Hyppää sisältöön

Kauppakamari: Kymenlaakson kesätyötilanne on parempi kuin pelättiin – joka viides jättää silti kesätyöntekijät palkkaamatta

Kesätyöpaikkojen määrään vaikuttavat esimerkiksi lomautukset ja koronatilanteen takia laskenut liikevaihto.

Lähikuva kannettavasta tietokoneesta ja älypuhelimesta.
Koronatilanne on vähentänyt kesätyöpaikkoja etenkin toimisto- ja hallintotehtävissä. Arkistokuva. Kuva: Laura Mainiemi / Yle
Ilona Pesu

Useampi kuin kaksi viidestä yrityksestä palkkaa Kymenlaaksossa kesätyöntekijöitä normaaliin tapaan koronavirusepidemista huolimatta.

Tämä käy ilmi Kymenlaakson kauppakamarin kyselystä, johon vastasi viime viikon lopulla runsaat 150 yritystä.

Kauppakamari kuvailee tiedotteessaan, että kesätyötilanne on pelättyä parempi.

Osa jättää paikat kokonaan täyttämättä

Yksi viidestä yrityksestä on kyselyn mukaan joutunut luopumaan kesätyöntekijöiden palkkaamisesta kokonaan. Niin ikään viidesosassa yrityksistä tilannetta tarkkaillaan vielä.

Joka kymmenes yritys kertoi palkkaavansa työntekijöitä suunniteltua vähemmän. Vastanneiden joukossa oli myös yrityksiä, jotka rekrytoivat koronatilanteen takia normaalia enemmän.

Osa yrityksistä kertoi myös muokanneensa työsopimuksia normaalitilanteesta poikkeavaksi.

Lisäksi oli pohdittu uusia ratkaisuja. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoille on suunniteltu kesäverstaita, joissa he voisivat suorittaa harjoitustöitä yrityksille.

Jos yritys ei pystynyt palkkaamaan kesätyöntekijöitä alkuperäisen suunnitelman mukaan, syynä olivat useimmiten koronatilanteen takia laskenut liikevaihto, käynnissä olevat yt-neuvottelut tai lomautukset.

Korona näkyy toimistotöissä

Kauppakamarin mukaan yritykset ovat miettineet kesäpestien täyttämistä jopa tehtävän tarkkuudella.

Vastausten perusteella erityisesti toimisto- ja hallintotehtävien kesäsijaisia jätetään palkkaamatta. Korona näkyy myös tavarankuljetuksessa sekä kahvila- ja ravintola-alalla.

Kesäsijaisia tarvitaan tänä vuonna paitsi normaaleihin kesälomituksiin, myös koronaviruksen aiheuttamien sairauspoissaolojen kattamiseen. Lisäksi terveydenhuollon alalle tarvitaan tavallista enemmän käsipareja.

155 yritystä vastasi

Kymenlaakson kauppakamari kysyi yritysten rekrytointisuunnitelmista 16.–17. huhtikuuta.

Kyselyyn vastasi 155 yrityksestä. Vastaajista kolmasosa toimii kaupan ja palvelujen alalla ja viidesosa teollisuuden alalla.

Lähes 70 prosenttia yrityksistä oli suunnitellut kesätyöntekijöiden palkkaamista ennen koronavirusepidemiaa. 74 prosenttia vastaajista oli aikonut palkata korkeintaan neljä työtekijää. Yli 50 kesätyöntekijän palkkaamista suunnitteli neljä prosenttia vastanneista.

Kymenlaaksossa suuria kesätyönantajia ovat esimerkiksi Tykkimäen vapaa-aikakeskus, Kymen Seudun Osuuskauppa sekä sellu- ja kartontitehtaat.

Lue myös:

Tuhansien nuorten kesätyöt peruttu – Viveka Tiitolan, 22, unelma romahti viikossa: "Olin jo miltei toinen jalka Helsingissä"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle