Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Urheilulle yritetään kerätä 20 miljoonaa euroa lahjoituksina kolmessa vuodessa – sotkeeko koronavirus kunnianhimoisen suunnitelman?

Olympiarahaston tuotto käytetään urheilijoiden olosuhteiden ja sosioekonomisen aseman parantamiseen.

Yleiskuva juoksukilpailusta.
Kuva: Tomi Hänninen
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiarahasto on Suomen olympiakomitean käynnistämä ja valtion tukema hanke, jonka tavoitteena on rakentaa suomalaiselle huippu-urheilulle pysyvä rahoitusmekanismi vastaamaan rahoitustarpeeseen.

Olympiarahaston kokonaistavoitteena on kerätä 20 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa. Valtio tulee mukaan hankkeeseen vastinrahaperiaatteella sitoutuen lahjoittamaan rahastoon saman verran kuin lahjoituksia on saatu kasaan. Valtio on kuitenkin rajannut oman osuutensa 20 miljoonaan euroon.

Eduskunta teki vastinrahapäätöksen keväällä 2019. Hanke saatiin käyntiin syksyllä ja varainkeruu alkoi aivan loppuvuodesta, käytännössä vuoden 2020 alussa.

Projekti on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä alkuvuoden aikana rahastoon on kertynyt jo lähes miljoona euroa yksityistä pääomaa.

– Olemme lähteneet siitä, että tämä on kolmen vuoden projekti, vaikka vastinrahapäätös on voimassa neljä vuotta. Miljoona on saatu lyhyessä ajassa kasaan. Se kertoo jo sen, että hanke on yhteiskunnallisesti hyväksytty, tälle on tarvetta ja yrityksillä on myös halua olla mukana. Meillä on lukuisia keskusteluja käynnissä myös muista lahjoituksista, Olympiarahaston varainhankinnasta vastaava johtaja Jaakko Sippola kertoi.

Aika on kuitenkin erittäin haastava koronapandemian vuoksi. Yrityksillä on vaikeaa muutenkin, joten miten niiltä riittää rahaa urheilun tukemiseen?

– Tilanne on vaikea, mutta emme voi kuitenkaan täydellisesti pysähtyä. Rahoituksen tarve on ilmeinen, kun koronasta selvitään. Ensimmäiset lahjoittajat ovat näyttäneet esimerkkiä ja niillä yrityksillä on kiinnostusta, jotka ovat koronan jälkeenkin vahvoja. 20 miljoonaa on hankala saada kasaan. Uskomme kuitenkin, että elämä jatkuu vahvasti koronan jälkeen ja saamme homman kasaan, Sippola vakuutti.

Rahastolla on viiden prosentin tuotto-odotus, joka kuulostaa kovalta. Sippolalla on kuitenkin vahvat perusteet sille.

– Meillä on rahastossa ikuinen perspektiivi ja puhumme viiden prosentin keskiarvotuotosta. Jos katsomme urheilun sisällä olevia säätiöitä tai kulttuurin säätiöitä, kyllä ne sinne viiden prosentin keskiarvotuottoihin menevät 10–15 vuoden perspektiivillä.

Tuki urheilijoiden olosuhteiden parantamiseen

Sippolan mukaan rahaston tuotto tullaan käyttämään kolmeen päälinjaan: urheilijoiden päivittäisten harjoitteluolosuhteiden parantamiseen, valmennusolosuhteiden parantamiseen ja urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamiseen.

– Meillä on valtava määrä maailman absoluuttisella huipulla tai sen lähellä olevia urheilijoita, jotka edustavat Suomen mittakaavassa marginaalilajeja. Heidän rahoitusasemansa ei ole kovin hyvä ja näitä urheilijoita olemme tukemassa, Sippola kertoi Yle Urheilulle.

Urheilijoiden tukemiseksi on jo olemassa olympiakomitean huippu-urheiluyksikön toteuttama huippu-urheilun tehostamistuki.

– Tällä hetkellä siihen kuuluu noin 300 urheilijaa ja kuusi joukkuetta. Rahaston tuotto menee samaan putkeen lisäämään tätä jo olemassaolevaa tukea.

Lue myös:

Hallitus lupasi 20 miljoonaa euroa urheilulle, mutta rahoja pitää odottaa vielä ainakin 1,5 kuukautta – "Jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta"

Näiden toimijoiden on tarkoitus saada osansa urheilun tukipaketista – ministeri toivoo, että eurot näkyvät tileillä "lähiviikkoina"

Suosittelemme