Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vahvisti Ylen A-studiossa, että ministeriö tekee selvityksen tietokatkoksesta, joka liittyy Euroopan unionin suojavarusteiden yhteishankintoihin.
– Tämä selvitys tehdään nopealla aikataululla. Sitä ei ole tarkoitus viivytellä ministeriössä, vaan asiakirjoja ja kokousten pöytäkirjoja on kerätty yhteen ja niitä käydään läpi.
Suomi allekirjoitti vasta viimeisenä jäsenmaana 27. maaliskuuta EU:n suojavarusteiden yhteishankintasopimuksen, eikä ehtinyt enää mukaan ensimmäiselle tarvikkeiden jakelukierrokselle. Ulos jäännistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Pekonen oli kuitenkin aiemmin tässä kuussa sanonut A-studiossa, että Suomi ehtisi mukaan EU:n ensimmäisiin yhteishankintatilauksiin. Nyt tehtävässä selvityksessä tarkastellaan ministerin mukaan sitä, miten tietokatkos on tapahtunut.
– Tällaisia tietokatkoksia ei voi tapahtua tällaisessa kriisitilanteessa, jossa me nyt olemme, Pekonen sanoi.
Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat julkisuudessa kommentoineet, kuka tietokatkoksesta voisi mahdollisesti olla vastuussa.
Ministeri Pekosen mielestä yhteishankintoihin liittyviä kysymyksiä ei pitäisi käsitellä ministeriön sisältä julkisuudessa ennen kuin selvitys on valmis. Hän kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, nauttivatko tietokatkosta kommentoineet ylijohtaja Päivi Sillanaukee ja kansliapäällikkö Kirsi Varhila hänen luottamustaan.
– Minusta on turha nyt tässä vaiheessa spekuloida tällä asialla, kun olen tänään tosiasiallisesti käynnistänyt tämän selvityksen ja se tehdään nyt ministeriössä virkatyönä. Haluan, että kaikkien osapuolten oikeusturva on myöskin huomioitu, kun tätä käsitellään.
Lisäksi ministeri Pekonen kertoi, että Suomi on lähdössä mukaan seuraaviin EU:n suojavarusteiden yhteishankintatilauksiin.
Pekonen kommentoi A-studiossa myös koronatestausmääriä sanomalla, että Suomessa testataan tällä hetkellä noin 5 000 henkilöä vuorokaudessa.
Lähetyksen jälkeen ministeri korjasi sanomaansa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).
– Mainitsin Suomen päivittäiseksi testausmääräksi 5000, mikä on Suomen tämänhetkinen maksimitestauskapasiteetti. Tavoitteemme on nostaa tehtyjen testien määrä kymmeneen tuhanteen mahdollisimman pian, Pekonen kirjoitti.
Juttua muokattu 21.4. klo 11.44: Lisätty Pekosen kommentit testausmääristä.