Hyppää sisältöön

Ministeri Pekonen hidastelusta EU:n suojavarusteiden hankinnassa: Käymme STM:ssä läpi, olisiko voitu toimia nopeammin

Sosiaali- ja terveysministerin mukaan Suomella ei olisi nykyistä enemmän hengityssuojia, vaikka sopimukseen olisi liitytty aikaisemmin.

Aino-Kaisa Pekonen hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi 16. huhtikuuta eduskunnassa, että Suomessa on riittävästi suojavarusteita hoitohenkilökunnalle ja niitä lähetetään lisää tarvitseville. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tulikukka de Fresnes

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) perustelee Suomen hitaasti edennyttä osallistumista EU:n koordinoimaan suojavarustehankintaan.

– Liittymisprosessi on juridisesti monimutkainen ja sen läpivieminen vaatii tietyn ajan. Teemme kaiken tarvittavan suojavarusteiden riittävyyden takaamiseksi, Pekonen kirjoitti lauantaina Twitterissä.

Ilta-Sanomat kertoi lauantaina, että Suomi liittyi EU:n yhteishankintasopimukseen vasta viimeisenä jäsenmaana 27. maaliskuuta, eikä ehtinyt mukaan ensimmäiselle suojavarusteiden, kuten hengityssuojien jakelukierrokselle. Asian etenemiseen kului kuukausi.

Pekonen arvioi Ylelle, ettei Suomi hidastellut sopimukseen liittymisessä.

– Olen pyytänyt valmistelemaan sopimukseen liittymisen heti, kun asia on minun tietooni tullut sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden yksiköltä. Näen, ettei Suomi ole viivytetellyt tässä asiassa, Pekonen kertoo.

Pekonen: Asia selvitettävä ministeriössä

Valmisteluun liittyvät tapahtumat on Pekosen mukaan joka tapauksessa syytä selvittää.

– Pidän tärkeänä, että käymme sosiaali- ja terveysministeriössä läpi koko prosessin tarkasti, että onko ollut kohtia joissa olisi voitu toimia nopeammin.

EU:n kautta saatavien suojavarusteiden merkitys Suomen kokonaistilanteen ratkaisussa tulisi ministerin mukaan panna "mittakaavaan".

– Suomella ei olisi nykyistä enemmän hengityssuojia, vaikka sopimukseen olisi liitytty aikaisemmin. Tietojeni mukaan EU:n yhteiseen jäsenhankintaan osallistuneet eivät ole saaneet tämän hankintamekanismin kautta suojavartustetoimituksia.

Päivällä Pekonen twiittasi, ettei EU:n kautta hankittua materiaalia olisi välttämättä saapumassa vielä viikkoihin.

Hengityssuojien tuotanto ja hankinta pääosin Suomessa

EU:n kautta toimiminen ei ole Suomen tärkein tapa varmistaa suojavarusteiden riittävyys, Pekonen sanoo.

– Tärkeimmät kanavat Suomelle ovat kotimainen tuotanto, Huoltovarmuuskeskuksen hankinnat, sekä kuntien, yksityisten palveluntarjoajien ja sairaanhoitopiirien omat hankinnat.

Nyt Suomi kuitenkin on mukana sopimuksessa.

Syynä Pekosen mukaan siihen, että koronaepidemian sekä sen aiheuttaman suojavarustepulan ennakoidaan pitkittyvän. Suomi on esittänyt myös uutta EU:n yhteishankintaa, johon on Suomen lisäksi ilmoittanut mukaan muun muassa Norja ja Islanti.

– EU:n yhteishankintasopimukseen päätettiin liittyä, koska ennakoitiin tilanteen jatkuvan suojavarusteiden saatavuuden kannalta haastavana, jolloin kaikki luotettavat hankintakanavat on hyvä ottaa mukaan valikoimaan, ministeri kertoi twiitissä.

Suosittelemme sinulle