Hyppää sisältöön

Viime vuosi oli Euroopan mittaushistorian lämpimin – Ja ennätykset saattavat paukkua taas tänä vuonna

Euroopan ilmastohistorian 12:a lämpimimmästä vuodesta 11 on ollut 2000-luvulla.

Mies vilvoittelee suihkulähteessä Berliinissä.
Mies vilvoittelee suihkulähteessä Berliinissä. Kuva: EPA
Yrjö Kokkonen

Vuosi 2019 oli kuumin Euroopassa koskaan mitattu, kertoo EU:n ilmastotietopalvelu Copernicus. Asia käy ilmi tietopalvelun vuosittaisesta European State of Climate (siirryt toiseen palveluun) -ilmastokatsauksesta.

Viime vuoden keskimääräiset lämpötilat olivat korkeammat kuin edellisinä huippuvuosina, jotka olivat 2014, 2015 ja 2018, Copernicus kertoo.

Maanosan mittaushistorian 12:a kuumimmasta vuodesta 11 on tapahtunut 2000-luvun aikana.

Viime kesänä rajut helteet koettelivat suurinta osaa Euroopasta. Esimerkiksi Ranskassa, Britanniassa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa tilastoitiin kaikkien aikojen kuumuusennätykset.

Eteläisessä Euroopassa kuumuus johti ankaraan kuivuuteen.

Maanviljelijä kerää oliivisatoa Etelä-Ranskassa.
Maanviljelijä kerää oliivisatoa Etelä-Ranskassa. Kuva: Sebastian Nogier / EPA

Ilmastotutkijat pitävät erityisen huolestuttavana sitä, että lämpöennätys tapahtui viime vuonna, koska tuolloin Tyynenmeren el Nino -ilmiö ei ollut käynnissä. El Nino nostaa keskimääräisiä lämpötiloja ympäri maapalloa.

Ilmaston lämpeneminen näyttää jatkuvan nopeana. Copernicuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana lämpötilat ovat ympäri Eurooppaa olleet kaksi astetta korkeampia kuin 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

– Lämpenemistrendi on yksiselitteinen kaikkialla maapallolla. Sen seurauksena nämä ennätyksiä rikkovat tapahtumat näyttävät yleistyvän, sanoi Copernicuksen tutkimusjohtajiin kuuluva Carlo Buontempo Reutersille.

Kuluva vuosi näyttää myös erittäin lämpimältä. Kolmen kuukauden jakso joulukuu 2019 - helmikuu 2020 oli Euroopassa tuon ajanjakson mittaushistorian lämpimin.

Suosittelemme sinulle