Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten kapinaan ryhtynyt nuorisojärjestö yritetään ajaa alas – Yhdistystä uhkaa kymmenien tuhansien eurojen takaisinperintä

PS-nuorten puheenjohtajan mukaan puolueen entisen nuorisojärjestön alasajoa ovat hidastaneet koronarajoitukset.

PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen ja jäsen Auri Saarelainen.
PS-nuorten lakkauttamista ajavalla Asseri Kinnusella on kaksoisrooli, sillä hän kuuluu sekä kapinaan nousseen että perussuomalaisten uuden nuorisojärjestön puheenjohtajistoon. Kuvassa myös PS-nuorten varapuheenjohtaja Auri Saarelainen. Kuva: Miikka Varila / Yle
Antti Pilke

Perussuomalaiset katkaisivat maaliskuun alussa välit nuorisojärjestöönsä, mutta jälkipyykki PS-nuorten ympärillä voi jatkua vielä pitkään.

Auki on, lankeavatko kuopan reunalla horjuvalle yhdistykselle maksettavaksi kymmenien tuhansien eurojen takaisinperinnät viimevuotisen vaalitwiitin ja entisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen helmikuisten fasistipuheiden takia.

PS-nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen mukaan vanhan nuorisojärjestön toiminta on nyt tarkoitus ajaa alas, mutta koronatilanteen takia lakkauttaminen on jäissä.

Kinnusen mukaan PS-nuorten hallitus esittää yhdistyksen purkamista. Alasajosta päättävät PS-nuorten edustajisto ja yleiskokous, jotka eivät ole Kinnusen mukaan päässeet tekemään lopullista päätöstä, koska joukkokokoontumisia ei voi koronarajoitusten takia pitää.

Jos kuoppaamisesta päätetään, yhdistystä alkaa Kinnusen mukaan purkaa erillinen selvitysmies.

PS-nuoret olleet kapinassa emopuoluetta vastaan

PS-nuoret oli avoimessa kapinassa emopuoluetta vastaan hylätessään puolueen vaatiman sääntömuutoksen äänestyksessä kaksi kuukautta sitten. Sääntömuutoksen tarkoitus oli rajata nuorisojärjestön täysjäsenyys vain emopuolueen jäsenille.

Perussuomalaiset perustivat maaliskuun alussa uuden nuorisojärjestön, kun PS-nuoret olivat hylänneet sääntömuutoksen.

Vielä ei ole nähty, meneekö vanhan järjestön alasajo läpi kuten puolueeseen sitoutunut johto nyt esittää.

PS-nuorten lakkauttamista ajava Asseri Kinnunen on paitsi vanhan nuorisojärjestön puheenjohtaja, myös puolueen perustaman uuden Perussuomalainen nuoriso -järjestön varapuheenjohtaja.

On uumoiltu, että esimerkiksi Suomen kansa ensin -liike voisi havitella perussuomalaisia nuoria.

Perussuomalaiset kertoivat katkaisevansa yhteistyön PS-nuorten kanssa, koska nuorisojärjestössä ovat käyttäneet valtaa niin sanotut etnonationalistit, joista osa puhuu avoimesti rodusta ja määrittelee suomalaisuutta ihonvärin sekä sukujuurien kautta. Se ei sovi emopuolueen puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

Viimeisin kiista syntyi, kun PS-nuorten varapuheenjohtajana toiminut Toni Jalonen julistautui helmikuussa fasistiksi.

Perussuomalaiset on kulkenut Ruotsin tietä, sillä naapurimaassa ruotsidemokraatit erottivat nuorisojärjestönsä puolueesta äärioikeistoyhteyksien takia viitisen vuotta sitten.

Ruotsissa erotetun nuorisojärjestön ympärille perustettiin ruotsidemokraatteja radikaalimpi Vaihtoehto Ruotsille -puolue, joka kuitenkin vaipui käytännössä täydelliseen merkityksettömyyteen.

PS-nuorten entinen jäsen Toni Jalonen Tampereella Holiday Club-hotellin aulassa.
Fasismipuheellaan kohun nostattanut Toni Jalonen oli PS-nuorten kokouksessa helmikuun lopussa. Kuva: Miikka Varila / Yle

PS-nuorten valtionavustuksista riita oikeudessa

Alasajon uhkaamaa yhdistystä voi odottaa vielä kymmenien tuhansien eurojen takaisinperintä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö perui jo viime vuonna järjestön 115 000 euron avustuksen nuorisolain rikkomisen takia, mutta ministeriö ei ole saanut perityksi takaisin puolta rahasta eli 57 500 euroa. Se ehdittiin maksaa PS-nuorille, jotka kuitenkin valittivat avustuksen perumisesta hallinto-oikeuteen.

Syynä avustusten perumiseen oli PS-nuorten Twitter-tilillä julkaistu kuva ja saateteksti. Tummaihoisesta perhettä esittävän kuvan saatteeksi oli kirjoitettu kehotus äänestää perussuomalaisia EU-vaaleissa, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä". Twiitin takana oli Toni Jalonen.

PS-nuoret perusteli valitustaan sillä, että suuren puolueen nuorisotoiminnalta viedään rahoituspohja yksittäisen Twitter-päivityksen takia. Hallinto-oikeuden tämänhetkinen arvio on, että lopullinen päätös annetaan syksyllä.

Opetusministeriö puolestaan selvittää parhaillaan, johtavatko myös Jalosen fasistipuheet tukien takaisinperintään. Jalonen kertoi helmikuussa sosiaalisessa mediassa levitetyssä videossa olevansa fasisti.

Ministeriön selvitys koskee sitä, voiko järjestössä olla mukana ihmisiä, jotka edistävät toiminnallaan etnonationalismia ja fasismia.

Nuorisojärjestön oli määrä saada tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa, josta sille on maksettu puolet.

Asseri Kinnunen ei kommentoi, onko PS-nuorilla rahaa maksaa kymmenien tuhansien eurojen takaisinperintä, jos oikeus ja ministeriö siihen päätyvät.

Hallinto-oikeus jäädytti viime vuoden avustuksen takaisinperinnän sillä ehdolla, että PS-nuoret asettaa ulosottomiehelle hyväksyttävän vakuuden 57 500 euron maksamisesta.

Professori: Puolueella olisi ollut paineita maksaa takaisinperintä

Yhdistysoikeutta tutkinut professori Heikki Halila sanoo, että perussuomalaisella puolueella olisi paineet maksaa mahdolliset takaisinperinnät, jos se olisi jatkanut perustamatta uutta nuorisojärjestöä.

– Siinä tilanteessa saattaisi olla niin, että perussuomalaiset, jolla on varoja, maksaisi suosiolla takaisinperinnän nuorisojärjestönsä puolesta. Siihen sillä ei olisi tietenkään oikeudellista velvollisuutta, koska jokainen järjestö vastaa itse velvoitteistaan, mutta poliittisesti tilanne olisi silloin toisenlainen, hän sanoo.

Kun perussuomalaiset nyt erkaantuivat aiemmasta nuorisojärjestöstään, Halila muistuttaa, että puolueella ei ole enää moraalista velvollisuutta olla mukana PS-nuorten asioissa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että tukien takaisinperintä on nyt ministeriön ja PS-nuorten välinen, ei puolueen asia.

Gröönroos kiistää, että rahalla olisi ollut roolia vanhasta nuorisojärjestöstä erkanemisessa.

Puolueen perustama uusi nuorisojärjestö Perussuomalainen nuoriso ry ei voi saada opetusministeriöltä rahaa vielä tälle vuodelle. Grönroos sanoo, että puolue tukee rahallisesti nuorisotyön saamista uudelleen käyntiin.

Kinnunen ei sulje vahingonkorvauksien vaatimista pois

Jos yhdistys joutuu ja kykenee maksamaan saamansa valtionavustukset takaisin, se voisi professori Halilan mukaan vaatia vahingonkorvausta takaisinperinnän aiheuttaneelta henkilöltä.

Asseri Kinnunen sanoo, että ei mene vielä asioiden edelle, koska jutut ovat vielä kesken, mutta kaikenlaisesta on hänen mukaansa aina puhetta.

Halila sanoo, että yhdistyksen hallituksen jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa tukien takaisinperinnästä.

Asseri Kinnunen toteaa vain, että yhdistyksen kokous myöntää lopulta vastuuvapauden, mutta viime vuoden osalta päätöstä ei vielä ole, koska koronan takia ei ole pystytty kokoustamaan.

PS-nuorten viimevuotista vaalitwiittiä on tutkinut myös poliisi, ja tapaus on vielä syyteharkinnassa.

Perussuomalaisten uuden nuorisosiiven toimintaa taas sekoittaa paitsi harvinainen nuorisojärjestön erottaminen, myös koronakriisi.

Asseri Kinnusen mukaan perussuomalaisten uuteen järjestöön on tullut jonkin verran jäsenhakemuksia, mutta koronatilanne on hidastanut toiminnan käynnistämistä.

Lue lisää:

Perussuomalaisissa nuorissa voi alkaa puhdistus, puolue saattaa erottaa nuorisojärjestönsä – "Harjaako" Halla-aho puolueesta vain arvostelijoitaan?

Suosittelemme sinulle