Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Itävalta ja Britannia tarjoutuvat isännöimään useampia F1-kisoja tyhjien katsomoiden edessä

18–19 kisan kalenteri on yhä mahdollinen.

Alfa Romeo Kimi Räikkönen
Kuva: AOP/Rex Features
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula 1 -kausi saattaa alkaa heinäkuussa perättäisillä kisoilla samalla radalla. Sekä Itävallan että Britannian gp-kisojen järjestäjät ovat tarjoutuneet järjestämään radoillaan kaksi perättäistä F1-kilpailua. Kisat ajettaisiin tyhjien katsomoiden edessä.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut F1-kauden yhdeksän ensimmäisen kilpailun siirtämisen tai perumisen, ja myös kesäkuun lopulle kaavailtu Ranskan gp joudutaan mitä todennäköisimmin siirtämään.

Seuraava kisa kalenterissa olisi heinäkuun 5. päivälle suunniteltu Itävallan gp. Kisan järjestäjät ovat ehdottaneet, että Spielbergissä sijaitseva Red Bull Ring voisi isännöidä toisen kilpailun seuraavalla viikolla. Asiasta kertoi radan omistavan Red Bullin moottoriurheiluneuvonantaja Helmut Marko Itävallan yleisradioyhtiölle. Markon mukaan kauden avauskisan järjestäminen olisi Itävallalle hyvää mainosta.

Radan edustajat ovat jo pyytäneet Itävallan hallitukselta lupaa järjestää kisa ilman yleisöä, ja maan urheiluministeri ilmoitti, ettei ole ajatusta vastaan.

Kalenterissa 19. heinäkuuta olevan Britannian gp:n järjestäjät kertoivat jo aiemmin ehdotuksestaan isännöidä kaksi kisaa peräjälkeen.

F1-pomot ovat sanoneet, että jos kausi saadaan alkamaan heinäkuussa, on 18–19 kisan kalenteri yhä mahdollinen. Kausi jatkuisi joulukuun lopulle tai mahdollisesti jopa tammikuuhun 2021 asti. Alun perin kauden piti alkaa 15. maaliskuuta ja käsittää ennätykselliset 22 kilpailua.

Useimmissa maissa kisojen ajaminen muutoin kuin ilman yleisöä on tuskin mahdollista ennen syksyä.

Tilauslennoilla Itävaltaan

Jotta kisojen järjestäminen Itävallassa heinäkuun alussa olisi mahdollista, tarvitaan erityisjärjestelyjä. Suurin osa F1-talleista pitää majaansa Britanniassa, josta F1-henkilöstö lentäisi tilauslennoilla Itävaltaan lentokentälle lähelle Spielbergin rataa. Kisatapahtuman ajan rata-alue olisi eristettynä, eikä henkilökuntaa tarvittaisi niin paljon koska yleisöä ei olisi.

Maahan päästäkseen F1-tallien henkilökunnan pitäisi saada negatiivinen tulos koronavirustestistä.

Britanniassa kisaaminen olisi helpompaa, koska suuri osa tallien tehtaista on melko lyhyen ajomatkan päässä Silverstonen radasta.

– Olemme olleet säännöllisissä yhteyksissä (F1-organisaation) kanssa, ja meiltä on kysytty voimmeko isännöidä useampia kisoja ja voidaanko ne ajaa suljettujen ovien takana. Vastaus on että ehdottomasti, olemme avoimia kaikelle, kertoi Silverstonen radan johtaja Stuart Pringle.

Viime vuonna Britannian kisaviikonloppu keräsi 350 000 katsojaa. Pääsylipputulot ovat kisapromoottoreille elinehto. F1 onkin valmis luopumaan osasta kisajärjestäjiltä veloitettavia järjestämismaksuja, jotta kisojen ajaminen on mahdollista.

Nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel myöntää, että vaikka kisojen ajaminen tyhjille katsomoille on outoa, se saattaa olla F1:n paras mahdollisuus päästä aloittamaan kausi.

– Tuskin kukaan tykkää kisata tyhjien katsomoiden edessä. Se tuntuu vähän oudolta. Mutta toisaalta kysymys on siitä, milloin pääsemme aloittamaan taas kisat, ja voisiko sellaisen haamukisan järjestää paljon aikaisemmin kuin normaalilla tavalla toteutetun kisan, Vettel sanoi The Race -sivuston mukaan.

Lue myös:

Belgian GP:n järjestäjät epävarmoja kisan kohtalosta maan uusimman päätöksen vuoksi: "Tutkimme kaikkia vaihtoehtoja"

Nico Rosbergin mielestä formula ykköset kaipaa uskottavuutta tämän kauden mestaruustaistoon – "Kahdeksan tuplakisaa voisi menetellä"

F1-tallit osallistuvat Britannian terveydenhoidon suurtilaukseen – työn alla on muun muassa yli 10 000 hengityslaitetta

Ranskan GP:stä tulossa kymmenes väistyvä F1-kilpailu – taustalla presidentti Macronin tuore linjaus

Suosittelemme