Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jättitukia konkurssikypsille ja nollaliikevaihtoa tehneille yrityksille – Yle selvitti koronarahaa saaneiden yhtiöiden taloustiedot

Pitkään jatkuneet talousvaikeudet ja osakeyhtiölain sivuuttaminen eivät ole estäneet Business Finlandin ja ELY-keskusten tukien saamista.

Business Finlandin logo ja Ely-keskuksen logo.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva & Kalevi Rytkölä / Yle
Virpi Hukkanen,
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Business Finland on jakanut taloustukea yhtiöille, jotka eivät ole noudattaneet osakeyhtiölakia, kuten velvollisuutta toimittaa tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin.

Koronaepidemian takia tukea on myönnetty myös yhtiöille, joilla ei näytä olleen varsinaista liiketoimintaa viime vuosina.

Pitkään jatkuneet talousvaikeudet eivät myöskään ole estäneet veroeurojen jakamista, vaan julkisella tuella on elvytetty käytännössä konkurssikypsiä yhtiöitä.

Business Finlandilta tukea saaneista yrityksistä lähes kaksituhatta ei maksanut vuonna 2018 lainkaan yhteisöveroa, koska yhtiöt tekivät tappioita tai ne pystyivät hyödyntämään vanhoja tappioitaan.

Ylen selvitys kattaa Business Finlandin myöntämiä tukia 179 miljoonan ja ELY-keskusten myöntämiä tukia noin 30 miljoonan euron arvosta.

Aineistossa on tiedot niistä tuista, jotka oli myönnetty pääosin 18. huhtikuuta mennessä. Tukea sai yhteensä yli 8 000 yhtiötä.

Business Finlandilla on valtuudet myöntää enintään 800 miljoonan ja ELY-keskuksilla enintään 400 miljoonan euron koronatuet. Hallitus päätti kyseisistä yritysten tukitoimista 20. maaliskuuta.

Maksetut tuet
Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Tukia pöytälaatikkoyhtiöille?

Ylen selvityksen mukaan Businessa Finlandin tuensaajien joukossa on 12 yritystä, joiden liikevaihto oli vuonna 2018 nolla euroa.

Nämä yhtiöt saivat Business Finlandilta yhteensä 436 000 ja ELY-keskuksilta 9 600 euroa.

Veronmaksajien rahaa on päätynyt myös monelle muulle yhtiölle, joiden liiketoiminta on hyvin pienimuotoista.

  • Alle 10 000 euron liikevaihdon tehneitä yhtiöitä tuensaajien joukossa oli 93 kappaletta.
  • Tukea saaneista yhtiöistä 243:lla liikevaihto oli alle 30 000 euroa vuodessa.

Business Finlandin johtajan Reijo Kankaan mielestä ei ole mitenkään ihmeellisenä, että tukea saaneiden joukossa on yhtiöitä, joilla ei ole ollut lainkaan liikevaihtoa vuonna 2018.

– 12 kappaletta yli 5 000 yhtiöstä kuulostaa pieneltä luvulta, Kangas sanoo.

Osa yhtiöistä on start up -firmoja, joilla ei välttämättä ole liikevaihtoa tai tuloksentekokykyä ensimmäisinä vuosina.

Tukea on päätynyt myös pöytälaatikkoyhtiöiltä näyttäville toimijoille. Niillä on ollut lähes olematon liikevaihto, eikä työntekijöitä. Muutamat tuensaajat ovat ilmoittaneet osoitteekseen postilokeron.

Kankaan mielestä viimeinen vahvistettu tilinpäätös ei useimpien yritysten kohdalla kerro aina koko totuutta yhtiön taloudellisesta tilanteesta.

Business Finlandin myötämät tuet maakunnittain.
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

– Siellä on yrityksiä, joilla ei ollut mitään liikevaihtoa vielä 2018. ALV-verotustiedoista näemme, onko yritystoiminta lähtenyt sen jälkeen liikkeelle, Kangas sanoo.

Ylellä ei ole käytössään ALV-verokertymän osoittavaa rekisteriä, josta Kankaan tiedot voisi vahvistaa.

Joissain tapauksissa tuen määrä on ollut parikymmenkertainen suhteessa yhtiön liikevaihtoon.

Tukea myös yhtiöille, joilla ei ole liikevaihtoa
Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Veronmaksajien rahaa tappiokierteessä oleville yhtiöille

Reijo Kangas on kertonut, että Business Finland ei voi sääntöjensä perusteella tukea erityisen heikossa taloudellisessa tilanteessa olevia yrityksiä.

– Meidän on mahdollista tukea vain yrityksiä, jotka lähtevät kehittämään jotakin toimintaa ja joiden taloudellinen tilanne on vähintään siinä kunnossa, että ne pystyvät ottamaan kehittämisaskeleita, Kangas sanoi sunnuntaina Iltalehden haastattelussa.

Business Finlandin tuki on tarkoitettu kehittämistoimintaan, eikä sillä saa maksaa esimerkiksi rästiin jääneitä laskuja tai paikata akuuttia kassakriisiä. Varsinaisia kriisitukia hallitus ei ole toistaiseksi yrityksille myöntänyt.

Business Finland on myöntänyt tukea useille yrityksille, joilla on pitkään jatkuneita taloudellisia vaikeuksia, jotka ovat alkaneet kauan ennen koronakriisin alkua.

  • Business Finland on myöntänyt tukea vähintään 988 yhtiölle, jotka tekivät tappiollisen tuloksen vuonna 2018.
  • Yhtiöt tekivät yhteensä tappiota yli 230 miljoonaa euroa.
  • Useilla yhtiöillä oli takanaan jo 4–5 tappiollista tilikautta.

Pienen otoksen perusteella muutamilla tukea saaneilla yhtiöillä on myös tuoreita maksuhäiriömerkintöjä.

Esimerkiksi forssalainen ompelimoyhtiö on saanut vuoden 2018 jälkeen 32 maksuhäiriömerkintää. Business Finland myönsi yhtiölle 100 000 euroa kehittämistukea.

Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2018 noin 180 000 euroa eli tuki on yli puolet yhtiön vuosittaisesta liikevaihdosta.

Yhtiön edustajan mukaan kaikki rästiin jääneet laskut on sittemmin maksettu ja ne liittyivät aiemman kumppanin myötä tulleisiin luottotappioihin. Yhtiön mukaan sen taloudellinen tilanne on selvästi parantunut vuodesta 2018 ja se on antanut ajantasaisen selvityksen taloudellisesta tilanteeestaan Business Finlandille.

Joillakin yhtiöillä aiempi tappioputki on johtanut oman pääoman menettämiseen. Osakeyhtiölain mukaan negatiivisesta pääomasta on tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin, mutta muutama Business Finlandin tuensaajista ei ole menetellyt näin.

– Kukaan ei pääse prosessimme läpi ilman talouden tutkintaa. Virheitä voi silti sattua. Ihmiset tätä tekee, sanoo Business Finlandin johtaja Reijo Kangas.

Kangas muistuttaa, ettei pelkkä tulos kerro yhtiön taloudellisesta tilanteesta kokonaiskuvaa.

– Liikevaihdon ja tuloksen lisäksi tutkimme taseet. On yrityksiä, jotka ovat investoineet yritykseen paljonkin omaa pääomaa, mutta toiminta on vasta siinä vaiheessa, että yritys tuottaa investointien takia tappiota.

– Jos yrityksessä on varallisuutta, se kestää tappiota. Kyseessä on tulevaisuuden työpaikka.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että valtion tehtäviin kuuluu pelastaa vain “terveet yritykset”.

Tappiollisia yrityksiä
Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Tilinpäätökset puuttuvat – miten taloustilanne on tarkastettu?

Business Finlandilta tukea saaneiden yhtiöiden joukossa on vähintään parikymmentä yhtiötä, jotka eivät ole toimittaneet vuodelta 2018 tilinpäätöstään kaupparekisteriin.

Osakeyhtiölain mukaan kaikkien osakeyhtiöiden on toimitettava tilinpäätös kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos velvoite laiminlyödään toistuvasti tai pitkäaikaisesti, voidaan yhtiö poistaa kaupparekisteristä.

Business Finlandin johtajan Reijo Kankaan mukaan kaikkien tuensaajien taloudelliset taustat on tarkastettu huolellisesti.

– Voin vaikka vannoa, että joka ikisen yrityksen tilinpäätöstiedot on tutkittu, Kangas sanoo Ylelle.

Business Finlandin mukaan se pyytää tilinpäätökset suoraan asiakkailta, jos niitä ei ole toimitettu kaupparekisteriin.

Business Finland on saanut kuukauden aikana jo noin 20 000 tukihakemusta yrittäjiltä.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Muutos kello 20.50: Lisätty jutussa mainitun ompelimoyhtiön johdon kommentit. Oikaisu: Jutusta on poistettu virheellinen tieto hautamuistomerkkejä valmistaneen yhtiön tuesta. Tuen määrä on kymmenen tuhatta euroa, eikä jutussa väitetty satatuhatta euroa.

Business Finlandia ja yrityksille koronan takia jaettavia tukia käsitellään myös illan A-studiossa. Vieraina ovat Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola sekä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson. A-studio TV1:ssä klo 21.05. Voit katsoa lähetyksen myös Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle