Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskus tarkentaa aiemmin tänään kerrottuja tietoja Sarmasteen toimittamista hengityssuojaimista: "Sopivat esimerkiksi kotihoitotyöhön"

HVK:n mukaan maskit olivat käyttökelvottomia siihen tarkoitukseen, johon ne tilattiin, mutta käyttökelpoisia muualla.

Kuvassa on Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen tiedotustilaisuudessa.
Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen oli Ylen aamun vieraana maanantaina. Voit katsoa koko keskustelun kuvaa klikkaamalla.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) tarkentaa Ylen aamussa esitettyä lausuntoa hengityssuojainten käyttökelpoisuudesta. HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoi haastattelussa, että Suomeen 7.4. saapuneet suojaimet olisivat käyttökelvottomia.

HVK:n mukaan suojaimet eivät sovellu sairaalakäyttöön, mutta niitä voi käyttää esimerkiksi kotihoitotyössä. HVK kertoo, että se on saanut muutaman valituksen suojien aiheuttamista allergisista reaktioista, jonka vuoksi HVK on kehottanut lopettamaan kyseisten kirurgisten suu- ja nenäsuojainten käytön.

HVK:n tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) maskit olivat siis käyttökelvottomia siihen tarkoitukseen, johon ne tilattiin, mutta käyttökelpoisia muualla.

Kahdenlaista viestiä HVK:lta

Huoltovarmuuskeskus antoi maanantaina kahta viestiä liikemies Onni Sarmasteelta tilattujen kasvosuojainten käyttökelpoisuudesta.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen totesi Ylen aamun haastattelussa, että kaikki Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet vaikuttavat olevan käyttökelvottomia.

Myöhemmin maanantaiaamuna Yle kysyi Huoltovarmuuskeskukselta lisätietoja asiasta.

HVK:n lähettämässä sähköpostivastauksessa todetaan, että suurin osa suojaimista on ollut täysin soveltuvia hoivayksiköihin ja kotisairaanhoitoon, toisin kuin Känkänen aamun haastattelussa antoi ymmärtää.

Sähköpostivastauksen mukaan Huoltovarmuuskeskus on 16. huhtikuuta saanut palautetta, että yksi malli maahantulleista kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista aiheuttaisi allergiaoireita.

"Tätä testataan parhaillaan VTT:n kanssa. Tämä on siis pieni osuus NIDY-merkkisistä kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista (kokonaismäärä oli 1,4 milj. kpl). Suurin osa on ollut täysin käyttökuntoista edellä mainitulle kohderyhmälle (hoivayksiköt ja kotisairaanhoito)", sähköpostiviestissä todetaan. Viestin on allekirjoittanut viestintäjohtaja Katja Ahola toimitusjohtaja Känkäsen puolesta.

Sähköpostivastauksen mukaan Suomeen saapui 7.4. hengityssuojaimia ja suu- ja nenäsuojaimia, jotka eivät VTT:n testien mukaan olleet sopivia sairaalakäyttöön, mutta sopivat kuitenkin hoivatyöhön.

Toimitusjohtajalta aamulla toisenlainen viesti

Ylen aamussa Känkänen antoi ymmärtää, että suojat ovat kokonaisuudessaan käyttökelvottomia.

Ylen aamun toimittaja Rosa Kettumäki kysyi Känkäseltä suorassa lähetyksessä, ovatko 10 miljoonan euron suojainkaupat osoittautuneet turhiksi.

– Onko nyt niin, että näiden kauppojen myötä tulleita suojaimia ei voi käyttää yhtään missään? Kettumäki kysyi.

– Tältä se nyt tällä hetkellä näyttää, Känkänen totesi.

Känkäsen mukaan nyt selvitetään, paljonko kauppahinnasta voidaan saada takaisin.

– Tästä 10 miljoonasta eurosta osin riidellään ja katsotaan, paljonko siitä rahasta voidaan turvata takaisin valtiolle. Mutta on ennenaikaista kommentoida enempää.

Yhteensä 10 miljoonan euron kaupat

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt yhteensä 10 miljoonan euron hengityssuojainkaupat ulosottovelkaisen liikemiehen Onni Sarmasteen ja talousrikostaustaisen kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa. Sarmasteen kanssa tehtyjen kauppojen osuus tästä on noin viisi miljoonaa euroa.

Perjantaina Huoltovarmuuskeskus tiedotti, että Kiinasta saapuneet suojaimet on asetettu käyttökieltoon, sillä osa suojista on aiheuttanut allergiaoireita ja osassa on havaittu poikkeavaa hajua.

Tuolloin suojien kerrottiin olevan käyttökiellossa siihen asti, että allergiaoireiden syy saadaan selvitettyä. Huoltovarmuuskeskuksen maanantaiaamuna lähettämän sähköpostiviestin mukaan testitulokset valmistuvat tämän viikon aikana.

"Osaamista on puuttunut"

Epäonnisissa suojainkaupoissa on epäselvyyksiä niin Huoltovarmuuskeskuksen toiminnassa kuin siinä, olivatko tilatut suojaimet ylipäätään sairaalakäyttöön sopivia. Huoltovarmuuskeskuksen johdolla ja Sarmasteella on erilaiset näkemykset siitä, millaisia suojaimia HVK on Sarmasteelta tilannut.

Känkänen totesi Ylen aamun haastattelussa, että Huoltovarmuuskeskuksella ei ole ollut riittävää osaamista yllättäen tulleen suuren hankinnan hoitamiseen.

– Ammattimaista hankintaosaamista on ollut liian vähän, ja sitä täytyy hankkia lisää, Känkänen sanoi.

Keskusrikospoliisi on aloittanut suojainkaupoista myös esitutkinnan, jossa rikosnimikkeenä on muun muassa epäilty törkeä petos.

Päivitys 20.4. klo 13.20 Päivitetty kauttaaltaan Huoltovarmuuskeskuksen sähköpostivastauksen tietojen pohjalta. Lisätty tiedot, että Huoltovarmuuskeskukselta on tullut maanantaina kahta erilaista viestiä.

Päivitys 20.4. klo 16.30 Päivitetty tieto siitä, että Huoltovarmuuskeskus tarkentaa antamiaan tietoja. Otsikkoa muutettu.

Voit keskustella aiheesta 21.4. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Miten maskiskandaali eteni siihen pisteeseen, että tilauksista vastuussa oleva erosi ja väliaikainen johtaja astui tilalle?

Suojavarustekauppias Onni Sarmaste Ylelle: Vaadin valtiolta miljoonien vahingonkorvausta – Poliisi jäädytti 2 miljonaa euroa Sarmasteen varoja

Voiko Huoltovarmuuskeskus saada rahojaan takaisin pieleen menneistä suojainkaupoista? – kolme sopimusoikeuden asiantuntijaa arvioi

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle