Hyppää sisältöön

Koronavirus sai hämärämiehet liikkeelle – Rovaniemi-avun nimissä kysellään pankkitietoja

Oikeasta Rovaniemi-avusta ei koskaan kysellä henkilö- tai pankkitietoja eikä sieltä tulla tekemään "kotitarkastuksia".

Matkapuhelin
Huijarit ovat alkaneet esiintyä Rovaniemi-avun nimissä. Vanhuksille on tullut soittoja, joissa soittaja väittää olevansa Rovaniemi-avusta, mutta kysyykin henkilökohtaisia tietoja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jyri Tynkkynen

Huijarit ovat alkaneet esiintyä Rovaniemi-avun nimissä. Vanhuksille on tullut soittoja, joissa soittaja väittää olevansa Rovaniemi-avusta mutta kysyykin henkilökohtaisia tietoja.

– Valitettavasti liikkeellä on huijareita, jotka koettavat pyytää esimerkiksi ikäihmisten osoitetietoja "tarkastuskäyntejä" varten. Rovaniemi-avusta tällaisia tarkastuskäyntejä ei tehdä, kertoo Rovaniemi-apua koordinoiva Matti Selin Rovaniemen kaupungilta.

Rovaniemen kaupunki aloitti huhtikuussa Rovaniemi-apu-palvelun, joka tarjoaa maksutonta tukea ja neuvontaa koronavirustilanteessa. Palvelu on tarkoitettu kaikille kuntalaisille.

Rovaniemi-avun puhelut tulevat aina numerosta 016 322 4320

Rovaniemi-apu

Rovaniemi-avusta soitetaan myös kaikille alueen 70 vuotta täyttäneille ikäihmisille huhti-toukokuun aikana. Puheluita soittavat kaupungin ja Rovaniemen seurakunnan työntekijät sekä Rovaniemen Neuvokkaan vapaaehtoiset.

Oikea soittaja ei kysy henkilö- tai pankkitietoja eikä osoitetta

Kaupunki muistuttaa, että Rovaniemi-avun työntekijät eivät koskaan kysy henkilön pankkitietoja, tunnuslukuja tai yksityiskohtaisia henkilötietoja kuten henkilötunnusta.

Rovaniemi-avusta ei myöskään järjestä niin sanottuja tarkistuskäyntejä, vaan henkilön tilanteesta keskustellaan puhelun aikana. Tarvittaessa henkilö ohjataan tarvitsemiensa palveluiden piiriin.

Rovaniemi-avusta järjestetään ikäihmisille ja riskiryhmäläisille myös asiointiapua, mikäli henkilö ei voi saada apua esimerkiksi kaupassa käyntiin omilta läheisiltään. Asiointiapua varten asiakkaan osoitetiedot saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

Kauppa- ja apteekkiostokset jätetään aina ulko-ovelle, eikä asiakkaan kotiin tulla sisälle Rovaniemi-avun nimissä.

Jos huijari soittaa, ilmoita poliisille

Mikäli kuntalainen saa epäilyttävän yhteydenoton tai joutuu muunlaisen huijausyrityksen kohteeksi, tulee hänen ottaa yhteyttä viranomaisiin. Soittajan puhelinnumero kannattaa ottaa ensin talteen.

Poliisille voi ilmoittaa asiasta esimerkiksi puhelimitse nimeroon 029 546 6250 tai sähköpostilla osoitteeseen rikostorjunta.lappi@poliisi.fi.

Kotiosoitetta, pankkitunnusta tai henkilötunnusta ei pidä antaa kenellekään vieraalle soittajalle

Rovaniemi-apu

– Rovaniemi-avusta soitettaessa ei lähtökohtaisesti tarjota mitään tiettyä palvelua tai apua ikäihmiselle vaan keskustellaan hänen tilanteestaan ja avun tarpeestaan, Selin painottaa.

Rovaniemi-apuun voi soittaa arkisin klo 9-16 numeroon 0800 155 880. Lisätietoa Rovaniemi-avusta löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Lue lisää

Rovaniemellä saa puhelinpalvelusta asiointiapua ja neuvontaa

Rovaniemen poliisi sai paljon ilmoituksia Postin nimissä tehdyistä huijauksista

Eläkeläisrouvan puhelin soi kesken kahvihetken – mies pyysi verkkopankkitunnukset ja tileiltä lähti yli 7000 euroa

Lapin poliisi varoittaa ulkomaalaisista romanssihuijareista

Suosittelemme sinulle