Kiinteistönvälittäjät kertovat, että koronan aiheuttama etätyöbuumi on lisännyt ihmisten halua muuttaa edullisemmille alueille koronasta aiheutuneen poikkeustilanteen päätyttyä.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n viime viikolla tekemän kyselyn mukaan kiinteistönvälittäjät ovat havainneet, että muuttohalukkuus on kasvanut varsinkin pääkaupunkiseudun kehyskunnissa. Siellä yli 70 prosenttia välittäjistä oli havainnut kiinnostusta muuttaa edullisemmille alueille, joilla lisäneliöitä on saatavissa helpommin.
– Tämä on onnenpotku muuttotappiopaikkakunnille, jos tämä oikeasti kääntyy tähän, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.
Esimerkiksi Kotkaan toivotaan nyt uusia asukkaita pääkaupunkiseudulta. Kymenlaaksossa asuntojen hinnat ovat sukeltaneet jyrkemmin kuin muualla maassa. Omakotitalojen hinnasta on lähtenyt pois 20 prosenttia 2010-luvun huippuvuosiin verrattuna.
Etätyö lisää valinnanvaraa
Myös Pellervon taloustutkimuksen asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen uskoo, että osa kotitalouksista miettii muuttoa halvemmille alueille, koska työpaikat joustavoittavat etätyömahdollisuuksia.
Taloustilanteen heikkenemisen takia myös monen tulot tippuvat, mikä ajaa karsimaan asumiskustannuksia.
– En kuitenkaan näe, että lyhyellä aikavälillä tapahtuu laajamittaista muuttamista kauemmas, Peetu Keskinen sanoo.
Hän huomauttaa, että mahdollisuus työskennellä kotona koskee vain pientä osaa työntekijöistä.
Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kyselyn mukaan yli miljoona suomalaista oli huhtikuun alussa siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana, ja heistä noin puolet haluaa ja pystyy myös jatkossa tekemään työnsä etänä joko kokonaan tai lähes kokonaan.
Lyhyet etäisyydet ja alempi hintataso
Kotkalaisessa kiinteistönvälitystoimistossa aiotaan hyödyntää etätyöbuumia ja ryhtyä markkinoimaan alueen asumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulle.
Lyhyiden etäisyyksien ja asuntojen alemman hintatason toivotaan houkuttelevan seudulle uusia asukkaita.
– Pääkaupunkiseudulle on Kotkasta reilun tunnin ajomatka, ja asuntojen hintataso on täällä huomattavasti edullisempi kuin siellä. Jos pääkaupunkiseudulta myy kerrostalokolmion, sen hinnalla saa meiltä omakotitalon – hyvässä lykyssä vielä meren rannalta, vertaa Kiinteistömaailma Kotkan toimitusjohtaja Merja Sundberg.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg ei ole ihan yhtä optimistinen. Hänenkin mielestään muuttoliikenteessä tosin on pieni mahdollisuus kääntää pääkaupunkiseudulta maakuntiin.
– Tämä voi olla hyvinkin mielenkiintoinen tilanne Itä-Uudellemaalle. Onko se ihan Kotkaan saakka, sitä on vaikea sanoa. Vähintään sinne suuntaan tämä voisi tuoda uusia mahdollisuuksia.
Merja Sundberg uskoo, että korona-aika ja etätyönteko saamonen ajattelemaan muuttoa pois pääkaupunkiseudulta. Sundberg näkee tilanteessa mahdollisuuden esimerkiksi lapsiperheille.
– Jos nelihenkinen perhe työskentelee ja opiskelee etänä 70-neliöisessä asunnossa, niin kyllä siellä seinät alkavat kaatua. Kai sitä alkaa miettiä, voisiko asua vähän väljemmin.
Sundberg aikoo ensimmäiseksi kampanjoida Kotkan asumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulle Facebookissa.
– Suurin osa liikkeistämme on Helsingin päässä, joten meillä on hyvät kontaktit. Saamme äänemme kuulumaan, jos joku haluaa tännepäin muuttaa.
Asuntokauppa on hiljentynyt
Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n markkinakatsauksen mukaan maaliskuun lopussa asuntokaupan kokonaiskauppamäärä laski vähän, mutta huhtikuussa kauppa alkoi poikkeustilanteesta huolimatta piristyä.
Tällä hetkellä kokonaiskauppamäärät ovat koko maassa arviolta noin viidenneksen normaalia matalampia.
Kiinteistömaailma Kotkan toimitusjohtaja Merja Sundberg tunnistaa ilmiön. Kiinteistönvälitystoimistossa tehtiin tammi-, helmi- ja maaliskuussa Sundbergin mukaan huomattavasti enemmän kauppaa kuin viime vuonna, määrällisesti noin 10-15 prosenttia enemmän. Hinnat olivat suhteellisen samalla tasolla, kuin edellisenä vuonna.
– Huhtikuun alussa näytti siltä, että kauppa lopahtaa tyystin, mutta pääsimme kuitenkin tekemään paljon sellaisia kauppoja, joita oli pohjustettu aikaisemmin. Kauppa ei lopahtanutkaan niin totaalisesti kuin ensin kuviteltiin.
Tällä hetkellä tilanne näyttää Sundbergin mukaan kuitenkin siltä, että ostajia on liikenteessä, mutta myyjät ovat kohtuullisen varovaisia.
– Hyvää tavaraa puuttuu aika tavalla myynnistä tällä hetkellä. Ne ostajat, jotka nyt liikkuvat, ovat ihan tosissaan.
Tavallisesti huhtikuu on Sundbergin mukaan asuntokaupan huippuaikaa.
– Tämän pitäisi olla ihan huippuaikaa. Viime vuoden huhtikuussa myimme 19 asuntoa. Tänä vuonna emme pääse läheskään siihen lukuun. Huhtikuu uppoaa ihan selvästi, Sundberg sanoo.
Yksityisnäyttöjä
Koronavirus on muuttanut Kiinteistömaailma Kotkan arkea myös siltä osin, että kaikki asuntoesittelyt pidetään yksityisnäyttöinä. Näin toimitaan myös muualla Suomessa. Näyttöön voi tulla kerrallaan maksimissaan kaksi ihmistä.
– Meillä on käsidesit mukana eikä mihinkään oikein voi koskea. Omistajat ovat poissa paikalta.
Merja Sundbergin mukaan digimaailmasta on suuri apu kiinteistönvälityksessä koronaviruksen jyllätessä.
– Asunnot katsotaan jo valmiiksi netissä. Siellä on hyvät videot, kuvat ja tiedot. Sitten kun se hyvä kohde tulee kohdalle, sitä lähdetään katsomaan, Sundberg kertoo.
Jussi Mannerbergin mukaan välittäjät järjestävät myös jonkin verran reaaliaikaisia virtuaaliesittelyjä, joissa välittäjä on asunnossa ja katsojat pääsevät tutustumaan asuntoon puhelimen tai Facebook-liven välityksellä. Jos kauppoja lähdetään hieromaan, asiakas käy tutustumassa asuntoon paikan päällä.
Voit keskustella aiheesta 23.4.2020 kello 23:een saakka.