Hyppää sisältöön

Koronakevät toi renkaanvaihtopalvelun kotipihalle – Eila Ollila, 82, kiittelee Isonkyrön leijonia: "Ahkeria poikia ovat ja nopeasti kävi"

Lions Club Isonkyrön tarjoukseen tarttui yli 40 yli 70-vuotiasta auton omistajaa, joiden liikkumista koronaohjeet nyt rajoittavat.

renkaiden vaihtajat Eila Ollilan talon edessä
Urakka on ohi ja turvavälit kunnossa. Ari Suokko, Jaakko Pukkinen ja Teijo Iivari saavat lämpimät kiitokset Eila Ollilalta. Kuva: Elina Kaakinen / Yle
Elina Kaakinen

Isokyröläinen Eila Ollila, 82, heilauttaa kättä iloisesti kuistin ovelta. Kotipihalla on täydessä vauhdissa Ollilan auton renkaiden vaihto. Asialla on Lions Club Isonkyrön kolmimiehinen iskuryhmä.

Turvaväleistä pidetään huolta. Ollila pysyttelee kuistilla.

– Luin ilmoituksen tästä palvelusta lehdestä ja innostuin heti. Otin muistiin numeron ja kellonajan, koska siihen saa soittaa ja soitin heti, kun kello oli 18. Varmasti olin ensimmäinen soittaja, naurahtaa Ollila.

Ari Suokolla, Teijo Iivarilla ja Jaakko Pukkisella on vankka kokemus renkaiden vaihtamisesta. Lions Club Isokyrö on kerännyt rahaa hyviin tarkoituksiin vaihtamalla renkaita kesäisin ja syksyisin jo 17 vuoden ajan.

Koronakevät pani tämänkin perinteen uusiksi.

– Perinteisesti renkaita on vaihdettu yhdessä paikassa ja silloin pelkästään meitä vaihtajia olisi paikalla reilusti yli kymmenen, ja se estäisi toiminnan, toteaa Ari Suokko.

renkaita vaihdetaan
Työt sujuvat ripeästi. Yhteistyötä on harjoiteltu monena keväänä ja syksynä. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Palvelun kysyntä yllätti

Leijonat myöntävät, että tilanne aiheutti ankarat mietinnät. Pitkään jatkuneesta perinteestä haluttiin pitää kiinni.

– Sitten tuli tämä idea, että voidaan käydä vaihtamassa renkaat kotona. Kohderyhmäksi otettiin yli 70-vuotiaat, jotka eivät nyt pääse liikkumaan kodin ulkopuolelle.

Palvelu päätettiin tarjota ilmaiseksi. Suokon mukaan se on kädenojennus ikäihmisille, joista moni kaiken lisäksi on ollut heidän asiakkaansa myös muina vuosina, kun renkaita on vaihdettu korvausta vastaan.

– Emme halua jättää heitä pulaan.

Renkaiden vaihtoon ilmoittautui yli 40 yli 70-vuotiasta isokyröläistä auton omistajaa. Määrä oli yllätys palvelun tarjoajille. Leijonat hoitavat koko urakan yhden päivän aikana. Porukka on jaettu kahdeksaan ryhmään, joissa jokaisessa on 2 - 3 miestä.

Taukoja ei päivän mittaan paljon pidetä.

– Ei ole tarkoituskaan. Tässä on kuitenkin muutaman kilometrin siirtymäpätkiä paikasta toiseen. Siinä levätään, mitä levätään.

Ilon pilkahdusta korona-arkeen

Eila Ollilan auton renkaat vaihdetaan nopeasti. Yksi pultti vähän vastustelee, mutta senkin kohdalla voidaan lopuksi todeta, että vika oli pultissa, ei miehissä.

– Ei nyt kuitenkaan mennyt aivan yhtä nopeasti kuin formulavarikolla, virnuilevat miehet ja tekevät saman tien lähtöä seuraavaan kohteeseen.

MIes asentaa rengasta paikalleen
Jaakko Pukkinen kertoo, että heidän ryhmänsä kontolla on kuuden auton renkaat. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

– Ahkeria poikia ovat ja nopeasti kävi, kiitelee Eila Ollilla.

Hän on pysytellyt koronarajoitusten alusta asti tiiviisti kotona ja kotiin saatu apu tuntuu hyvältä ja arvokkaalta.

– Tämä korona on ikävä asia tällä hetkellä, mutta tälllainen apu tuo ilon pilkahdusta. Tästä tulee hyvä mieli.

Nastarenkaat pitää tänä keväänä vaihtaa kesärenkaisiin ensi maanantaihin 20. huhtikuuta mennessä. Myöhemminkin nastarenkailla voi ajaa, jos ajokeli sitä edellyttää.

Myös rengasliikkeissä koronarajoitukset on otettu huomioon ja osa liikkeistä tarjoaa renkaanvaihtopalvelua kotiin yli 70-vuotiaille.

Suosittelemme sinulle