Hyppää sisältöön

Nastarengaskausi päättyi jo – kesärenkaita vaihdetaan nyt turvaetäisyydet huomioiden, tarvittaessa vaikka asiakkaan kotona

Rengasliikkeet ovat ottaneet käyttöön uusia tapoja palvella asiakkaita pandemiaolosuhteissa.

Mies irrottamassa henkilöauton talvirengasta
Nastarenkaiden virallinen käyttöaika päättyy toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Tuomo Rintamaa,
Hanne Leiwo

Kesärenkaiden vaihtosesonki on käynnissä. Maanantai 20. huhtikuuta oli lain mukaan viimeinen päivä nastarenkaiden käyttämiselle, mutta poliisin mukaan niitä voi käyttää edelleen, jos keliolosuhteet sitä vaativat.

Näin koronakeväänä poliisi kertoo, että poikkeukselliset olosuhteet, jotka ovat hankaloittaneet renkaiden vaihtamista, otetaan tarvittaessa huomioon.

Poikkeuskevät aiheuttaa poikkeukselliset olosuhteet myös rengasliikkeissä, joissa renkaita vaihdetaan.

Liikkeissä on otettu luovat keinot käyttöön turvaetäisyyksien ylläpitämiseksi. Asiakkaalle se voi tarkoittaa parhaimmillaan parantunutta palvelua.

Vaasan RengasCenterin yrittäjä Kaj Lytz sanoo että riskiryhmään kuuluvien autot haetaan tarvittaessa vaikka kotipihasta renkaanvaihtoon.

– Riskiryhmiin kuuluva voi istua autossaan sen varttitunnin, kun renkaita vaihdetaan. Tuomme sitten maksupäätteen autoon asti niin että autonikkunasta voi maksaa. Voimme myös käydä vaihtamassa renkaat asiakkaan omassa pihassa.

Koronan vaikutuksia ei tiedetä

Koronaviruspandemia on kurittanut myös rengasvalmistajia. Esimerkiksi Nokian renkaat lomauttaa koko Suomen henkilöstönsä. Lisäksi kuljetukset ovat vaikeutuneet, kun maat ovat sulkeneet rajojaan.

Autonrengasliiton mukaan tilanne saattaa vaikuttaa joidenkin kesärengaskokojen saatavuuteen.

– Saatavuus on heikentynyt. Siksi tietyn kokoista ja mallista rengasta ei välttämättä juuri halutulla hetkellä ole saatavilla. Toimitusajat ovat pidentyneet, mutta varsinaiseen rengaspulaan en nyt ainakaan tässä vaiheessa usko, sanoo rengaskauppiaiden etujärjestön Autorengasliitto ry:n puheenjohtaja Jarmo Nuora.

Kesärengaspulaa ei ennakoi myöskään Kaj Lytz.

– Sanoisin että kesärenkaista ei tule pulaa, koska olemme tehneet kesärenkaiden ennakkotilaukset jo hyvin aikaisin syksyisin. En tiedä mitä tulee tapahtumaan talvirenkaille ja tuleeko tietyn kokoisista malleista pulaa, kun nyt on tehtaita pantu kiinni, Lytz pohtii.

Nokialla seurataan markkinoita

Nokian Renkaiden toimitusketjuista ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Esa Eronen ei myöskään usko rengaspulaan.

Vaikka koronapandemia on vaikuttanut markkinoihin eri puolilla maailmaa, raaka-aineiden saatavuudessa ei ole ollut ongelmia ja jakelu- sekä logistiikkakin on saatu Erosen mukaan toimimaan. Yhtiössä seurataan markkinoita ja nostetaan rengasvalmistuskapasiteettia tarpeen mukaan.

– Meillä on kapasiteettia tehdä tarpeen mukaan sitä, mitä kenttä tarvitsee. Ylimääräistäkään ei ole kuitenkaan tarpeen tehdä, Eronen sanoo.

Katso täältä Ylen tuoreimmat uutiset koronatilanteesta Suomesta ja maailmalta

Suosittelemme sinulle