Hyppää sisältöön

Telia: Datayhteyksien häiriöt on korjattu – vian aiheutti laiterikko

Maanlaajuinen vikatilanne oli Telia Suomen teknologiajohtajan mukaan hyvin poikkeuksellinen.

Telian verkoissa on ongelmia. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Telian asiakkaita iltapäivällä vaivanneet datayhteyksien häiriöt on korjattu ja liikenne palautunut normaaliksi, Telia kertoo tiedotteessaan.

Kiinteän ja matkaviestinverkon datayhteyksiin vaikuttaneet häiriöt johtuivat laiteviasta Telian ulkomaanyhteyksissä. Häiriöiden juurisyytä ja vaikutusten laajuutta selvitetään edelleen ja palveluiden toimintaa seurataan tarkasti.

Häiriöt alkoivat noin kello 12:30, ja palveluiden vaiheittainen palautuminen alkoi noin kello 15:30.

Nettiyhteyden palautuminen saattaa edellyttää puhelimen tai laitteen uudelleenkäynnistämistä.

Yhteistyötä Traficomin kanssa

Koska Telian verkon toimivuus on kriittistä monien yhteiskunnan toimintojen kannalta, operaattori toimii häiriötilanteessa yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Traficomin kanssa ja raportoi sille.

– Tästä on sovittu protokolla. Kun on iso vikatilanne, vian juurisyyt, vaikutukset ja korjaavat toimet käydään myöhemmin läpi, Telia Suomen teknologiajohtaja Jari Collin kertoo.

Nyt odotettavan jälkipyykin laatu on paljolti kiinni siitä, mikä lopulta paljastuu häiriötilanteen alkuperäiseksi syyksi.

Usein häiriötilanteessa liikennekuormaa pyritään ohjaamaan toista reittiä, ja tällaiselle on suunnitelmat valmiina. Collinin mukaan nyt sattuneen vian tapauksessa uudelleenreititystä ei kuitenkaan tehty, sillä korjaustoimet saatiin pikaisesti käyntiin.

– Helpoin ratkaisu oli korjata vika alta pois.

Collin painottaa, että kriittisen infrastruktuurin asiakkaiden kuten julkishallinnon palvelujen kanssa ongelmatilanne ja sen vaikutukset käydään aina yhdessä läpi. Myös yritysasiakkaiden kanssa jälkipuitavaa on odotettavissa. Collinin mukaan oli kuitenkin onni, että vika sattui viikonloppuna.

Vaikutuksia muun muassa Postiin ja MTV:n uutisiin

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan häiriö on vaikuttanut valtionhallinnon verkkoyhteyksien toimivuuteen. Valtori kertoi asiasta Twitterissä iltapäivällä.

Telian ongelmat näkyivät myös MTV:n uutisissa. Uutispäällikkö Jukka Auramies kertoi aiemmin päivällä Twitterissä, että MTV Uutiset ei pystynyt verkkohäiriön vuoksi julkaisemaan uutisia.

Posti puolestaan kertoi tiedotteessaan, että Telian verkkovika vaikutti pakettien luovuttamiseen ja vastaanottamiseen.

Nordea taas kertoi, että pankin puhelinpalvelu oli tietoliikenneongelmien vuoksi poissa käytöstä. Mobiilipankki ja verkkopankki toimivat normaalisti.

Uutista muokattu 25.4. klo 20.23: Täydennetty jutun alkua Telian tedotteen mukaisesti.

Suosittelemme sinulle