Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

HUSin Järvinen purkaisi koronarajoituksia – "Pitäisi yrittää saada sitä väestönosaa sairastamaan, jolle tauti ei todennäköisimmin ole vaarallinen"

Jos rajoituksia ei lievennetä, Suomessa on syksyllä päällekkäin koronavirusta ja influenssaa. Kapasiteetti ei riitä molempien testaamiseen.

HUS:n ylilääkäri hallituksen rajoituksista: "Rajoituksia pitäisi purkaa laajemmin, toinen aalto voi olla vielä hankalampi"
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen toivoo, että koronarajoituksia purettaisiin asteittain. Muuten Suomessa on syksyllä päällekkäin koronavirusta ja influenssaa, eikä kapasiteetti riitä molempien testaamiseen.

Hänen mukaansa muut hengitystieinfektiot vähenevät kesää kohti, jolloin koronavirustapaukset löytyvät seasta ehkä helpommin.

– Mutta ei se loputtomiin kestä. Syksyllä, kun hengitystieinfektiokausi alkaa jälleen, on täysi mahdottomuus kuvitella, että pystyisimme kaikkien hengitystieinfektiosta kärsivien oireita testaamaan. Ei riitä testauskapasiteetti eikä testien ottokapasiteetti, sanoi Järvinen Ylen aamussa torstaina.

Järvisen mukaan "tasaisen junan vauhti" rajoituksissa saisi aikaan sen, että koronavirusepidemia kestäisi Suomessa ainakin puoli vuotta, mahdollisesti pitempäänkin. Siksi hän kannattaa rajoitusten purkamista.

– Pitäisi yrittää saada sitä väestönosaa tautia sairastamaan, jolle tauti todennäköisimmin ei ole vaarallinen eli lapset, nuoret, aikuiset. Ja pyrkiä rajaamaan iäkkäämpää väestöä sairauden ulkopuolelle, Järvinen sanoo.

Johtaja Tuija Kumpulainen STM:stä totesi, että myös hallituksen eilisessä tiedotustilaisuudessa näkyi ajatus rajoitusten purkamisesta.

– Kyllähän sieltä kuuluu, että siellä pohditaan. Siellähän oli esillä koulujen mahdollinen aukaiseminen, Kumpulainen sanoi.

Kumpulainen ja Järvinen olivat samaa mieltä siitä, että rajoituksia pitää purkaa askel kerrallaan.

Voit keskustella aiheesta kello 23:een asti.

Lue myös:

Pääministeri Marin: Suomi siirtyy koronan torjunnassa hybridistrategiaan – "testaa, jäljitä, eristä ja hoida"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: USA:ssa todettu koronavirustartuntoja kissoilla, Trump allekirjoitti määräyksen maahanmuuttokiellosta

Marin ja Niinistö rohkaisivat suomalaisia – Pääministeri: Ensi viikolla ehkä hahmottuu missä järjestyksessä rajoituksista luovuttaisiin

Suosittelemme