Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti

Tutkittavien suupielet kohosivat ja kulmien kurtistus väheni, kun he näkivät toisen henkilön katsovan heitä suoraan kohti videopuhelun aikana.

Katse
Kuvituskuva. Suora katsekontakti tekee hyvää ihmiselle: se saa hymyn aikaan ja rentouttaa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni ihminen on tuskaillut korona-aikana, kun ei tapaa ihmisiä kasvokkain. Jo videopuhelu voi kuitenkin tutkijoiden mukaan auttaa etenkin jos webbikamera on suunnattu niin, että katsoo ihmistä suoraan kohti.

Tampereen yliopiston psykologian tutkijat ovat osoittaneet, että katsekontakti aiheuttaa videopuhelun aikana samankaltaisia fysiologisia tunnereaktioita kuin kasvokkaisessa tilanteessa. Jo suoran katseen näkeminen on saanut ihmiset hymyilemään.

Videopuheluja käytetään paitsi töissä myös läheisten väliseen yhteydenpitoon.

Vaikka videopuheluyhteydet eivät voi tutkijoiden mukaan täysin korvata kasvokkaista vuorovaikutusta, uudet tutkimustulokset osoittavat, että katsekontaktin synnyttämät fysiologiset tunnereaktiot saattavat olla samankaltaisia videopuheluissa kuin kasvokkain kohtaamisessa.

Vastikään julkaistussa Tampereen yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin fysiologisia reaktioita katsekontaktiin erilaisten tilanteiden aikana.

Videpuhelu sai aikaan hymyn

Tutkittavat katsoivat toista henkilöä kolmessa eri tilanteessa: kasvotusten, videopuheluyhteyden välittämänä tai pelkästään videolta.

Näiden tilanteiden aikana tutkijat mittasivat ihon sähkönjohtavuutta sekä kasvolihasten aktivaatiota. Ihon sähkönjohtavuuden muutokset heijastavat autonomisen hermoston aktiivisuutta ja siten tunnereaktiota. Kasvolihasten aktivaatio ilmentää puolestaan tunnereaktion positiivisuutta tai negatiivisuutta.

Tutkimustulos oli, että toisen ihmisen suora katse sai aikaan saman reaktion videopuhelussa kuin kasvokkain.

– Tulokset osoittavat, että autonomisen hermoston vaste katsekontaktiin edellyttää kokemuksen katseen kohteena olemisesta, tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja Jonne Hietanen kertoo.

Suoran katseen näkeminen aiheutti positiivisen tunnerektion. Tämä ilmeni niin, että tutkittavien suupielet kohosivat ja kulmien kurtistus väheni, kun he näkivät toisen henkilön katsovan heitä suoraan kohti videopuhelun aikana.

– Lisäksi kävi ilmi, että jo pelkkä suoran katseen näkeminen ilman kaksisuuntaista vuorovaikutusta sai aikaan vaivihkaisen hymyreaktion kasvoilla. Tulos viittaa siihen, että nämä kasvolihasten reaktiot katsekontaktiin ovat erittäin vahvasti automatisoituneita, Hietanen kertoo tutkimustiedottessa.

Kun toinen ihminen nähtiin sen sijaan pelkästään videolla ilman videopuheluyhteyttä, suora katse ei aktivoinut autonomista hermostoa.

Vaikka tulokset viittaavat siihen, että tunnereaktiot voisivat olla samankaltaisia luonnollisessa kohtaamisessa ja videopuhelussa, tutkijat ovat varovaisia tulosten tulkinnassa.

– Useimmissa videopuhelusovelluksissa ei ole mahdollista ottaa katsekontaktia toiseen ihmiseen, ja kameroiden sijoittelusta johtuen keskustelukumppani näyttää yleensä katsovan hieman alaviistoon. Tästä syystä on epäselvää, yleistyvätkö havaitsemamme reaktiot myös sovelluksiin, joita ihmiset arjessaan käyttävä, Hietanen kertoo.

Lue lisää:

Miksi tuntuu kuin muut tuijottaisivat vihaisesti tai katsoisivat ohi? Tuore väitös selittää, miten tulkitsemme "väärin" muita ihmisiä

Suosittelemme sinulle