Hyppää sisältöön

Kymmenet tuhannet suomalaiset voivat pian kirjautua töihin tai maksaa lounaansa vilkaisemalla kameraan

Suomalaisyritys kehitti kasvojentunnistuksen muovisen kulkukortin tilalle.

Kasvotunnistuksen havainnekuva.
Kasvojentunnistuksen havainnekuva. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Timo Keränen

Muovilätkien aika voi pian olla ohi monilla työpaikoilla, sillä sisään- ja uloskirjautumiseen riittää aulassa pelkkä vilkaisu tablettiin tai kävely kameran ohi. Kamera tunnistaa ihmisen tämän kasvoista.

Myös työpaikkaravintolan lounaan voi maksaa samalla tavalla.

Tunnistusteknologian on kehittänyt suomalainen CaraCom Group Oy. Se työllistää Kalajoella, Turussa ja Oulussa yksitoista työntekijää. Teknologia on tarkoitus liittää Ontime työaikaraportointi-järjestelmään kesäkuun alussa.

Yhtiön toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahto vakuuttaa tiedotteessa, että kasvojen kuvaa ei tallenneta, vaan järjestelmä muuttaa kuvan yksilölliseksi biometriseksi kartaksi.

Tiedotteen mukaan ratkaisu täyttää EU:n henkilötietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimukset.

Ontime työaikaraportointi-järjestelmän on puolestaan kehittänyt pietarsaarelainen Norlic Oy, joka työllistää 135 henkilöä. OnTime työaikaraportointi on runsaalla 50 000 käyttäjällään yksi Suomen laajimmista järjestelmistä, joka rekisteröi työaikoja ja tulkitsee erilaisia työehtosopimuksia.

Norlic Oy:n toimitusjohtaja Jari Rättyän mukaan kasvojentunnistukseen perustuva järjestelmä estää virheelliset kirjautumiset.

– Tiedetään varmasti, kuka leimaa itsensä töihin, Rättyä sanoo tiedotteessa.

Kamerateknologiaa voidaan käyttää myös ruumiinlämmön mittaamiseen mutta CaraCom Group toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahdon mukaan se vaatii vielä kehitystyötä.

Harjuhaahto toteaa, että järjestelmä sopii myös etätyöhön kunhan etätietokoneen tietoturva on kunnossa.

Suosittelemme sinulle