Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kysyimme, miten korona muuttaa matkailua tänä kesänä Suomessa – ihmiset haluavat paikkoihin, joissa on "väljää"

Harvassa perheessä suunnitellaan tänä kesänä loman viettoa ulkomailla.

Kesäinen näkymä Saimaalta Lappeenran satamaan.
Veneilijöitä Lappeenrannan satamassa kesällä. Kuva: Kari Kosonen / Yle
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan matkustajasatamassa matkustajalaiva M/S Carelia saa keväisen ehostuksen. Kylkiin tulee uutta valkoista maalia ja sisällä uusitaan seinälevyjä. Normaalisti alus aloittaa Lappeenrannan ja Viipurin väliset risteilyt toukokuun puolivälissä, mutta nyt Venäjän raja on suljettu.

Risteilykauden alkamisesta ei ole varmuutta.

– Kauden aloituksesta toiveet ovat aika huterat tällä hetkellä, mutta toivottavasti vielä loppukesästä päästään risteilemään, pohtii varustamon Saimaa Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine.

M/S Careliaa kunnostetaan Lappeenrannan satamassa.
M/S Carelian konemestari Ville Mantere kunnostaa alusta kesän risteilykauteen, jonka alkamisesta ei ole vielä varmuutta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Vielä alkuvuodesta näytti ennakkovarausten perusteella siltä, että Saimaan laivamatkailussa on tulossa vuosikymmenen ennätysvuosi, mutta nyt varaudutaan ulkomaanristeilyjen siirtymiseen vuodella. Kotimaisia matkailijoita sen sijaan on tulossa lyhyille risteilyille.

– Jos risteilyjen aloittaminen on turvallista vaikka elokuussa, aloitamme kauden silloin. Ja kausi voisi jatkua poikkeuksellisesti syyskuun loppuun, sanoo Laine.

Jos tänä kesänä ei voida risteillä lainkaan Venäjälle, varustamo harkitsee liikenteen aloittamista pelkästään Saimaalla.

Matkailija ei lähde lomalle, ennen kuin hänelle on palautunut perusluottamus siihen, että matkailu on turvallista

Timo Lappi

Turvallisuus halutaan varmistaa myös lomalla

Koronapandemia on saanut matkailijat kiinnittämään huomiota matkaan liittyviin riskeihin, ja sen seurauksena matkoja suunnitellaan nyt tarkemmin ja varataan netistä etukäteen.

– Matkailija ei lähde lomalle ennen kuin hänelle on palautunut perusluottamus siihen, että matkailu on turvallista, pohtii Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Turvallisuudentunnetta vahvistaa se, että asiakas varmistuu kaikista matkan vaiheista etukäteen ja kaikki palvelut on varattu netistä jo ennen matkaa. Esimerkiksi eteläisen Saimaan aluetta markkinoivassa GoSaimaassa on huomattu matkahakujen lisääntyminen, kun matkakohteesta haetaan tarkempaa tietoa.

– Ihmisillä on enemmän aikaa tehdä suunnitelmia. Enää ei tehdä suunnittelemattomia matkoja kuten aiemmin, pohtii GoSaimaaOy:n hallituksen puheenjohtaja Anne Kaarnijärvi.

Lyhty laiturilla auringon laskiessa.
Pitkän poikkeusajan jälkeen mökkeilyä pidetään turvallisena vaihtoehtona, jossa voi nauttia vaikkapa kesäillan auringonlaskusta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Myös lentoyhtiöt ovat huomanneet asiakkaiden varauskäytäntöjen muuttuneen. Latvialainen airBaltic arvioi, että keskieurooppalainen matkailija etsii tällä hetkellä ruuhkatonta kohdetta, jossa lomailua pidetään turvallisena.

– Ihmiset haluavat matkustaa Keski-Euroopasta tänä kesänä sellaisiin maihin, kuten Suomeen ja Latviaan, joissa on väljää eikä tauti ei ole niin pahasti vaikuttanut. Välimeren ruuhkaisten rantakohteiden vuoro on tulevina vuosina, sanoo airBalticin toimitusjohtaja Martin Gauss.

Gaussin arvion mukaan lähivuosina matkoja tehdään harvemmin, mutta niiden keskihinta nousee. Suomeen hän uskoo keskieurooppalaisten saapuvan vasta elo- ja syyskuussa, kun ulkomaanmatkailu vähitellen alkaa elpyä - ellei koronatapausten määrä yllättäen käänny uudestaan nousuun, jolloin matkustusrajoituksia tiukennettaisiin jälleen.

Mökkimatkailuun tulossa hyvä kesä

Kun moni on vältellyt kuukausien ajan isoja väkijoukkoja, niitä halutaan välttää aluksi myös lomalla. Sen seurauksena vuokramökkien kysyntä on lisääntynyt varsinkin Saimaan ja Päijänteen alueilla.

– Tänä kesänä suomalaiset viihtyvät mökeillä. Koska kaikilla ei ole omaa mökkiä, niin mökkivuokrauksen markkinat tulevat olemaan erinomaisia, sanoo Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Monet tekevät etätöitä ja ovat virusta paolla mökillä.
Mökkejä vuokraavissa yrityksissä on huomattu, että suomalaiset tulevat viettämään tänä kesänä paljon enemmän aikaa omalla tai vuokramökillä kuin aiemmin. Kuva: Petri Vironen / Yle

Loma-asuntoja vuokraavassa Lomarenkaassa on tehty sama havainto. Tulevan kesän ennakkovaraustilanteessa ei näy koronapandemia, vaan varsinkin suomalaiset varaavat mökkejä yhtä vilkkaaseen tahtiin kuin aiemmin. Mökkiloman valitsee myös moni sellainen perhe, jota mökkeily ei tähän asti ole juurikaan kiinnostanut. Sen sijaan venäläisten tai muiden ulkomaalaisten tekemiä varauksia ei juuri nyt tule.

– Kesän osalta odotukset ovat korkealla, vaikka varsinainen varaussesonki alkaa toukokuussa, kun kesälomien ajankohta varmistuu, sanoo Lomarengas Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Yhtiö välittää noin neljäätuhatta mökkiä, joiden kesäkohteista valtaosa sijaitsee Järvi-Suomen alueella sekä merenranta-alueilla.

Kotimaan matkailijat pelastavat matkailuyrityksiä konkursseilta

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n mukaan peräti 80 prosenttia hotelleista on ollut kiinni alkuvuoden ajan kysynnän romahdettua, ja avoinna olevissakin käyttöaste on jäänyt pariin prosenttiin. Useimmat majoitusliikkeistä avautuvat uudelleen kesäkuun alussa.

– Jos heti kesäkuussa alkaa jo matkailijoita liikkua, ja heinäkuussa ja elokuussa olisi sitten enemmänkin turisteja, niin ihan varmasti se pelastaisi paljon matkailuyritysten tilannetta, sanoo GoSaimaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Anne Kaarnijärvi.

Ryanairin kone lähdössä Bergamoon Lappeenrannan kentältä.
Keskieurooppalaisia matkailijoita odotetaan Saimaan alueelle vasta loppukesästä tai syksyllä, kun suorat lennot Saksasta Lappeenrantaan alkavat uudelleen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Varsinkin pääkaupunkiseudulla hotellien täyttöaste jää kesällä alhaiseksi, sillä puolet asiakkaista on ollut ulkomaalaisia, ja tänä vuonna esimerkiksi aasialaisturistit jäävät tulematta lähes kokonaan. Myös pienten kaupunkien hotelleille jo pelkästään yhden suuren kesätapahtuman peruuntuminen voi tuoda kestämättömän tilanteen.

– Jos tällaisessa kaupungissa ei ole vetovoimaista matkailukohdetta tai liikematkustajia tuovaa yritystoimintaa, konkursseja on tiedossa. Pienistä kaupungeista häviää pian hotelleja ja kylpylöitä, harmittelee Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Sen sijaan kesätapahtumien siirtyminen elokuulle voi pidentää matkailusesonkia. Kotimainen asiakas on nyt tärkeä mille tahansa matkailuyritykselle.

– Kotimainen asiakas käyttää keskimäärin vähemmän rahaa kuin ulkomaalainen, mutta perusliiketoiminnan saisi kuitenkin pyörimään ja pidettyä toiminnan käynnissä, pohtii Lappi.

Mara ry:n arvio on, että pääkaupunkiseudulla käynnissä olevista kolmestakymmenestä uudesta hotellihankkeesta läheskään kaikki koronapandemian seurauksena toteudu.

Lue lisää:

Kalliita lentoja, koronapasseja, kuumemittausta: 6 asiaa, jotka korona ehkä mullistaa matkailussa – "Rajattoman maailman ajat taitavat olla ohi"

Artikkelin keskusteluosio on auki sunnntaihin kello 22.00:een asti.

Suosittelemme