Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronapandemia on miehille ankarampi kuin naisille – yhden tutkimuksen mukaan syy voi olla kiveksissä

Miesten ja naisten kuolleisuudessa COVID-19:ään on suuri ero, kuten infektiotauteihin yleensäkin. Selitys on todennäköisesti monen tekijän summa.

Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta hoitajaa auttaa vanhaa miestä, joka makaa lavitsalla.
COVID-19-potilas tehohoidossa Libournessa Ranskassa viime viikolla. Kuva: Rex Features / AOP
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

COVD-19-pandemiasta eri puolilta maailmaa vähitellen kerääntyvät tiedot osoittavat, että tauti on kaikkialla miehille tappavampi kuin naisille.

Vielä ollaan pandemian myrskynsilmässä, mutta tutkijat toivovat viranomaisilta ajantasaisia tilastotietoja, jotta syiden jäljille päästäisiin mahdollisimman hyvin.

Täysin odottamaton tämä epäsuhta ei tutkijoille ole. Se keskimääräistys, että urokset ovat taudeille alttiimpia kuin naaraat, pitää paikkansa kaikilla nisäkkäillä. Myös ihmisillä naisten immuunijärjestelmä on iskukykyisempi kuin miesten.

Naisten ja miesten sairastavuutta ja kuolemia vertailevalle Global Health 5050 -sivustolle kerättyjen tietojen mukaan COVID-19 on Suomessa ollut kuolemaksi 2,3 prosentille diagnoosin saaneista miehistä ja 0,8 prosentille naisista. Taulukko on päivitetty viime viikolla.

THL:n tänäisen tiedon mukaan 58 prosenttia kuolleista on ollut miehiä. Luvussa on runsaat kaksi kolmasosaa kuolintapauksista.

Brittiyliopisto University College Londonin ylläpitämän Global Health 5050:n luvuissa on maakohtaisia eroja, mutta suuret linjat ovat samat. Ero sukupuolten kuolleisuudessa koskee lisäksi kaikkia ikäryhmiä.

Diagnoosien määrässä ei ole suurta eroa

COVID-19:n puhjettua kiinalaistutkijat arvioivat sukupuolten epäsuhdan johtuvan ennen muuta elintavoista ja niiden seurauksista. Sittemmin on puhuttu biologiasta. Kumpi painaa enemmän? Siihen tutkijoilla ei ole vastausta.

Todennäköisesti sekä-että, vastaa UCL:n kansanterveystieteen professori Sarah Hawkes Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Pandemian riskiryhmässä on ihmisiä paitsi ikänsä niin myös perussairauksiensa vuoksi. Koronakuolemalle altistavat sydän- ja keuhkosairaudet ovat globaalisti yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Miehet polttavat enemmän tupakkaa ja juovat enemmän alkoholia, ja miehille tyypillisissä ammateissa altistutaan useammin epäterveellisille ympäristötekijöille, mikä voi lisätä perussairauksia, Hawkes luettelee.

Kaikki nämä sukupuolten erot ovat tietysti keskimääräistyksiä.

Entä pesevätkö naiset ehkä käsiään uutterammin kuin miehet? Tieteellistä näyttöä siitä ei ole, eikä Global Health 5050 -tilasto tue tätä usein kuultua käsitystä. Sukupuolten suuri ero ei näy diagnoosien määrässä, vaan vain tartunnan ankaruudessa ja kuolleisuudessa.

Myös SARS tappoi enemmän miehiä kuin naisia

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston kansanterveystieteen professorin Sabra Kleinin mukaan mikään yllä mainituista syistä ei voi olla perimmäinen selitys. Sen täytyy olla jotakin, joka on yhteistä koko miessukupuolelle, hän sanoo.

Klein on aiemmassa tutkimuksessa osoittanut, että naisten elimistö puolustautuu paremmin muun muassa hepatiitti-C:tä ja ja HIV:tä aiheuttavia viruksia vastaan. Tämä havainto on tehty muissa tutkimuksissa myös koronviruksista, SARSin ja MERSin aiheuttajista.

Vuosien 2002–2003 SARS-epidemian jälkeen Hongkongin kokonaissaldo kertoi samaa: sairastuneista miehistä lähes 22 prosenttia kuoli, naisista hieman yli 13 prosenttia.

Tuolloin selityksenä pidettiin ennen muuta tupakointia, joka oli heikentänyt potilaiden keuhkojen perusterveyttä. Kiinassa miltei puolet miehistä polttaa, naisista vain pari prosenttia.

Selitys ei kuitenkaan päde yhtä lailla COVID-19:n suhteen esimerkiksi kovia kokeneessa Italiassa. Siellä polttaa 28 prosenttia miehistä ja 19 prosenttia naisista.

Tupla-X antaa suojaa

Biologista selitystä COVID-19:n sukupuolieroihin on etsitty niin kromosomeista kuin hormoneista.

Naishormoni estrogeenin on useissa tutkimuksissa havaittu lisäävän immuunisolujen valppautta influenssaviruksia vastaan ja suojelevan sydänsairauksilta.

Iowan yliopistossa tutkittiin muutama vuosi sitten uros- ja naarashiirten alttiutta SARS-CoV-1-virukselle, SARSin aiheuttajalle, nyt riehuvan SARS-CoV-2:n lähisukulaiselle.

Miesten tavoin uroshiiret kuolivat tartuntaan naaraita todennäköisemmin. Mutta kun naarailta poistettiin munasarjat, jotka erittävät estrogeeniä, luvut tasoittuivat.

Tai kenties vahvin suojan antaja onkin X-kromosomi? Siinä tapauksessa naisilla on XX-yhdistelmänsä takia tuplasuojaus verrattuna miesten XY:hyn.

Joistakin perinnöllisistä sairauksista suojavaikutus tunnetaan. Esimerkiksi verenvuototautia eli hemofiliaa sairastavat vain miehet. Sitä aiheuttava mutaatio on X-kromosomissa, mutta naiset eivät sairastu, koska toinen X paikkaa virheen. XY-yhdistelmällä sitä mahdollisuutta ei ole.

Vuonna 1914 julkaistu postikortti Nikolai II:n perheestä.
Venäjän viimeinen tsaariperhe lienee tunnetuin esimerkki hemofiliasta. Geenivirhe oli tavallinen Euroopan hallitsijaperheissä, jotka olivat sukua keskenään. Tsaaritar Aleksandralla oli mutaatio, todennäköisesti jollakulla neljästä tyttärestäkin, mutta vain poika Aleksei sairastui. Kuva: AOP

Y on X:ää pienempi, vain muutaman toimivan geenin kromosomi. Valtaosa Y:stä on niin sanottua tilke-DNA:ta, joka ei suoraan koodaa mitään proteiinia.

Löytyykö siitä selitys miesten suuremmalle alttiudelle virusten hyökkäykselle, puntaroi australialaisen La Troben genetiikan professori Jenny Graves artikkelissaan The Conversation -lehdessä.

X-kromosomissa on ainakin 60 immuunivasteeseen vaikuttavaa geeniä, hän muistuttaa.

Jääkö virus lymyilemään kiveksiin?

Vastikään valmistuneessa tutkimuksessa selitykseksi miesten COVID-19-sairastavuuteen esitetään yhtä Y-kromosomin tuotosta, joka erottaa miehiä ja naisia: kiveksiä. Vertaisarvioimaton tutkimusartikkeli on julkaistu MedRxiv-sivustolla.

Yhdysvaltalais-intialaisen tutkimuksen tekijät tulivat siihen tulokseen, että syypää on kivesten kudoksissa, joihin virus saattaa jäädä pidemmäksi aikaa kuin muualle elimistöön. Siksi naiset toipuvat miehiä nopeammin, tutkimuksessa päätellään.

Muut tutkijat arvostelevat Science Media Centre -sivustolle kerätyissä kommenteissaan tutkimuksen pientä otosta. Siinä on vain 68 intialaissairaalan potilasta.

Kommentoijia epäilyttää myös muun muassa se, että päästäkseen kiveksiin viruksen olisi hyödynnettävä verenkiertoa, mitä koronavirusten ei ole havaittu yleensä tekevän.

Ongelmallista on myös se, että toisessa niin ikään vertaisarvioimattomassa pienotoksisessa tutkimuksessa potilaiden spermasta ei löytynyt viruksia.

Erityisvarotus vanhoille miehille

Siitä asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä, että vaaditaan vielä paljon laajoja tutkimuksia siitä ilmeisen monimutkaisesta kuviosta, jonka takia COVID-19 koettelee miehiä pahemmin kuin naisia.

Tuloksille on käytännön tarvetta, sillä tartuntataudit eivät tähän lopu. Sabra Kleinin mukaan COVID-19-pandemiasta voi tulla vedenjakaja, jonka jälkeen infektiosairauksia ymmärretään tarkastella sukupuolen näkökulmasta myös käytännössä.

Kleinin mielestä viranomaisten pitäisi jo nyt suunnata tiedotuksessaan erityisiä varoituksen sanoja miehille, etenkin ikääntyneille.

– Jotta he tietäisivät riskit ja osaisivat olla erityisen varuillaan, Klein sanoo ranskalaisen yleisradioyhtiön France24:n haastattelussa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot pandemiasta – Italiassa tartunnan ja kuolemat taas kasvussa, Suomessa epidemian huippu ohitettu?

Suosittelemme