Hyppää sisältöön

Öljy-yhtiöt etsivät epätoivoisesti säilytystilaa öljylleen – "Kaikki säiliöt ovat täynnä, enää löytyy vain kuppeja ja kattiloita"

Öljytuotteiden tuotanto on jatkunut lähes entisellään, mutta nyt tuotantoa joudutaan supistamaan, koska säilytystila loppuu.

Kuva: AOP

Öljy-yhtiöt ovat joutuneet vaikeuksiin, koska öljyn ja öljytuotteiden kysyntä maailmalla on koronapandemian takia romahtanut jopa 30 prosenttia.

Koska öljyntuotanto on näihin päiviin asti jatkunut lähes entisellään, yhtiöiltä alkaa loppua säilytystila, johon ne laittaisivat myymättä jääneen öljyn.

Uutistoimisto Reutersin katsauksen mukaan yhtiöt ovat joutuneet käyttämään mielikuvitusta löytääkseen tilaa valtaville öljymäärille. Uutta tilaa tarvitaan miljoonille öljytynnyreille joka päivä.

Normaali tapa varastoida öljytuotteita ovat maalle rakennetut öljysäiliöt. Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan selvä oire poikkeustilanteesta on se, että yhtiöt ottavat käyttöön öljytankkereita varastotilaksi.

Laivoihin varastoiminen on kalliimpaa ja myös teknisesti haastavampaa.

Nyt supertankkereihin on varastoitu ainakin 30 miljoonaa barrelia bensiiniä, lentokonepolttoainetta ja dieseliä, koska lähes kaikki liikenevä säiliökapasiteetti on jo käytössä.

Reutersin haastettalema Tiger Tank -säiliöyhtiön johtaja kertoo, että Yhdysvalloissa joitakin varastoja on vielä käytettävissä keskisellä Atlantin rannikolla ja Meksikonlahdella, mutta parhaat syväsatamat, kuten New York ja Houston ovat aivan täynnä.

– Isot tankit, joiden luo laiva tuodaan ja tyhjennetään yhdellä kertaa, ovat jo menneet. Nyt on jäljellä enää kuppeja ja kattiloita.

Junanvaunuja ja putkistoja

Öljykaupan keskuksissa, joissa säilytystilaa on muutenkin niukalti, kuten Chicagossa, säiliöiden omistajat ovat alkaneet vaatia tavanomaista pidempiä leasing-sopimuksia. Kun normaalisti sopimus tehdään 12 kuukaudeksi, nyt omistajat vaativat 24 - 36 kuukauden sopimuksia.

Yhdysvalloissa ja Venäjällä jalostamot varastoivat tuotteitaan usein säiliövaunuihin. Niistä alkaa Reutersin mukaan olla pulaa.

Erikoisempiakin varastovaihtoehtoja on otettu käyttöön, kuten käyttämättömät putkistot, joita risteilee monessa maassa kilometrien matkalla.

Ruotsissa on tehty öljyvarastoja vanhoihin suolakaivoksiin. Sellainen on esimerkiksi Syrhåla Göteborgin lähellä. Reutersin mukaan nekin ovat joko täynnä tai täyteen varattuja.

Jotkut öljynjalostamot ovat jo alkaneet supistaa tuotantoaan, koska niillä ei ole paikkaa, mihin tuotteensa laittaa, Reuters kertoo.

Öljyntuottajamaat ovat sopineet vähentävänsä raakaöljyn tuotantoa kymmenen prosenttia. Reutersin asiantuntijoiden mukaan se ei riitä tasaamaan kysynnän ja tarjonnan välistä epäsuhtaa. Lisäksi tuotannonleikkauksen on määrä astua voimaan vasta toukokuussa.

Suosittelemme sinulle