he alkavat niihin töihin. Emme varmaan pysty palkkoja maksamaan ennen kuin tiedämme, mikä tilanne on, Niva sanoo.

Niva uskoo, että tilanteen palautuminen koronaa edeltävään tilaan kestää pitkään. Se vaatii myös, että kulut pidetään minimissä ja kun toiminta alkaa, ihmiset myös osallistuvat.

– On vaikea uskoa, että kaikilla olisi heti samat palkat kuin ennen koronaa oli, että siihen yksikään seura Suomessa tai maailmallakaan heti pystyy. Tulot tulevat kuitenkin romahtamaan pitkälle ajalle, ja tämä varmaan vaatii sopeuttamistoimenpiteitä tuleville vuosille, että toiminta pysyy terveenä ja jossain järjen kantimissa, Niva arvelee.

Pelaajat ovat pysyneet aktiivisina

Pelaajat ovat toimitusjohtajan mukaan suhtautuneet asiaan pääosin ymmärtävästi. He ovat jatkaneet harjoittelua itsekseen tai 2–3 hengen ryhmissä vuosiloman aikana.

– Nytkin, vaikka tilanne on tämä, niin kyllä he kunnostaan huolta pitävät. Toisaalta heillä on ammattiylpeys ja toisaalta ovat energisiä nuoria miehiä, niin heillä on valtava halu tehdä jotain. Kyllä he ymmärtävät tämän, eikä kukaan ole jäänyt sohvannurkkaan lepäämään kuitenkaan.

Niva myöntää, että kun huhtikuunkin palkat on maksettu, on pelaajien periaatteessa mahdollista purkaa sopimus ja siirtyä. Käytännössä se on kuitenkin hankalaa, sillä siirtoikkuna ei ole auki. Hän ei kuitenkaan vielä ajattele sitä, vaan lupaa tarkastella tilannetta lain puitteissa tapaus kerrallaan.

Nyt seurassa on lähinnä pyritty pysymään aktiivisina ja pitämään hyvä mieli yllä. RoPS on valjastanut erilaisia rahankeruukampanjoita, mutta pelaajat tekevät myös hyväntekeväisyyttä koronasta kärsiville muun muassa ruokakuljetusten ja lumen pudottamisen merkeissä.

– Olemme ajatelleet, että sillä saisimme hyvää tuulta levitettyä. Ei meillä tässä oikein muuta ole. Emme me yksin tässä ongelmassa ole, Niva summaa.

Lue myös:

Moni Veikkausliigan seura pani pelaajat pakkolomalle koronaviruksen takia – ihmisten solidaarisuus lämmittää seurapomoa

HIFK aloitti yt-neuvottelut – Veikkausliigaseuran kiinalaisomistajan kukkaronnyörit tiukassa: "Kenelläkään ei ole pohjattomia taskuja"

Riittävätkö säästökuurit kantamaan Veikkausliigan seurat koronakriisin yli? Inter-kapteeni huolehtii jo epidemian pahenemisesta

Suosittelemme