Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Korona lisää metsäkoneyrittäjien tukalaa tilannetta: "Metsänomistajille tämä olisi hyvä aika purkaa harvennusrästejä"

Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtaja perää kaikilta metsäalan toimijoilta tekoja, jotta haitat saadaan minimoitua.

Puunkorjuukone metsässä
Puun kysyntä, puukauppa ja puunkorjuu ovat vähentyneet paljon monesta syystä. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Päivi Seeskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaepidemia lisää entisestään metsäkoneyritysten ahdinkoa, sanoo Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtaja Sami Juntunen.

Hänen mukaansa metsäkoneyrityksiä ovat jo aiemmin kurittaneet kehnot puunkorjuukelit sekä metsäteollisuuden lakot ja työsulut. Nyt ongelmat pahenevat, kun koronavirus vaikeuttaa puutavaran vientiä.

Juntunen povaa tästä vuodesta metsäkoneyrityksille rankkaa. Hän perääkin kaikilta metsätalouden toimijoilta todellisia tekoja, jotta haitat saadaan minimoitua.

– Metsänomistajille tämä olisi hyvä aika purkaa harvennusrästejä. Se työllistäisi koneyrityksiä ilman, että puunhankinnasta vastaavien pelko puuvarastojen kasvusta toteutuu. Teollisuudelta odotan parempaa varautumista säiden vaihteluihin.

Myös yritysten olisi ryhdyttävä toimiin. Juntunen kehottaa viimeistään nyt yrittäjiä miettimään, miten he voisivat kehittää yritystään kestämään paremmin talouden ja kysynnän heilahteluja.

Puheenjohtaja Juntunen muistuttaa, että metsäkoneyrityksillä ei ole iskuja vaimentavia talouspuskureita, koska alan tulostaso on ollut pitkään heikko. Jo nyt monessa yrityksessä lomautetaan henkilökuntaa ja harkitaan rahoituksen uudelleen järjestelyjä.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi(siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle