Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

DN: Pakolaisia kuljetettu Turkissa Kreikan rajalle

Ylen tietojen mukaan rannikolla olevien pakolaisten määrä on kuitenkin pieni verrattuna helmikuun tilanteeseen.

Pakolaisperhe pyrkimässä Kreikkaan Turkin Edirnen kaupungin lähellä maliskuussa 2020.
Pakolaisperhe pyrkimässä Kreikkaan Turkin Edirnen kaupungin lähellä maliskuussa 2020. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden lähteiden mukaan Turkissa on jälleen kuljetettu pakolaisia Kreikan rajalle.

Lehden tietojen mukaan pakolaisia olisi tuotu pikkubusseilla esimerkiksi Dikilin kaupungin lähelle. Dikili on vastapäätä läheistä Kreikalle kuuluvaa Lesboksen saarta. Lehdellä ei ole tarkkaa tietoa seudulle tuotujen pakolaisten määristä. Ne ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin alkuvuoden kahakoiden aikana.

Turkissa pakolaisia avustava itävaltalainen avustusjärjestö Josoor International vahvistaa tiedon pakolaisten siirroista EU-alueen uutisia kokoavalle Euractiv-sivustolle.

– Bussit toivat pakolaisia rannikolle. Mukana ei ollut viranomaisia, vain kaksi bussinkuljettajaa. Poliisit olivat antaneet kuskeille ohjeen päästää pakolaiset ulos busseista rannalla, jotta nämä voivat lähteä ylittämään merta, kertoo järjestö.

Dagens Nyheterin yhteyshenkilö lähetti lehdelle kuvan rannikolle tuodusta uudesta kumiveneestä, jota voitaisiin käyttää meren ylitykseen.

Turkin ja Kreikan rajalla oli vakavia välikohtauksia helmikuun lopulla. Turkin viranomaiset toivat tuolloin tuhansia pakolaisia Kreikan rajalle ja käskivät näiden ylittää rajan. Kreikka käytännössä sulki rajan, mikä johti väkivaltaisuuksiin.

Muutamia päiviä kestäneiden kahakoiden jälkeen Turkin viranomaiset kuljettivat pakolaiset pois rajalta. Turkin mukaan heidät vietiin karanteenileireille.

Dagens Nyheterin mukaan tämänhetkinen tilanne rajalla poikkeaa aikaisemmasta siinä, etteivät pakolaiset halua lähteä ylittämään rajaa. He pelkäävät erityisesti Kreikan viranomaisten kovia otteita. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan kuluvalla viikolla ei Turkista ole tullut yhtään pakolaista Kreikan saarille.

Kreikka pelkää koronasairaita

Kreikan tiedotusvälineissä on myös viime aikoina kerrottu Turkin aikeista tuoda rajalle pakolaisia.

Kreikan rannikkovartiosto kertoo Ekathimerini-lehden mukaan käännyttäneensä eilen lauantaina yhden pakolaisaluksen takaisin Turkkiin. Kreikan mukaan Turkin alukset avustivat pakolaislaivan matkaan.

Turkin ja Kreikan välistä pakolaisliikennettä seuraava Aegean Boat Report -järjestö kertoo, että maaliskuun 23. ja huhtikuun 9. päivän välisenä aikana Kreikan rannikkovartiosto on estänyt kaikkiaan 169 Turkista Kreikkaan pyrkinyttä ihmistä pääsemästä maihin ja jättänyt nämä tuuliajolle pienissä veneissä.

Kreikan lehdistössä on kerrottu, että Turkki haluaa lähettää erityisesti koronavirukseen sairastuneita pakolaisia Kreikkaan, eli Turkki käyttäisi heitä eräänlaisena biologisena aseena.

Avustusjärjestöjen mukaan tästä ei ole todisteita. Dagens Nyheterin mukaan lähes kaikki rannalle tuodut pakolaiset ovat olleet viikkoja karanteenileirissä.

EU-maat ovat vakuuttuneita, että Turkki käyttää pakolaisten epätoivoista asemaa välineenä painostaa EU:ta. EU on maksanut Turkille, jotta se ei päästäisi alueellaan olevia miljoonia pakolaisia Eurooppaan. Tämä sopimus horjuu.

Turkissa on erityisesti Syyrian ja Afganistanin sotaa paenneita ihmisiä, mutta myös rauhallisemmista maista tulleita siirtolaisia, jotka pyrkivät Eurooppaan etsimään taloudellisesti parempaa tulevaisuutta.

Turkki on vaatinut, että EU:n pitäisi maksaa suurempi osa pakolaisten Turkille aiheuttamista kustannuksista. EU:n pitäisi muun muassa maksaa leirien pystyttäminen Turkin Syyrialta miehittämälle alueelle. Tämä olisi EU:lle vaikea päätös, koska se merkitsisi, että EU hyväksyy Turkin suorittaman miehityksen.

Turkissa asuva toimittaja: Ei rynnistystä näköpiirissä

Turkissa asuva toimittaja Ayla Albayrak arvioi, ettei Kreikan rajan tuntumassa ole näköpiirissä vastaavanlaista rynnistystä kuin helmikuussa nähtiin.

Albayrakin saamien tietojen mukaan Dikilissä oli viime viikolla alle sata pakolaista.

Hän huomauttaa lisäksi, että Turkin rannikolla on jatkuvasti jopa tuhansia pakolaisia, jotka odottavat pitkiäkin aikoja tilaisuutta päästä Eurooppaan.

Uutista täydennetty 19.4. klo 12.20 Ayla Albayrakin kommenteilla.

Juttua muokattu 19.4. klo 14.22: Jutun otsikkoa ja ensimmäistä lausetta muokattu.

Suosittelemme