Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Omaisuusrikosten määrä rajussa kasvussa – ryöstöjä jopa 46 prosenttia enemmän kuin viime vuonna

Ryöstöjä, maksuvälinepetoksia ja murtoja tehtiin alkuvuonna huomattavasti viime vuotta enemmän.

Poliisi univormussaan.
Etenkin ryöstöjen määrä on ollut huomattavassa kasvussa tänä vuonna. Kuva: Eerik Lappalainen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Omaisuusrikoksia on tullut poliisin tietoon alkuvuodesta jopa 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan poliisin tietoon tuli tänä vuonna tammi-maaliskuun aikana yhteensä 51 500 omaisuusrikosta. Se on 8 600 tapausta enemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana. Viimeksi tätä enemmän omaisuusrikoksia on tullut poliisin tietoon vuonna 2014.

Etenkin ryöstöjen määrä on ollut huomattavassa kasvussa. Alkuvuodesta ilmoitettiin 513 ryöstöä. Se on 46,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tammi-maaliskuussa. Ryöstöistä törkeitä oli 123.

Maksuvälinepetosten määrä lähti kasvuun

Myös maksuvälinepetoksia tehtiin alkuvuonna merkittävästi aiempaa enemmän.

Niitä tuli tammi-maaliskuun aikana ilmi 1 800, mikä on 450 tapausta eli 32,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Maksuvälinepetoksista törkeitä oli 44.

Muiden petosten määrä pysyi ennallaan noin 7 800 tapauksessa, ja törkeiden petosten määrä jopa laski hieman viime vuodesta.

Murtoja tehtailtiin urakalla

Nousua näkyy myös varkausrikosten saralla. Niitä tuli poliisin tietoon 29 100 kappaletta, mikä noin 27,1 prosenttia viime vuotta enemmän.

Etenkin asunto- ja vapaa-ajan asuntomurtoja tehtiin reippaasti. Niitä tuli alkuvuonna ilmi 1 050, mikä on 33,3 prosenttia viime vuoden alkua enemmän.

Kasvua oli myös törkeiden varkauksien, myymälävarkauksien ja näpistysten määrissä.

Vahingontekojen, moottoriajoneuvojen luvattomien käyttöjen ja anastusten sekä moottorikulkuneuvon käyttövarkauksien määrät ovat olleet laskussa jo vuosien ajan, mutta nyt niitäkin on tehty viime vuotta enemmän.

Esimerkiksi vahingontekoja ilmoitettiin poliisille alkuvuodesta 6 900, mikä on 1 400 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Suosittelemme sinulle