Hyppää sisältöön

Kalastusluvat menevät kuin kuumille kiville – pohjoisessa vielä pilkitään, etelässä narrataan siikaa

Metsähallituksen erätalouspäällikkö Jussi Viitanen iloitsee kalastuksen suosion kasvusta.

Kalastusluvat
Kalastusluvat

Suomen pohjoisosissa pilkitään edelleen, mutta etelän rannoilla on näkynyt poikkeuksellisen paljon siianonkijoita.

– On mukavaa, että suomalaiset osaavat nauttia luonnosta, luonnon antimista ja kalastuksesta, sanoi Metsähallituksen erätalouspäällikkö Jussi Viitanen Ylen aamussa lauantaina.

Leuto talvi selittää todennäköisesti osan kalastuslupien myynnin voimakkaasta kasvusta alkuvuonna. Eteläisessä Suomessa on voinut kalastaa virvelillä koko talven, joten osa kalastajista on todennäköisesti vain aikaistanut kausilupiensa hankintaa.

– Sitten on tämä piikki. Maaliskuun kahtena viimeisenä viikkona ja huhtikuun kahtena ensimmäisenä viikkona lupamyynti on lähes tuplaantunut.

Kasvupiikin Viitanen arvioi olevan koronaepidemian seurausta, sillä erityisesti päiväluvat ovat käyneet kaupaksi.

Kalastonhoitomaksujen tuotto on kasvanut reilusti

Lupien ostaminen ja kalastonhoitomaksujen maksaminen tietää hyvää kalakannoille ja vesistöjen hoidolle, johon tuottoja käytetään. Lisäksi tuotolla rahoitetaan kalastuksen valvontaa ja neuvontaa.

Koko maaliskuussa kalastonhoitomaksujen tuotto kasvoi yli 50 prosenttia. Tammi-maaliskuussa myynti euroissa kasvoi neljänneksellä viime vuoden 1,1 miljoonasta eurosta 1,4 miljoonaan euroon.

Erätalouspäällikkö Jussi Viitanen arvioi, että kalastajien joukossa on uusia kokeilijoita. Hän kertoi Ylen aamun haastattelussa, mitä kalastuksesta innostuneiden on hyvä ottaa huomioon. Voit katsoa haastattelun Yle Areenassa tai klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Juttua korjattu 18.4.2020 klo 16.15: Maaliskuussa kalastonhoitomaksujen tuotto kasvoi yli 50 prosenttia. Alun perin tekstissä luki virheellisesti, että tuotto olisi yli tuplaantunut.

Suosittelemme sinulle