Hyppää sisältöön

Yritykset koronakriisissä: Elisan Mattila patistaa Suomea avautumaan – "Varmaa on vain se, että Suomi menettää miljardin joka viikko"

Korona ei näytä teleoperaattorin tuloksentekoa uhkaavan, mutta toimitusjohtajan mukaan Elisakaan ei ole immuuni.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.
– Ilmassa on vähän sellaista, että kaiken halutaan olevan sataprosenttisen varmaa ennen kuin tehdään mitään, Elisan Veli-Matti Mattila harmittelee. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Juha-Matti Mäntylä

Koronakriisin keskellä on vaikea löytää toimialoja, jotka onnistuisivat kääntämään synkän tilanteen edukseen. Teleoperaattorit saattavat kuitenkin olla niitä harvoja, joille korona ei ole katastrofi.

– Palvelumme on vähän kuin ruoka. Sitä tarvitaan aina, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila sanoo.

Kun suomalaiset jumittavat kotona, operaattoreiden palveluja tarvitaan entistä enemmän. Ihmiset tekevät töitä etäyhteyksien varassa, soittavat kännyköillään ja katselevat elokuvia verkosta.

Elisan kilpailija Telia kertoi kiinteiden verkkojen dataliikenteen lisääntyneen lähes kolmanneksen ja mobiiliverkkojenkin 15–20 prosenttia. Mattila ei Elisan lukuja erittele, mutta sanoo käytön kasvun olleen "eri palvelualueilla" 15–50 prosentin haarukassa.

Verkkoliikenteen kasvusta suomalaisoperaattorit eivät hyödy, koska ne myyvät lähinnä kiinteähintaisia liittymiä. Toisaalta paljon dataa käyttävät asiakkaat valitsevat entistä kalliimpia liittymiä.

– Näemme asiakkaiden siirtyvän koko ajan suurempiiin nopeuksiin ja myös 5G:n puolelle. Sitä kautta me ansaitsemme pikkuhiljaa lisää.

Suomalaistenkin hyvin tuntema yhdysvaltalainen videopalvelu Netflix kasvatti vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tilaajamääriään 16 miljoonalla asiakkaalla – se oli yhtiölle suurin nousu koskaan.

Näkyykö tämä trendi myös Elisa Viihteen tilaajamäärissä?

– Olemme myös saaneet lisää asiakkaita maksullisille sisällöille, jotka eivät liity urheiluun. Ei räjähdystä, mutta positiivista kehitystä, Mattila sanoo.

Elisa vaikuttaa olevan kilpailija Teliaan verrattuna paremmassa asemassa, koska sen tuloista pienempi osa on kiinni urheiluohjelmissa. Telian tuloksesta korona haukkasi alkuvuonna ison siivun.

– Strategiamme on monilta osin erilainen. Meillä ei myöskään ole tuotteita, joissa mainosmyynti on osa liiketoimintamallia. Se näkyy nyt tällä tavalla, Elisan Mattila sanoo.

"Emme mekään immuuneja ole"

Elisa odottaa, että sen liikevaihto ja kannattavuus ovat tänä vuonna vähintään viime vuoden tasolla. Veli-Matti Mattila ei kuitenkaan halua antaa kuvaa, että yhtiö surffaisi koronakriisillä voitosta voittoon.

– Epävarmuudet ovat todella suuret. Jos Suomen talouteen ja kansainväliseen talouteen tulee vakavia häiriöitä, emme mekään immuuneja ole, Mattila sanoo.

Pörssiyhtiön toimitusjohtaja lähettää terveisiä päättäjille. Kun virus on nyt saatu rajoitustoimilla kontrolliin, on aika ottaa askelia kohti yhteiskunnan avaamista. Mattilan mukaan siihen tarvitaan testausta, tartuntaketjujen jäljitystä ja suojamaskien massiivista käyttöönottoa.

– Sitä kautta voimme vähitellen siirtyä turvallisesti ravintoloihin, kauppoihin ja työpaikoille. Ja siinä myös Elisa ja myös muut yritykset haluavat olla apuna.

Eikö näitä toimenpiteitä jo valmistella?

– Ilmassa on vähän sellaista, että kaiken halutaan olevan sataprosenttisen varmaa ennen kuin tehdään mitään. Mutta koronan hoidossa mikään ei ole sataprosenttisen varmaa, paitsi se että menetämme kansantaloutena miljardi euroa joka viikko, Mattila sanoo.

Se on hänen mukaansa todella kallista suomalaiselle hyvinvoinnille ja myös terveydelle.

Koronasovellus saatava käyttöön

Mattilan mukaan päättäjien täytyy olla valmiita ottamaan askelia eteenpäin – tarjolla on työkaluja. Mattila kannattaa esimerkiksi kännyköille kehitettävien koronasovellusten käyttöönottoa. Niihin liittyy yksityisyyden suojaan liittyviä haasteita, joita kuitenkin kyetään ratkomaan.

– Jos vertaamme niihin liittyviä yksityisyyshaasteita siihen, mitä tietoja annamme käyttäessämme vaikkapa Googlea ja Facebookia, puhumme paljon pienemmistä riskeistä, Mattila sanoo.

Mattilan mukaan operaattorit voivat olla tärkeässä roolissa, kun näitä sovelluksia ryhdytään ottamaan käyttöön. Hän kertoo, että Elisa on auttanut koronakriisin hoidossa jo nyt.

– Olemme toimittaneet tietyille asiakkaille anonymisoitua liikkumisdataa, jolla voidaan arvioida riskiä taudin leviämiselle eri alueilla.

Elisan alkuvuosi

Tammi-maaliskuu 2020Liikevaihto, milj. €Muutos
Liikevaihto4686,5 %
Liikevoitto9910 %
Liikevoitto-%21,1+0,6 %-yks

Lue lisää:

Yritykset koronakriisissä: Kone pääsi Kiinassa jo vauhtiin, Ehrnrooth haluaa myös Eurooppaan yhteisen tiekartan talouden avaamiseen

Kuinka syvän loven korona iskee Suomen vientiyhtiöihin? "Kova kuoppa tästä on väkisinkin tulossa"

Suosittelemme sinulle