Hyppää sisältöön

Yritykset koronakriisissä: Kone pääsi Kiinassa jo vauhtiin, Ehrnrooth haluaa myös Eurooppaan yhteisen tiekartan talouden avaamiseen

"Maaliskuusta alkaen Kiina on toipunut nopeasti ja toimitusmäärämme ovat korkealla tasolla", Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth arvioi, että etätyöt ovat jo osoittaneet toimistojen ja yhdessä tekemisen merkityksen. Kuva: Yle
Juha-Matti Mäntylä

Hissiyhtiö Koneen alkuvuoden tulos notkahti pääosin Kiinan koronatilanteen vuoksi. Se ei ole ihme, sillä juuri Kiinasta koronakriisi sai alkunsa.

Yllättävää kuitenkin on, että tuolla suurimmalla markkina-alueellaan Koneen liiketoiminta on jälleen vauhdissa.

– Maaliskuusta alkaen Kiina on toipunut nopeasti ja meidän toimitusmäärämme ovat siellä hyvin korkealla tasolla, toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo.

Kiina toipuu, mutta Euroopassa ja Yhdysvalloissa pahin on vasta edessä. Intiakin on täysin suljettu ainakin toukokuun alkupäiviin asti.

Koneen laskelmissa tästä vuodesta tulee parhaimmillaan nollatulos, jos koronarajoitukset poistetaan nopeasti ja talous toipuu vahvasti. Jos rajoituksia jatketaan syksyyn ja toipuminen jää heikoksi, Kone odottaa tämän vuoden myyntinsä jäävän 5–10 prosenttia viime vuodesta.

Nyt tarvitaan Euroopan-laajuista yhteistyötä

Koronavirus aloitti tuhotyönsä Kiinasta. Yllätyttiinkö hissiyhtiössä siitä, miten nopeasti tilanne näyttää korjaantuneen?

– Kiinassa koko maa oli suljetussa tilassa kolmen viikon ajan. Sen jälkeen käynnistettiin toimenpiteet, joilla myös meille tärkeät rakennustyömaat avattiin, Ehrnrooth sanoo.

– Kyse oli vahvoista toimista ja koordinaatiosta.

Vahvoja toimia ja koordinaatiota Ehrnrooth toivoo myös Eurooppaan, jossa jokainen maa tuntuu etenevän koronan suhteen omaan tahtiinsa.

– Tarvitaan Euroopan-laajuista yhteistyötä ja tiekartta siihen, miten taloudet saadaan jälleen avattua ja koronarajoitukset poistettua, hän sanoo.

Ensimmäinen ratkaistava asia on, miten tartuntojen testaus, jäljittämien ja altistuneiden karanteeni saadaan hallintaan kaikkialla. Sen jälkeen voidaan luoda näkemys siitä, miten taloudet voidaan asteittain avata siten, että virus pysyy kuitenkin hallinnassa.

Kyse on ihmisten hyvinvoinnista – ja taloudesta.

– Se on vain niin, että jos on maita, jotka ovat huonossa tilanteessa ja koronan vuoksi suljettuna, kansainväliset toimitusketjut eivät toimi.

Aiemmin tänään Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoi Ylelle toivovansa päättäväisiä toimia koronakriisistä selviämiseksi. Mattilan lailla myös Koneen Ehrnrooth vakuuttaa suomalaisyritysten olevan valmiita käymään keskustelua.

– Tiedän, että koko elinkeinoelämällä on vilpitön ja vahva halu auttaa tässä tilanteessa.

Läheltä liippasi

Kolme kuukautta sitten Kone valmisteli Suomen taloushistorian suurimpiin kuuluvaa yrityskauppaa. Yhtiö jätti noin 17 miljardin euron ostotarjouksen saksalaisen Thyssenkruppin hisseistä.

Myyjä hylkäsi tarjouksen, koska Kone ei taipunut tuntuviin ennakkomaksuihin.

Kuinka tyytyväinen Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth on nyt siitä, että tuo kauppa jäi toteutumatta?

– Kaupan perustelujen logiikka ei ole pitkällä tähtäimellä muuttunut. Mutta tässä tilanteessa on hyvä, että voimme keskittyä työntekoon, asiakkaiden palveluun sekä siihen, että Kone on kriisin jälkeen entistä vahvempi yritys.

Eli tase kunnossa ja velkaa mahdollisimman vähän?

– Juuri näin.

Koneen tulos

tammi–maaliskuu 2020Mrd. €Muutos
Liikevaihto2,20 %
Liiketulos0,2-8,4 %

Lue lisää:

Yritykset koronakriisissä: Elisan Mattila patistaa Suomea avautumaan – "Varmaa on vain se, että Suomi menettää miljardin joka viikko"

Kuinka syvän loven korona iskee Suomen vientiyhtiöihin? "Kova kuoppa tästä on väkisinkin tulossa"

Suosittelemme sinulle