Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain senaatin julkaisema raportti tukee tiedusteluviranomaisten arviota: Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin

Presidentti Trump on toistuvasti epäillyt tiedusteluviranomaisten johtopäätöksiä Venäjän osallisuudesta vaalihäirintään.

Donald Trump Barron-poikansa ja Melania-vaimonsa kanssa vaalivalvojaisissaan 8. marraskuuta 2016. Kuva: Shawn Thew / EPA

Venäjä vaikutti Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin tavoitteenaan nostaa Donald Trump presidentiksi, todetaan Yhdysvaltain republikaanienemmistöisen senaatin tiistaina julkaisemassa raportissa.

Raportti tyrmää Trumpin väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olisivat olleet asenteellisia häntä kohtaan, kun epäilykset Venäjän sekaantumisesta vaaleihin Trumpin puolesta nousivat esille.

Sen sijaan raportti kertoo, että tiedusteluviranomaiset löysivät tietoa, joka varmisti Trumpin olleen Venäjän suosikki voittamaan vaalit. Lisäksi raportissa todetaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi hyväksynyt ja ohjannut vaikuttamiskampanjaa horjuttamaan demokraattien presidenttiehdokkaana olleen Hillary Clintonin kampanjaa.

Senaatin tiedustelukomitean eli IC:n raskaalla kädellä lyhentämä raportti on osa yli kolme vuotta kestänyttä Venäjän vaalihäirintään kohdistunutta tutkintaa.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset tulivat tammikuussa 2017 siihen johtopäätökseen, että Venäjä oli tehnyt kybervakoilua ja informaatiovaikuttamista horjuttaakseen äänestäjien uskoa vaaleihin. Virastojen mukaan tämä lopulta vaikutti presidentinvaalien lopputulokseen.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tiedusteluviranomaisten johtopäätökset. Komitean mukaan tiedusteluviranomaiset esittivät kuitenkin tarpeeksi todisteita Venäjän osallisuudesta.

IC:n puheenjohtaja Richard Burr totesi lausunnossaan, että komitea ei löytänyt syitä kiistää tiedusteluviranomaisten päätelmiä. Hänen mukaansa päätelmät olivat vahvan ammattitaidon ja analyyttisen tutkimuksen tulosta.

– Kun tämän vuoden presidentinvaalit lähestyvät, on entistä tärkeämpää olla varuillaan vihamielisen ja ulkopuolisen vaikuttamisen varalta, Burr sanoi.

Lue myös:

Tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan Trumpin hyväksi USA:n presidentinvaaleissa

Venäjän väitetään auttavan Bernie Sandersin presidentinvaalikampanjaa – Sandersin mukaan kaikki vaikutusyritykset ovat täysin sopimattomia

Asianajaja: Trump lupasi Assangelle armahduksen, jos tämä vannoo Venäjän osattomuutta tietovuotoon – Valkoinen talo kiistää

Korjattu klo 18.35: tiedusteluvaliokunnan lyhenne on IC, ei ICA

Suosittelemme sinulle