Hyppää sisältöön

"Onko reilua, että etäkoulussa toiset saa nukkua aamulla pidempään kuin toiset?" – lapset tenttasivat ministereitä, katso kysymykset ja vastaukset tästä

Ministerit Marin, Andersson ja Kosonen korostivat etäyhteydenpidon tärkeyttä.

Ylen erikoislähetys koronaviruksesta lapsille
Ylen erikoislähetys koronaviruksesta lapsille
Marika Harjumaa,
Tuomo Björksten

Pääministeri Sanna Marin (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on totuttu näkemään koronakriisin aikana vakavailmeisinä. Tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa hymy oli sen sijaan herkässä ja vaatteetkin iloisen värisiä.

Ministerit vastasivat kysymyksiin, joita esittivät lapset. Yle oli kerännyt kysymyksiä etukäteen, ja niitä esittivät Ylen Galaxin Aaron Rädyn ja Emma Nummelan lisäksi Helsingin Sanomien Lasten uutiset (siirryt toiseen palveluun) sekä Apu Juniori (siirryt toiseen palveluun).

Tiedotustilaisuuden voi katsoa klikkaamalla yllä olevaa kuvaa. Olemme koostaneet kysymykset ja lyhennetyt vastaukset myös tähän:

Emma: Milloin pääsee kouluun?

Li Andersson: Hallitus kuuntelee, mitä asiantuntijat sanovat, että milloin voisi olla turvallista mennä takaisin kouluun. Ensi viikolla voimme kertoa teille, mikäli osa oppilaista pääsee jo tämän kevään aikana kouluun.

Emma: Pidetäänkö kevätjuhlia ja miten todistukset jaetaan?

Li Andersson: Juhlien pitämistä ei nyt suositella. Juhliin pätee sama ongelma, ettei pitäisi hirveästi olla paljon ihmisiä samassa paikassa keskenään tekemisissä. Jos osa oppilaista pääsee takaisin kouluun vielä, todistukset voidaan jakaa omassa luokassa. Jos kouluun ei päästä keväällä, todistus tulee todennäköisesti postissa.

Iiris: Onko Suomessa hyvä tilanne?

Sanna Marin: Jos me vertaamme suomen tilannetta moniin muihin maihin, Suomessa on ihan hyvä tilanne . Tämä tauti ei ole päässyt leviämään kovin voimakkaasti. Seuraamme hallituksessa joka päivä tilanteen kehittymistä.

Iiris: Saadaanko koronaan lääkettä ja milloin?

Hanna Kosonen: Rokotetta kehitetään koko ajan. Kysymys on todella tärkeä, ja mekin mietitään, että milloin se rokote on valmis. Nyt on ennustettu, että se voisi olla valmis ensi vuoden alusta tai luultavimmin vuoden päästä. Jos meidät kaikki rokotetaan, voitaisiin olla todella paljon huolettomammin.

Valdemar: Voiko osa koulutunneista olla etänä koronan jälkeenkin?

Li Andersson: Koronan jälkeen palataan normaaliin tapaan käydä koulua. Varmasti me kaikki opimme siitä, millä eri tavoilla opetusta voidaan järjestää. Tulevaisuudessa voidaan varmaan hyödyntää näitä kokemuksia.

Valdemar: Onko reilua, että etäkoulussa toiset saa nukkua aamulla pidempään kuin toiset?

Sanna Marin: Tietenkään ei ole reilua. Minustakin tuntuu välillä epäreilulta, kun joutuu heräämään aikaisin ja lähtemään kokoukseen. Mutta se on meidän työtä, ja teidän työtä on käydä etäkoulua.

Li Andersson: Jokainen etenee koulussa siinä tahdissa, kun opettaja on kertonut. Olen melko varma, että vuorotellen jokainen joutuu heräämään aikaisin . Ehkä se tasottuu pitkässä juoksussa sitten niin, että jokainen vuorotellen joutuu heräämään aikaisin.

Hanna Kosonen: Etäkoulussa säästetään koulumatkat, joten luultavasti kuitenkin te saatte pikkasen pidemmin nukkua. Mutta ymmärrän – aamut on välillä minullekin vaikeita.

Ia: Milloin korona on ohi ja kaikki palautuu normaaliksi?

Li Andersson: Hyvä kysymys, mutta siihen on vaikea vastata. Koronaa on koko maailmassa, ja siksi muiden maiden tilanne vaikuttaa siihen, kuinka kauan se kestää Suomessa. Syksylläkin on varmasti vielä sääntöjä voimassa.

Nuutti: Koska pääsee taas harrastuksiin?

Hanna Kosonen: On tosi tärkeää, että harrastetaan joka tapauksessa etäyhteyksien kautta tai potkimassa palloa ulkona ilman kavereita. Me hallituksessa kuunnellaan asiantuntijoita ja mietitään ensi ja seuraavalla viikolla, olisiko mahdollista päästä harrastamaan jo kesällä.

Nuutti: Milloin pääsee näkemään taas isovanhempia?

Sanna Marin: Voi olla, ettei isovanhempia voi vähään aikaan nähdä fyysisesti. On tärkeää soitta puhelimella ja ottaa videoyhteyttä. Mutta voi olla mahdollista, ettei pitkään aikaan voi tavata. Jokaisen tehtävä on suojella nyt omia läheisiään. Se tarkoittaa valitettavasti, ettei voida mennä isovanhemman syliin eikä leikkimään. Tiedän, että tämä on omalle tytöllenikin tosi hankalaa aikaa, kun on kova ikävä isovanhempia.

Emil: Saako tavata kavereita? Ja jos saa, niin miten saa tavata?

Sanna Marin: Kavereita saa tavata etänä, ja se on tosi suositeltavaa. Kanattaa soitta kavereille ja ottaa videopuheluita ja olla yhteydessä erilaisten sovellusten kautta.

Emil: Mitä pitää tehdä jos tilanne stressaa ja pelottaa?

Sanna Marin: Tilanne huolestuttaa meistä jokaista, ja se on ymmärrettävää. Sillon on tosi tärkeää, että siitä kerrotaan ja jutellaan. Pidetään yhteyttä omiin vanhempiin, sukulaisiin tai opettajiin. Yleensä puhuminen auttaa.

Li Andersson: Vaikka ollaan poikkeuksellisessa tilanteessa, se ei tarkoita sitä, ettei saisi pyytää apua. Omien vanhempien kanssa kannattaa jutella, ja oma opekin on tukena siellä etäpalveluiden päässä. Sen lisäksi on erilaisia chatti-palveluita.

Aaron: Saako vielä kesälläkään matkustaa Suomessa tai ulkomailla? Entä saako mennä huvipuistoon tai uimaan?

Sanna Marin: Hallitus kuuntelee asiantuntijoita ja tekee päätöksiä rajoitustoimista. Tällä hetkellä ei ole suositeltavaa, että ulkomaille matkustetaan eikä se ole oikein mahdollistakaan, Myös Suomen sisällä on tosi tärkeää, että toistaiseksi ei vapaa-ajallakaan matkusteta.

Hanna Kosonen: Ulkoleikkipaikat on auki, mutta siellä on hyvä pitää turvaväli. Ja kun sieltä tulee, kannattaa pestä kädet aina hyvin. Uimaan menemisestä me ei vielä tiedetä, mutta yritetään parin viikon sisällä saada lisää tietoa. Sama on huvipuistojen suhteen. Itse olen käynyt avannossa meressä uimassa kaiken aikaa. Uimarannoista tulee myöhemmin ohjeita.

Aaron: Mitä voin tehdä Suomen hyväksi?

Sanna Marin: Lasten ja nuorten tärkein tehtävä on opiskella etänä ja pitää huoli siitä, että oppii. On myös tosi tärkeää pitää yhteyttä. muihin. Luulen, että moni ilahtuu siitä, kun soittaa. Tiedän, että esimerkiksi moni isovanhempi tosi kovasti odottaa puhelua.

Li Andersson. Te teette tosi paljon jo. Me tiedetään, ettei etäkoulu ole maailman helpoin juttu. Se vaatii paljon, että itse kantaa vastuuta. Se, että keskittyy omaan opiskeluun, on teidän tärkein juttu. Isovanhempien lisäksi on tärkeää pitää huolta kavereista.

Hanna Kosonen: Voimme ilahduttaa toinen toisiamme. Pieni viesti tai soitto ystäville, isovanhemille ja tuttaville tai pieni yllätys on tärkeä asia. Yllätyksiä ja ilonaiheita me kaikki kaivataan ja tarvitaan.

Lue myös:

Maailman lapset ovat koronakriisin unohdettu uhri – koulujen suljettua ovensa miljoonilta puuttuu päivän tärkein ateria

OAJ vastustaa koulujen avaamista, lastenlääkärit puoltavat – nämä 3 kysymystä ratkaisevat, avataanko koulut toukokuussa

Suosittelemme sinulle