Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

15 euron Lidl-tennarit myytiin loppuun hetkessä – vastuullisuusvaikuttaja: "Hinta viittaa siihen, että niitä on valmistettu todella halvasti"

Loppuunmyytyjä, Lidlin logolla ja väreillä varustettuja kenkiä yritetään nyt kaupata moninkertaiseen hintaan verkon myyntipalstoilla.

Lidlin tennarit.
Lidlin kenkiä oli varattu alun perin Suomen markkinoille kymmeniätuhansia. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle
Iiris Arjanne,
Sara Salmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalaisen Lidl-ketjun aprillipilasta alkunsa saaneet lenkkarit nousivat ensin ilmiöksi maailmalla, ja nyt sama meno näyttäisi jatkuvan myös Suomessa.

Lidlin väreillä ja logolla varustetut lenkkarit tulivat Suomessa myyntiin tänään torstaina. Lidlistä raportoidaan, että kengäparit hävisivät kaikista Suomen myymälöistä ensimmäisen aukiolotunnin aikana ja verkkokaupasta minuuteissa.

Ketjun lähettämän tiedotteen mukaan lenkkareita oli varattu Suomen markkinoille alun perin kymmeniätuhansia, mutta nyt selvitetään, voisiko määrää kasvattaa.

Lidlin kengät verkkokaupassa.
Lidlin väreillä ja logolla varustetut lenkkarit myytiin saksalaisketjun verkkokaupasta välittömästi loppuun. Kuva: Kuvakaappaus Lidlin sivulta

Kenkien suosiosta kertoo sekin, että verkon osto- ja myyntisivustoille on lyhyessä ajassa ilmestynyt lukuisia illmoituksia, joissa Lidlin lenkkareita kaupataan eteenpäin – jopa moninkertaisilla summilla alkuperäiseen myyntihintaan verrattuna.

Esimerkiksi Tori.fi tiedottaa, että Lidl-kenkien myyntihinta on tällä hetkellä sen myyntisivustolla keskimäärin 120 euroa. Torstai-iltapäivään mennessä lenkkareita oli haettu Tori.fi:stä 80 000 kertaa.

Ilmiöön oman osansa ovat tuoneet sosiaalisessa mediassa vaikuttavat julkkikset. Lidlin kenkiä ovat tällä viikolla esitelleet esimerkiksi Elastinen ja Kiira Korpi omilla Instagram-tileillään.

Muutenkin nimenomaan somekohina on käynyt lenkkareiden ympärillä kiivaana.

Hittikenkien hinta hämmentää: kuinka vastuullista on valmistus?

Kuuluisuuteen nousseita lenkkareita ei ole hinnalla pilattu: kenkäpari maksaa vain 15 euroa.

Tämä tosin herättää kysymyksen kenkien valmistuksen vastuullisuudesta.

Vaatesuunnittelija ja vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn mukaan tuotteen hintarakenteeseen vaikuttaa moni asia, mutta yleensä näin halvalla myytävistä kengistä on vastuullisuus kaukana.

– Tuotteen hinta viittaa siihen, että niitä on valmistettu todella halvasti. Tällaisten tuotteiden hintarakenne yksinkertaisesti ei kestä sitä, että tekstiilityöntekijöillä olisi oikeasti ollut turvalliset työlolot ja että heille olisi maksettu työstä elämiseen riittävä korvaus, Pyy toteaa ja jatkaa:

– Se on periaatteessa verrattavissa orjatyövoimaan.

Erityisen törkeää Pyyn mielestä on se, että Lidl julkaisi halpalenkkarinsa – ainakin näin Suomessa – nyt huhtikuun viimeisellä viikolla, jolla on vuosittain järjestetty myös Vaatevallankumous-kampanja.

Kyseinen kampanja peräänkuuluttaa vaateteollisuudelta nimenomaan vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.

– On törkeää, että Lidl julkistaa tällaisen tuotteen aikana, jolloin koko muu muotimaailma yrittää pitää yllä hyvää henkeä ja keskittyy kampanjoimaan sen edestä, että tuotteet valmistaneilla työntekijöillä olisi jotain ihmisarvoa, Pyy sanoo.

Vaatevallankumous-viikolla muistetaan myös yli tuhatta ompelutehtaan työntekijää, jotka menehtyivät seitsemän vuotta sitten rakennuksen romahtaessa Bangladeshissa.

Vaikka Lidl-lenkkareita mainostavat somevaikuttajat ovat mitä ilmeisimmin nostaneet kenkien suosiota, ei Pyy syyttäisi heitä tuotteiden vastuuttomuudesta.

– He eivät välttämättä ole vihkiytyneet tekstiilliteollisuuteen, eivätkä ymmärrä alan ongelmia. He näkevät vain tuotteet ja tekevät yhteistyön.

Pyy kertoo tarjonneensa monille somevaikuttajille apua, jos nämä haluavat perehtyä mainostamiensa tuotteiden vastuullisuuteen.

Lidlin mukaan lenkkarit on valmistettu Kiinassa. Ketju perustelee edullista hintaa oman toiminnan tehokkuudella ja sillä, että ostovolyymit ovat isot.

Lidl myös sanoo, että esimerkiksi sen tekstiili- ja kenkätehtaat on tarkastettu amfori BSCI -yritysvastuujärjestelmän standardien mukaisesti.

Voit keskustella aiheesta 24.4. klo 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Pienen ja syrjäisen saaren työvaate on niin kestävä, että sitä voi käyttää sata vuotta, ja niin hieno, että se kelpaa julkkisten päälle Instagramiin

Parikymppiset naiset kertovat, miksi ostavat pikamuotia – Inca Paatela, 23: "Olen tapojeni orja"

Vastaisku pikamuodille näkyy korjausompelijan saumurin ääressä – töitä enemmän kuin ehtii tehdä

MOTin dokumentti historian pahimmasta vaateteollisuusonnettomuudesta Bangladeshissa (vuodelta 2014)

Suosittelemme