Hyppää sisältöön

Lockheed Martin on irtisanonut sopimuksensa ex-komentaja Jarmo Lindbergin kanssa

Lockheed Martin sanoi lausunnossaan noudattavansa sääntöjä ja lakeja kaikissa toimintamaissaan.

Kuvassa on Jarmo Lindberg.
Jarmo Lindberg osallistui Kultaranta-keskusteluihin viime kesänä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Maria Stenroos,
Matti Konttinen

Lockheed Martin on irtisanonut sopimuksensa Puolustusvoimien entisen komentajan, kenraali (evp.) Jarmo Lindbergin ja Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n kanssa. Lockheed Martin kertoo torstaina lausunnossaan noudattavansa sääntöjä ja lakeja kaikissa toimintamaissaan.

Yle uutiset tavoitti torstaina illalla Lindbergin, joka ei voinut kommentoida asiaa.

Puolustusministeriö kertoi aiemmin torstaina saaneensa valmiiksi selvityksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg on rikkonut karenssisopimuksensa ehtoja.

Lindberg rikkoi karenssisopimuksen ilmoitusvelvollisuutta koskevaa sopimusehtoa.

– Virhe oli yksiselitteinen: hän ei informoinut puolustusministeriötä siitä, että hän perusti yrityksen karenssisopimuksen voimassaoloaikana, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo.

Lindbergin konsulttitoiminnasta nousi kohu viime torstaina, kun STT kertoi ex-komentajan myyvän konsulttiyhtiönsä kautta asiantuntemustaan hävittäjähankinnassa yhdysvaltalaiselle Lockheed Martininille.

Lindberg ja puolustusministeriö solmivat vapaaehtoisen karenssisopimuksen Lindbergin siirryttyä reserviin heinäkuussa 2019. Sopimus oli voimassa tammikuun 2020 loppuun.

Kaksi viikkoa ennen karenssin päättymistä Lindberg kuitenkin perusti yrityksen, Suomalainen kenraalikonsultointi oy:n.

Karenssisopimukseen sisältyvä rajoitusaika edellyttää, että sopimuksen allekirjoittanut virkamies ilmoittaa uuden työn tai elinkeinotoiminnan aloittamisesta puolustusministeriölle.

Vakavaa mutta inhimillistä

Puolustusministeriö pitää sopimusrikkomusta vakavana ja Lindbergin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä moitittavana.

Ministeriö kuitenkin huomauttaa, että Lindberg on perustanut yrityksensä karenssisopimuksensa voimassaoloajan lopulla. Siksi mahdollinen karenssiaikakin olisi muodostunut hyvin lyhyeksi, enintään kolmen viikon mittaiseksi, ministeriö katsoo.

– Se on kohtuullisen inhimillinen asia. Hänhän perusti yrityksen pari viikkoa ennen karenssin loppua. Yrityksen perustaminen saattaa kestää viikoista kuukausiin mutta tämä meni järjestelmässä läpi viikossa, kansliapäällikkö Juusti sanoo.

 Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kansliapäällikkö tulkitsee, että Lindberg yritti noudattaa vapaaehtoisesti tekemäänsä karenssisopimusta mutta sortui lopuksi virheeseen. Lindberg ei Juustin mielestä voinut tietää, että yritys tulisi hyväksytyksi karenssin aikana.

Päätös karenssisopimuksen rikkomisesta on valmisteltu ministeriössä virkatyönä ja päätöksen on esittelystä tehnyt kansliapäällikkö.

Lindbergin ei ministeriön mukaan ollut tarkoitus aloittaa liiketoimintaa saman tien. Koska lieventäviä asianhaaroja oli useita, puolustusministeriö päätti olla perimättä sakkoa sopimusrikkomuksesta.

Karenssiaikana yrityksen perustaminen ei ole kiellettyä, mutta siitä on ilmoitettava. Jos ministeriö olisi arvioinut yrityksen toimialan olevan sellainen, ettei entinen komentaja voisi tällaista työtä karenssiaikana tehdä, Lindbergille olisi alettu loppuajalta maksaa karenssikorvausta. Se olisi määritelty kuukausipalkan mukaan.

Lindbergin roolinvaihdos sai ministeriön muuttamaan systeemiä

Lindbergin loikka ostajan puolelta myyjien matkaan yllätti puolustusministeriön. Kansliapäällikkö Juusti kertoo olleensa silloin tällöin yhteyksissä Lindbergin kanssa tämän siirryttyä komentajan tehtävästä siviiliin.

– Kerran kuussa tai kahdessa tekstiviesti tai lyhyt puhelu. Hän on informoinut, miltä maailma näyttää hänen mielestään tai mitä hän harkitsee ehkä tekevänsä, Juusti kuvailee.

Kansliapäällikkö sanoo, ettei hänellä ollut tietoa Lindbergin aikeista ryhtyä hävittäjäkonsultiksi. Kun tieto Lockheed Martinin uudesta konsultista tuli julki, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ilmoitti, että ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjähankkeen tapaamisissa päättyy.

– Tilanne muuttui täysin, kun Lindberg meni yhden valmistajan edustajaksi, Juusti sanoo.

Konsulttiyritykset voivat edelleen myydä palveluitaan hävittäjäyhtiöille, mutta puolustusministeriö ei neuvottele konsulttien kanssa eivätkä virkamiehet tapaa näitä kahdenvälisesti.

Juusti arvioi, että Lockheed Martin ei ole muita paremmassa tai huonommassa asemassa hävittäjähankinnassa. Muut valmistayhtiöt eivät myöskään ole olleet asiasta yhteydessä ministeriöön.

Kansliapäällikön mielestä tilanne on yritysten osalta nyt selkeä.

– Kyllä ne mielestäni ovat projektin puolesta tasapuolisia. Tämä ei vaaranna projektia vaan osoittaa, että sääntöjä valvotaan ja järjestelmä toimii, Juusti sanoo.

Lue myös:

Ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjähankkeen tapaamisissa päättyy – Puolustusministeri Kaikkonen: "Kyllä tämä liittyy myös Lindbergin rekrytointiin"

Puolustusvoimien ex-komentaja Lindberg konsultoi yhdysvaltalaista Lockheed Martinia – kisaa paikasta korvata Suomen Hornetit

Ex-komentaja Lindberg ei saanut karenssisopimuksesta korvauksia valtiolta – puolustusministeriön selvitys valmistumassa ensi viikolla

Suosittelemme sinulle